Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Job Cohen mengt zich in debat over ongewenste kunst na Leidse actie tegen portret van zijn vader

  •  
15-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6806 keer bekeken
  •  
ANP-364408298

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen biedt het bestuur van de universiteit Leiden een 'bijspijkercursus' aan naar aanleiding van het verwijderen van het schilderij waar zijn vader op staat van de muur van een vergaderkamer. Dolf Cohen was rector van de universiteit en overleefde de vervolging door de nazi's door onder te duiken. In een door universiteitskrant Mare gepubliceerde brief gaat hij samen met zijn broer Floris in op de verwijdering waarvoor de motieven onduidelijk zijn.

Wij hebben geen idee of dat werkelijk het geval is. De Telegraaf schrijft er over en op Twitter woedt er een heel debat over - maar ja, ook dat zegt vandaag de dag niet alles. Maar gesteld dat een en ander inderdaad op waarheid berust, dan begrijpt u dat wij uitermate nieuwsgierig zijn naar de redenen van deze verwijdering, want, voorzover wij kunnen overzien, geeft dit schilderij niet alleen een fraai inzicht in de toenmalige tijdgeest, maar heeft het op even fraaie wijze de geest gevangen waarmee de toenmalige Rector Magnificus zijn ambt in dat College vervulde.

Het schilderij is een nogal sombere weergave door Rein Dool van het universiteitsbestuur uit de jaren '70 en toont een gezelschap van oude, rokende mannen. Volgens de universiteit is er al vaker tegen het werk geprotesteerd omdat het groot is en de kleine vergaderruimte domineert. 

Een serie tweets maakte de kwestie politiek. Eerst vroeg een promovenda Politicologie of een dergelijk schilderij nog wel op z'n plaats is aan de universiteit. Twee dagen later werd het schilderij verwijderd. Done!  twitterde vice decaan Koen Caminda,  tevens hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving, met een foto van het van de muur verwijderde werk. Hij reageerde daarmee op de tweet van de promovenda maar ontkende later dat het de aanleiding was voor de actie.

Ook decaan Joanne van der Leun ontkent dat de tweet aanleiding was, alhoewel ze daarop gereageerd had met een tweet die het tegenovergestelde suggereerde: "Immediate action was taken today @UniLeiden !!" Het College van Bestuur van Universiteit Leiden verklaarde achter "de spontane actie" te staan. Er volgde een explosie van verontwaardiging op sociale media.

Tweede Kamerlid Hatte van der Woude (VVD) kondigde maandag aan Kamervragen te stellen, meldt NRC, omdat het staat voor iets groters. „Waar stopt dit”, vroeg ze zich af. „Het is geen grondrecht om je niet gekwetst te voelen.” 

Kunstenaar Rein Dool (89) is ook woedend. ‘Het is verschrikkelijk dat het schilderij is verwijderd’, laat hij telefonisch weten. ‘Het is belachelijk, bespottelijk en kortzichtig dat er een paar idioten niet blij mee zijn dat er rokende mannen op staan. De universiteit blameert zich hier echt mee.’ Toen hij het werk maakte, waren alle bestuurders mannen. ‘Dat is veranderd, en dat vind ik ook heel goed. Het schilderij is een tijdsbeeld. Ik hou de bestuurders juist een spiegel voor.’‘Het moet worden teruggehangen. Anders schenken ze het maar terug aan mij’

Volgens het Leidsch Dagblad zoekt de universiteit naar een geschiktere plek voor het werk.

De universiteit is in elk geval niet van plan om het terug te hangen op de oude plek. Joanne van der Leun meldde op Twitter dat de universiteit ’zeker een betere plek zal vinden’. Daar gaat ze ’nu even rustig over nadenken’, samen met onder meer universiteitshistoricus Pieter Slaman, de stichting Historische Commissie die over het verzamelbeleid van het Academisch Historisch Museum gaat, en mogelijk ook met Museum De Lakenhal.

