"Politiek is niet alleen voor stoffige, oude meneren die langer over hun studie hebben gedaan dan jij en je studiegenoten bij elkaar. Daar zijn er al genoeg van"
Door: Elene Walgenbach Rob Hofland
Zonder de overheersende stem van vijftigplussers was Trump geen president in de Verenigde Staten, en zouden de Britten geen Brexit voor hun kiezen krijgen. Ongeacht wat je vindt van Trump en de Brexit, feit is dat jongeren keihard overstemd werden. In ons eigen land ligt dat gevaar ook op de loer: jongeren zijn sterk ondervertegenwoordigd in de politiek. In onze steden, Amsterdam en Rotterdam, zijn er van de in totaal 90 gemeenteraadsleden slechts 3 jonger dan 30. Dat moet anders: bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 hebben we die kans.
De stem van jongeren, zowel in de stembus als in het debat, is belangrijk omdat juist jongeren staan voor een betere toekomst. Of het nu gaat om een gezonde, groene toekomst, een eerlijk pensioen of meer betaalbare huizen: daar zijn veranderingen voor nodig die de oudere generatie liever niet ziet komen, of voor zich uit blijft schuiven. De partij 50+ is speciaal opgericht om de belangen van ouderen te vertegenwoordigen, terwijl de gemeenteraden en de Tweede Kamer al vol zitten met vijftigplussers. Een groot deel van de volksvertegenwoordiging is ouder dan 50. De vertegenwoordiging van jongeren in de politiek wil je niet in één apart clubje, maar bij iedere partij zien. Dat lukt tot nu toe echter nog niet zo goed. En dat is zacht uitgedrukt.
Laten we als jongeren eerst de hand in eigen boezem steken. Bij iedere verkiezing zie je steeds weer dat onze groep het minst naar de stembus komt. Dat is doodzonde. In de V.S. stemde de meerderheid van jongeren op Clinton, maar ze gingen niet in groten getale naar de stembus en kregen Trump. In het Verenigd Koninkrijk stemden jongeren tegen een Brexit, maar hielden de Brexit niet tegen.
Jongeren kunnen beter worden gemobiliseerd. Daar zijn wij van overtuigd. Veel jongeren vinden politiek saai. Maar je eigen toekomst is dat niet. Het zou enorm helpen als jongeren niet één, niet twee, maar een scala aan jonge politici hebben die hen proberen te overtuigen van hun ideeën. Natuurlijk hoef je niet per se jong te zijn om een jong iemand aan te kunnen spreken, maar niet iedereen heeft het charisma van Jan Terlouw. Je begrijpt elkaar nu eenmaal beter als je bent opgegroeid in dezelfde tijdsgeest, met dezelfde problemen en dezelfde uitdagingen te maken hebt.
Er zijn genoeg jongeren die barsten van het talent en de politieke ambitie. Natuurlijk is hun ervaring per definitie beperkt, maar een frisse blik kan minstens zo waardevol zijn. Maar het lukt hen nog niet in grote getale door te dringen tot de volksvertegenwoordiging. Werk aan de winkel dus. Het zou mooi zijn als meer jongere kandidaten zich aanbieden, en elkaar steunen.
Ben je jong en twijfel je om actief mee toe doen? Grijp die kans, kandideer je voor de partij waar jij je thuis voelt. Politiek is niet alleen voor stoffige, oude meneren die langer over hun studie hebben gedaan dan jij en je studiegenoten bij elkaar. Daar zijn er al genoeg van. Politiek is voor jou, want jij begrijpt je leeftijdsgenoten het best. En in je eerste jaren doe je automatisch iets unieks: je vertegenwoordigt een groep mensen die zwaar is ondervertegenwoordigd.
Het is tijd voor meer van dit soort pioniers in de politiek. Wij hopen jullie voor te gaan, maar voor we het weten zijn wij alweer 30. Dan is het aan jullie: next!
Rob Hofland is kandidaat-raadslid D66 Amsterdam (leeftijd 26) Elene Walgenbach is kandidaat-raadslid D66 Rotterdam (leeftijd 24)