Bijna vijf jaar nadat de Raad van State duidelijk maakte dat Nederland nu echt iets moest gaan doen aan de stikstofcrisis is er nog geen klap gedaan. Een verplichte harde ingreep, bijvoorbeeld door een flinke krimp van de veestapel, lijkt daardoor onvermijdelijk. Volgend jaar is het waarschijnlijk zover als de overheid een zelf opgelegd stikstofdoel niet haalt. Dat schrijft NRC.
“Op dit moment loopt er al een procedure van Greenpeace tegen de staat waarin het onder meer draait om deze doelen. Ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die herhaaldelijk stikstofrechtszaken won tegen het Rijk en andere overheden, beraadt zich op juridische stappen, zegt directeur Johan Vollenbroek desgevraagd.”
Volgens de uit 2021 stammende de Wet stikstofreductie en natuurverbetering mag er volgend jaar nog ‘maar’ in 60 procent van de kwetsbare natuurgebieden te veel stikstof neerslaan. Uit een analyse van het RIVM blijkt dat die doelstelling inmiddels onhaalbaar is.
Rutte-III en -IV hebben veel te weinig gedaan om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen. Onder meer Wopke Hoekstra (CDA) zette alles op alles om te voorkomen dat er een oplossing zou komen. De kans is dan ook groot dat Bruin-I straks door de rechter gedwongen zal worden om groene maatregelen te nemen.