Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek: nieuw kabinet moet hard ingrijpen om ‘waterslot’ te voorkomen

  •  
15-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4724 keer bekeken
  •  
waddengebied

Mobilisation for the Environment (MOB) voorziet dat water het nieuwe stikstof wordt. Zonder drastische maatregelen dreigt Nederland jarenlang op het ‘waterslot’ komen te zitten. Als de waterkwaliteitseisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 van kracht worden, lijkt “een tsunami van juridische procedures” onvermijdelijk, stelt Johan Vollenbroek van MOB.

In een brandbrief aan de regering schrijft de milieuorganisatie: “Het Nederlandse water behoort tot het slechtste in Europa. Met de deadline van de Kaderrichtlijn Water van 2027 in zicht groeit de bezorgdheid onder het bedrijfsleven. Deze Europese milieuwetgeving, die nota bene dateert van het jaar 2000, heeft betrekking op meer dan zevenhonderd waterlichamen in Nederland. Vrijwel geen enkel Nederlands waterlichaam voldoet aan de Europese normen.”

Opeenvolgende kabinetten hebben tot nu toe veel te weinig gedaan om de kwaliteit van de natuur en het water te verbeteren. “Wij hopen dan ook dat de demissionaire én toekomstige regering en alle betrokken overheidsinstanties onmiddellijk aan het werk gaan om de knelpunten op te lossen”, schrijft MOB.

De kans is groot dat dat ijdele hoop is. BBB, PVV en NSC ontkennen de vervuiling liever. Die kop-in-het-zand-strategie is niet alleen desastreus voor de natuur, maar kan ook grote economische gevolgen hebben. Zo verwacht Bouwend Nederland dat de slechte waterkwaliteit de bouwsector jaarlijks 17,5 miljard euro aan omzet kan kosten. Om dergelijke problemen te voorkomen, moet het nieuwe kabinet flink ingrijpen. MOB: “Als we doorgaan op de huidige weg gaat Nederland de doelen voor 2027 zeker niet halen.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

roym
roym
17 mei 2024 - 15:18
Ik maak me zorgen om Pfas, maar heb het idee dat weinig politieke partijen zich daar zorgen om maken. Elk huis/Nederlander heeft materiaal waar Pfas in zit, maar uiteindelijk komt het allemaal op de vuilnishoop terecht. Maar bijna iedereen richt zich alleen op stikstof e.d. terwijl dit op NOx na een natuurlijk product is. Wie weet wint het realisme van het nieuwe kabinet het van het idealisme van het vorige kabinet...... ik hoophet, maar heb m'n twijfels!
weereenmening
weereenmening
16 mei 2024 - 8:26
Een van de grootste rampen voor de gezondheid voltrekt zich in de grote steden. Jaarlijks sterven door kortdurende blootstelling aan fijn stof ongeveer 3.000 personen in Nederland vroegtijdig. Naar schatting sterven 12.000 tot 24.000 mensen 10 jaar eerder door langdurige blootstelling. Misschien tijd om dit probleem eerst eens op te lossen?
1 Reactie
PVDB2
PVDB217 mei 2024 - 10:51
Dat vergt een transitie Mening: Binnen de stad is het dan zaak om voornamelijk het verkeer aan te pakken. Niet alleen uit verkeersveiligheid maar ook wat betreft luchtkwaliteit/fijnstof. Een meer fietsvriendelijk centrum kan daarbij helpen. De grootste vervuilers zijn daarbij de scooters, motoren en daarna de auto. Op het gebied van emissies (fijnstof, stikstof, CO2) scoort een EV beter en schoner dan een ICE (laat staan geluid en stank). Daarnaast verwachten analisten dat in 2027 de gemiddelde productie even duur of goedkoper zal zijn. Technologisch beter. De nieuwe regering wil alleen dat de hogere inkomens ervan hebben kunnen profiteren. Problemen groter worden in plaats van aan te pakken en meer betaalbaar te maken. Een transitie begint hoog en met veel subsidie om later naar beneden te druppelen als er meer op massa geproduceerd kan worden. En dus de kleine en middelman er gebruik van kunnen gebruik maken. Van luchtwegaandoeningen tot het kosten van mensenlevens. Niet alleen maatschappelijk maar inderdaad ook economisch een probleem. Net als drinkwater dat kan worden. Leefklimaat van planten en dieren wat ook bij de mens terecht kan komen (zie microplastics). Veel heeft invloed op elkaar en werkt door in de voedselketen. Van oceaan tot poldersloot.
