Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Johan Vollenbroek kan de messen slijpen: overheid mist belangrijk stikstofdoel

  •  
23-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1380 keer bekeken
  •  
stikstof

Bijna vijf jaar nadat de Raad van State duidelijk maakte dat Nederland nu echt iets moest gaan doen aan de stikstofcrisis is er nog geen klap gedaan. Een verplichte harde ingreep, bijvoorbeeld door een flinke krimp van de veestapel, lijkt daardoor onvermijdelijk. Volgend jaar is het waarschijnlijk zover als de overheid een zelf opgelegd stikstofdoel niet haalt. Dat schrijft NRC.

Op dit moment loopt er al een procedure van Greenpeace tegen de staat waarin het onder meer draait om deze doelen. Ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die herhaaldelijk stikstofrechtszaken won tegen het Rijk en andere overheden, beraadt zich op juridische stappen, zegt directeur Johan Vollenbroek desgevraagd.

Volgens de uit 2021 stammende de Wet stikstofreductie en natuurverbetering mag er volgend jaar nog ‘maar’ in 60 procent van de kwetsbare natuurgebieden te veel stikstof neerslaan. Uit een analyse van het RIVM blijkt dat die doelstelling inmiddels onhaalbaar is.

Rutte-III en -IV hebben veel te weinig gedaan om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen. Onder meer Wopke Hoekstra (CDA) zette alles op alles om te voorkomen dat er een oplossing zou komen. De kans is dan ook groot dat Bruin-I straks door de rechter gedwongen zal worden om groene maatregelen te nemen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

dirk den boer
dirk den boer
24 jan. 2024 - 17:24
Maar, maar, wat raden de jongens van de Rabo de boeren aan, eenmaal over het erf gekomen en aan de keukentafel aangeschoven?? Meer koeien, grotere stallen, meer rechten, want dan minder kostprijs per kg en hoger inkomen. Als ze dat niet doen, minder inkomen en minder toekomst voor zoonlief. Zien we dat niet dan?? We zitten wel in een europese en globale wereld met vrije markt natuurlijk...(en dat gaat ten koste van, hoe je het ook wendt of keert).
bv-user-66257
bv-user-66257
24 jan. 2024 - 7:16
Herzie eerst de normering maar eens, die honderden malen lager ligt dan bij onze buurlanden, zonder dat daar een logische reden aan ten grondslag ligt.
2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer26 jan. 2024 - 17:03
Ja, en hoe komt dat Harrie? Omdat in een demokratie als de onze (stemmen behouden of winnen) niemand meer regeert, en dan komt het moment dat je als bestuurders zegt: - en nou is het uit, geen millimeter meer, het is genoeg geweest, en ook geen grammmolecule meer dus...!!
dirk den boer
dirk den boer27 jan. 2024 - 11:54
Of dat de rechter ze net een slag voor is natuurlijk....dat kunnen we in de nabije toekomst steeds vaker verwachten, vrees ik.
PVDB2
PVDB2
23 jan. 2024 - 18:12
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden is het spreekwoord. Om een bepaald deel van het electoraat te vriend te houden en daardoor een grotere kans op een electorale uitkomst bij de volgende verkiezingen, heeft men jarenlang de juiste oplossing niet genomen. Je kan het populisme noemen of opportunistisch zoals alleen (extreem) rechts dan kan en doet. In de hoop dat iets niet opvalt of men er mee weg komt. Tot dat je met de rug tegen de muur staat en men, na 50 kennisneming van de de noodzakelijke vermindering. En zeker van de grote uitstoters, die laatste 10 jaar van derogatie hebben genieten. Dat geld niet alleen voor stikstof uitstoot, maar ook de waterkwaliteit. Landbouwgif, overmatig (kunst)mest. En de fraude die er komt kijken zeker nu men het moet af gaan voeren en het geld gaat kosten. Je zou het productie afval kunnen noemen dat elk bedrijf wil afvoeren en er voor moet betalen, gebruiken voor energie productie of verkopen. Maar fraude en overbemesting is goedkoper. Winstmaximalisatie ten koste van natuur en milieu en op termijn ook de mens zelf. In de Europa werd in 2022 inmiddels 32 Megaton equivalent aan dierlijke mest omgezet naar biogas. Dat is goed voor 418 gigawattuur. Oftewel 130 Borsele’s. Minder vee is minder methaan uitstoot dat niet opgevangen word, duizenden liters minder zoet water gebruik, minder soja die als grondstof voor veevoer word gebruikt in de EU. En waar bossen voor worden en werden gekapt. De natuurlijke CO2 "vanger".
4 Reacties
bv-user-66257
bv-user-6625724 jan. 2024 - 7:27
Minder vee lijkt me ook een prima idee, maar ga dan groenten verbouwen in plaats van er datacenters en woonwijken neerzetten, zodat we die niet meer van overzee hoeven te importeren..
r v b
r v b24 jan. 2024 - 11:26
@VeganHarrie: we hebben geen voedselprobleem, we hebben wel een woningtekort.
bv-user-66257
bv-user-6625724 jan. 2024 - 17:32
@rvb We hebben geen woningtekort, we hebben mensen teveel.
dirk den boer
dirk den boer24 jan. 2024 - 23:30
We hebben groenten en mensen teveel, en woningen voor die teveel mensen te weinig...
Backtobasics
Backtobasics
23 jan. 2024 - 16:43
De rechter zal straks kunnen dwingen, en dat gaan ze natuurlijk niet leuk vinden. Hou in de gaten dat de peilen straks op de zogenaamd " linkse rechters" gericht gaan worden door uiterst rechts. Ik vrees dat ze op deze manier gaan proberen om de ontevreden burgers straks gaan opjutten,..................... en om zo de rechstaat langzaam af te breken als we niet oppassen.
1 Reactie
Karingin
Karingin23 jan. 2024 - 20:58
Dan zal er toch eerst een Nexit moeten komen - en dat krijgen ze er nooit door, de economische consequenties zijn gigantisch
Kuifje3
Kuifje3
23 jan. 2024 - 16:04
De rechter heeft Vollenbroek terecht gelijk gegeven. De overheid houdt zich niet aan de zelf opgelegde normen. De nieuwe regering zal vrij zeker die normen snel veranderen… einde probleem toch?
3 Reacties
Karingin
Karingin23 jan. 2024 - 20:56
Nou nee, dan voldoen we niet aan Eu-afspraken en dat zou wel eens akelige consequenties kunnen hebben
bv-user-66257
bv-user-6625724 jan. 2024 - 7:28
@Karin De EU stelt de normen niet getalsmatig vast, maar geeft alleen de hele vage richtlijn dat het natuurgebied 'geen nadeel' mag ondervinden. Dat staat dus open voor vrije interpretatie.
Kuifje3
Kuifje324 jan. 2024 - 9:30
@Karin: De EU stelt dat de door onszelf aangewezen natuurgebieden moeten worden beschermd. Die normen hebben ze nooit daar vastgesteld. Eigenlijk had Timmermans dit in de campagne naar voren kunnen en moeten brengen zoals hij eerder wel al had aangegeven richting vdPlas toen hij nog EU-commissaris was. Dat had wellicht een hoop zetels kunnen schelen in zijn voordeel.
Andorimax
Andorimax
23 jan. 2024 - 15:06
"De kans is dan ook groot dat Bruin-I straks door de rechter gedwongen zal worden om groene maatregelen te nemen." En dan? De rechter heeft held Vollenbroek al zo vaak gelijk gegeven. En wat gebeurt er dan? Helemaal niks. Dáár zit het probleem: de handhaving.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor