Update 17:20 Britse supermarkten willen niet de zwarte piet toegespeeld krijgen voor voedseltekorten na een Brexit, meldt The Independent. De branche stoort zich er aan dat politici suggereren dat het hun plicht is de bevolking van voedsel te voorzien. Een anonieme woordvoerder stelt dat vertragingen in het wegtransport binnen een week tot lege schappen kunnen leiden. Het is volgens de branche een taak van de staat om er zorg voor te dragen dat transporten geen vertragingen oplopen als gevolg van de Brexit.
Update 16:45 De populaire parlementsvoorzitter John Bercow legt zijn voorzittershamer neer. Hij had zijn vrouw en kinderen na de verkiezingen van 2017 beloofd dat het zijn laatste termijn zou zijn, verklaart Bercow. Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan zit hij de rit uit tot het nieuwe parlement en anders stopt hij op 31 oktober, de dag van de door Johnson beoogde No Deal Brexit. Dat is ook de laatste dag van de algemene beschouwingen die hij als ervaren voorzitter nog wil leiden. Hij is tien jaar voorzitter geweest.
Eerder: De wekenlange schorsing van het Britse parlement zal van kracht worden na de zitting van maandag. Dat heeft de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt. Het Britse parlement zal na een verkorte vergadering naar huis worden gestuurd tot 14 oktober, wanneer de koningin haar troonrede zal houden.
Het Lagerhuis kwam vorige week terug van zomerreces en slaagde er nog net op tijd in om een wet – die vandaag zal worden bekrachtigd – door beide huizen te loodsen die Johnson dwingt om uitstel van de Brexit-datum aan te vragen indien er op 19 oktober nog geen deal is. Johnson heeft gedreigd om die wet naast zich neer te leggen en zegt dat hij ‘nog liever sterft in een greppel’ dan de EU om Brexit-uitstel te vragen. Mogelijke plannen om dat verzoek om uitstel te saboteren zijn onwettig , aldus een oud-opperrechter.
Vanmiddag zal Johnson het parlement nogmaals vragen om in te stemmen met vervroegde verkiezingen, maar de tweederde meerderheid die daarvoor nodig is zal vermoedelijk opnieuw niet worden behaald. Labour, de grootste oppositiepartij, gaf eerder al aan daar pas mee in te stemmen als zeker is dat het Verenigd-Koninkrijk niet zonder deal de EU verlaat. Uit geheime peilingen van Number 10 zou bovendien blijken dat Johnson bij vervroegde verkiezingen geen meerderheid zou halen. Geschat wordt dat er bij verkiezingen in oktober slechts 295 tot 300 zetels gewonnen kunnen worden, terwijl er 325 nodig zijn voor een regeringsmeerderheid.
Johnson sprak vanochtend in Ierland met zijn ambtsgenoot Leo Varadkar over de Brexit en de backstop, een serie afspraken die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Varadkar stelde nog steeds geen alternatieve voorstellen te hebben gehoord van Johnson en waarschuwde dat een No Deal-Brexit slechts het begin van een lange reeks nieuwe onderhandelingen met de EU zou zijn. Johnson erkende dat een No Deal-Brexit een falen van staatsmanschap zou zijn:
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel (D66) zei maandag in Het Financieele Dagblad dat ze een No Deal-Brexit zo langzaamerhand een beter vooruitzicht vindt dan weer een uitstel:
"Op een gegeven moment is het klaar. Dan kan de zekerheid van een verslechtering beter zijn dan de continue onzekerheid zonder nieuw perspectief."