weereenmening
weereenmening
16 mei 2024 - 7:03
Mensen zijn geschrokken van de ingrijpende effecten die de Europese wetgeving heeft voor Nederland. Het laten stoppen van 60-70% van de boerenbedrijven bijvoorbeeld. Dit om een probleem op te lossen waar mensen tot voor de verkiezingen nog nooit van gehoord hadden. Het zal nodig zijn, maar je kan dat natuurlijk niet op deze manier regelen zonder de kiezer erover te raadplegen. Ook het verplichten van gemeenten om migranten uit andere EU landen op te vangen was niet democratisch. Het is duidelijk dat er in de grote steden heel anders wordt gedacht over migratie dan buiten de grote stad. Om vervolgens dit probleem door te schuiven naar gemeenten waar mensen wonen die juist niet voor dit beleid hebben gekozen was ondemocratisch. Vang de migranten in eerste instantie op in gemeenten waar de inwoners ervoor hebben gekozen. In Amsterdam met 800.000 inwoners bijvoorbeeld worden nu 4000 migranten opgevangen. In Ter Apel met 4000 inwoners worden 2000 migranten opgevangen. Ten slotte de huizenmarkt. Na de kredietcrisis is er voor gekozen om mensen minder te laten lenen, dit om banken aan de Europese krediet regels te laten voldoen. Het gevolg hiervan is geweest dat starters hierdoor niet in de woningmarkt konden toetreden. Ook weer beleid waarvan de gevolgen nu zichtbaar worden zonder dat mensen hier voor geraadpleegd zijn. Men is uit het oog verloren dat de kiezer elke 4 jaar aan de bel kan trekken. Iets waar we nu de gevolgen van zien.
android1984
android1984
16 mei 2024 - 5:53
Johan Vollenbroek schijnt al enkele jaren de leiding te hebben in het nederlandse milieubeleid. We begrijpen alleen niet waarom er wappies zijn die vraagtekens zetten bij het democratisch gehalte van de nederlandse overheid als het over andere zaken gaat. Je kunt niet op het ene beleidsvlak onverkozen mensen het bestuur in handen geven. En op ander uitvoerend gebied telkens naar de tweede kamer wijzen. Dat heeft serieuze gevolgen voor het draagvlak.
pahan
pahan
16 mei 2024 - 5:29
Ook hier past natuurlijk wel wat redelijkheid. De echte rekensom is, wat Nederland toevoegt aan vervuiling en of dat binnen de EU regels is. Wat ons land binnenkomt kan gemeten worden, en kan je niet meenemen in het uiteindelijke resultaat. Sjee, het lijkt wel stikstof. Wat op dit gebied storend is in het nieuwe akkoord, waar ik alleen de hoofdlijnen van gezien heb natuurlijk, is dat de duurzaamheidseisen voor nieuwbouw losgelaten lijken te worden. Dat is stupide.
Pagadder
Pagadder
15 mei 2024 - 21:56
Nederland is het afvoerputje van half Europa. Het water wat hier binnen komt is al vuiler dan de NL norm. Die is nl. een stuk strenger dan die van Duitsland en België is. Nederland doet t zeker niet zo slecht als Vollenbroek wil doen voorkomen.
PVDB2
PVDB2
15 mei 2024 - 18:48
Ach, we houden ons gewoon niet aan wet- en regelgeving. Die is voor andere landen. Waar we een grote mond tegen hebben. En als daar de rechter over oordeelt dat we dat moeten doen, dan doen we dat lekker niet. Laten we het boete bedrag dat er dan tegenover staat lekker oplopen tot in de miljoenen. We steken inderdaad ons kop in het zand. Laten de problemen die erger zullen worden door een ander kabinet oplossen. Geven de schuld aan anderen. Aangezien wij de verantwoordelijkheid zelf niet namen. Want wetenschap is ook maar een mening. Dat brengt geen electoraal succes. Maar wetenschappelijk advies kan wel op termijn problemen en bergen kosten voorkomen. Als je maatregelen durft te nemen. Het komende populistisch kabinet zal het alleen maar verergeren. Waardoor er dus later dus nog grotere acties zullen moeten volgen die tot nog meer onvrede zal leiden. Maar ja korte termijn politiek en economisch gewin gaat voor tot dat het op een gegeven moment dat minder wordt en het geld gaat kosten.
3 Reacties
itsme3
itsme315 mei 2024 - 20:38
"Ach, we houden ons gewoon niet aan wet- en regelgeving. Die is voor andere landen." Goed idee. Dan gaan we gewoon rapporteren net als andere landen doen: https://nos.nl/collectie/13901/artikel/2441696-veel-eu-landen-rapporteren-cijfers-stikstof-niet-aan-brussel
PVDB2
PVDB217 mei 2024 - 10:59
@ itsme: 1 van de grootste tegenstanders van de afgelopen jaren, ex-politicus Ger Koopmans, lid van het CDA, was jarenlang een van de personen die elke oplossing in het stikstof dossier dwarsboomde. De politieke hoop van Farmers Defence Force. Radicaal rechts en met een dedain die hem de bijnamen De Limburgse Zonnekoning opleverde. Deze Napoleon die jarenlang streed voor het behoud van de bio-industrie en veestapel. Met tijdelijke succes. Want iemand die niet van de regels houdt en daardoor zoals het een echte rechtse politicus betaamt volop zich integriteitsschendingen bezighield wat uiteindelijk zijn politieke carrière kostte. Regels zijn voor anderen waar wij ze op kunnen wijzen en pakken. Deze radicaal die nu de voorzitter van het LTO wordt, dé lobbygroep van agrarisch Nederland. Eigenwijs en een drammer. Die gelukkig tot inzicht kwam van de realiteit die anderen al jaren hadden. Een inkrimping van de veestapel van wel 30%. Zoals Tjeerd de Groot van D66 die enkele jaren geleden ook een forse inkrimping voorstelde maar te maken kreeg met haat, bedreigingen, vernieling van de bezittingen en later ook nog valse aantijgingen door Van der Plas. De waarheid wordt niet op prijs gesteld. Daarom is liegen en toneelspelen een deel van de politiek van Koopmans. Dat we dat dagelijks bij de rechtse partijen zien weten we inmiddels. Het gaat om hoe je, met veel zelfvertrouwen, een verhaal verkoopt.
PVDB2
PVDB217 mei 2024 - 17:13
Dat is waarschijnlijk omdat veel landen een veel kleinere veestapel hebben ten opzicht van landoppervlakte en of bewoners Itsme. Nederland heeft de grootste dichtheid van vee in de EU. En op twee na ook de meeste mest productie. Na Duitsland en Frankrijk. Landen die vele malen groter zijn. En dus lagere standaarden kunnen hanteren. Minder dicht op de mensen, met minder risico.
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque
15 mei 2024 - 18:09
Het is mooi geweest, Johan. Europese wetten boven de eigen wet stellen is de bron van enorm veel problemen waar het land nu mee te jampen heeft.
4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot15 mei 2024 - 18:19
Kapitein. Kan ik u vragen deze 'problemen' op te sommen? Of zou ook u, net als uw voorganger hier, ook liever uit de EU stappen, gelijk G.B?
Arend Dijkstra
Arend Dijkstra15 mei 2024 - 18:32
Europese richtlijnen worden door EU-lidstaten in nationale wetgeving omgezet. Nederland is (lang geleden) gewoon akkoord gegaan met de richtlijn. Wat stelt u voor? Een Nexit? Gaat ons nog veel meer welvaart kosten.
Gajes
Gajes15 mei 2024 - 22:04
Ok, we leven zo onderhand op een gifbelt en stronthoop en dat is door geen enkele wet gemeten maar gewoon door wetenschappers. Grote veroorzaker is oa de agrarische industrie die ook nog eens 49% van ons landoppervlakte inneemt en waar stikstof zich gezellig bindt met ammoniak. Maar geen punt, al die smerigheid stoppen we in zakken en weg is her probleem.
adriek
adriek16 mei 2024 - 7:55
Kapitein is in het frame getrapt waarin de linkse oppositie en de Eu de schuld krijgen van het falend beleid van de afgelopen regeringen. Kapitein: beleid wordt in Nederland uiteindelijk door de regering bepaald, niet door de (linkse) oppositie, niet (direct) door de EU.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
15 mei 2024 - 17:44
Tijd dat we eens gaan regelen dat Europa hier minder de baas wordt.
7 Reacties
Middenman
Middenman15 mei 2024 - 18:04
@ZoekEenVrijeNick - Dus u heeft liever water van slechte kwaliteit, een bodem waar het leven zo goed als verdwenen is, voedsel van slechte kwaliteit, ophoping van chemische stoffen in het milieu en onze lichamen en natuur die langzaam verdwijnt, dan een Europa dat de belangen van alle mensen behartigt?
Mohawk2
Mohawk215 mei 2024 - 18:41
Slokje slootwater uit het Westland? Of wat lekkere Pfas-mosselen uit de Oosterschelde misschien, Nick? Tijd dat we eens gewoon gaan uitvoeren waar we voor getekend hebben, ipv dit soort struisvogelretoriek over "minder de baas". Europa dat zijn we zelf. Niemand heeft ons met het pistool tegen de kop gedwongen dit soort verdragen of wetgeving te tekenen. Dat hebben we gewoon zelf gedaan.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick15 mei 2024 - 20:28
Los van het feit, dat we ondanks al deze doomscenario's ouder en gezonder ouder worden dan ooit, ik zit er niet op te wachten dat een buitenlande mogendheid (die kant gaat de EU meer en meer op) hier de baas is. Als goed democraat wil ik dat we in ons land zelf mogen bepalen of we migratie willen stoppen zodat er een beschaafde bevolkingskrimp komt. Of we liever heide hebben maar te weinig huizen of meer huizen en grasland. Daar moet de Nederlandse kiezer over beslissen. @Mohawk2: de laatste keer dat we zelf eens wat over Europa mochten zeggen, is dat verdrag er met een andere kaft en door PvdA kiezersbedrog, gewoon als nog gekomen. @Middenman: leuk reclameverhaal “een Europa dat de belangen van alle mensen behartigd”. Iets wat die machthebbers altijd claimen. Ik heb echter in november gestemd hoe en door wie ik mijn belangen behartigd wil zien en dat recht heet iedereen gehad.
Dr. McLovin
Dr. McLovin15 mei 2024 - 21:36
Precies, en als Duitsland, België en Frankrijk dat nu ook doen kunnen ze gewoon weer hun industriële drek lozen in de Rijn, Maas en Waal.....kijken hoe blij wij in NL dan zijn met minder Europa....
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2024 - 7:50
Europa of niet het moet omdat het onvermijdelijk is! Ook nog succes met je honderdduizenden woningen bouwen, die allemaal van drinkwater zullen moeten worden voorzien. In de provincie zal de BBB wel weer tekenen voor een lage grondwaterstand vanwege de landbouw. Resultaat is dat de hele natuur verdord en we a. geen (schoon) drinkwater zullen hebben zo we al water zullen hebben en b, de extra te bouwen huizen al helemaal kunnen vergeten. Ik begrijp niet waar het verstand zit bij dit te vromen kabinet.
Gerygrr
Gerygrr16 mei 2024 - 11:14
Minoes, Rechts heeft belang bij meer mensen uitbuiten en schaarste creëren. Water of elektra of niet verontreinigde grond alles is of wordt handel. Zie Schiphol en hun aankoop van stikstofrechten. En mensen erbij? Dat vinden ze stiekem prettig, die houden de lonen laag.
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2024 - 16:12
Nou ik maak er wel een potje van zeg. Verdort, te vormen.......
BNNVARA LogoWij zijn voor