De Leidse hoogleraar Remco Breuker uit in een column forse kritiek op het kortzichtig triomfalisme van de verwijderaars:

Het zwaarst weegt voor mij dat Dolf Cohen op deze wijze van de muur is gehaald en de pijnlijk triomfantelijke wijze waar hij met zijn gezicht naar de muur is toegekeerd. Deze universiteit mag Telders en Cleveringa hebben, we hadden ook rector Frederik Muller en hoogleraar Jaap Schrieke die met de nazi’s meehuilden, waardoor Joodse eminente geleerden en bestuurders zoals Dolf Cohen werden ontslagen, opgejaagd, gevangengenomen en vermoord. Cohen overleefde de oorlog en keerde terug naar Leiden, als wetenschapper en later als rector. Om met het gezicht tegen de muur gezet te worden roept onbedoelde maar niettemin onaangename associaties op.

Het schilderij toont volgens hem veel meer, onder meer dat de universiteit voorheen democratischer was. De directe actie lijkt dat laatste in ieder geval te onderschrijven.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque
15 nov. 2022 - 21:21
De enig echte boze witte man met een schitterend arsenaal aan scheldwoorden, was natuurlijk Capitain Hadoque.
JAvanGaanderen
JAvanGaanderen
15 nov. 2022 - 20:42
"Om met het gezicht tegen de muur gezet te worden roept onbedoelde maar niettemin onaangename associaties op." Dit vind ik een uitermate laakbaar gelegenheidsargument, omdat de intentie - zo neem ik zonder tegenbericht zonder meer aan - om het schilderij met de geverfde kant tegen de muur te plaatsen, natuurlijk gewoon ("onbedoeld" dus) uit logisch verklaarbare motieven is geschied : Bescherming van de afbeeldingszijde en niet het doelbewust aan het gezicht onttrekken daarvan. Hoewel ik de aktie van de Cohens vanuit persoonlijke motieven - hun vader staat immers op dat schilderij afgebeeld - wel kan begrijpen, vind ik de onuitgesproken, maar impliciet aanwezige hoofdsuggestie annex insinuatie, als zou met het zoeken naar een andere expositie-locatie, feitelijk een soort veredelde boekverbranding plaatsvinden, dan wel een impliciete 'ontkenning van de Holocaust' hebben plaatsgevonden, een volstrekt verwerpelijke trouvaille. Leiden mag zich daarentegen wel degelijk zorgen maken over het feit, dat de faculteit rechtsgeleerdheid (afdeling Rechtsfilosofie) een half-verborgen en met sloten beveilgde zolderetage kent, alwaar lieden als Cliteur (promotor Baudet) en Kinneging zich te buiten gaan aan het onderwijzen / promoten van (potentieel) gevaarlijke idelogisch gedachtengoed, Gedachtengoed, dat op zich wél weer indirect associaties oproept, met het ideologische gedachtengoed, dat uiteindelijk tot de verschrikkingen van WOII en het onderduiken van Dolf Cohen heeft geleid.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
15 nov. 2022 - 19:07
Vooral een teken dat je niet heel slim hoeft te zijn om voor promotie in aanmerking te komen.
Vervatte
Vervatte
15 nov. 2022 - 17:39
NEt zoals zwarte Piet nooit bedoeld is om racisme uit te dragen, maar nu wel wordt gebruikt als toonbeeld van een racist als je niet tegen zwarte Piet bent, zo wordt hier de vervolging van Joden in de 2 WO er bij gehaald, als reden om het schilderij te laten hangen. Te pas en te onpas worden overal allerlei argumenten aangedragen, die er geen zak mee te maken hebben, om gelijk te krijgen, beter gezegd om je/hun zin door te drijven. Straks wordt bekend dat één van de mensen op het schilderij kinderen heeft misbruikt en dan zijn de voorstanders van het schilderij opeens ook voor pedofilie. Uiteraard is dit laatste slecht een voorbeeld welke niet op feiten of waarheden berust, zeg ik er gelijk maar even bij. Er komt een dag dat vlinders vervolgd worden en jij, die een vlinder laat leven, aangeklaagd wordt voor doden tijdens een tropische storm aan de andere kant van de wereld. Of een universiteitsbestuur die over 20 jaar wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij tabaksdoden...en een fikse schadevergoeding uiteraard, want geld heelt alle wonden...rollen muntjes, passen overigens wel prima in schotwonden om het ergste bloeden te stelpen.
Paul Spijkers
Paul Spijkers
15 nov. 2022 - 16:55
Lelijk blok van een ding. Moet een universiteit department zelf weten wat ze in een vergader kamertje hangen, maar het lijkt me meer iets voor een hal of een museum of dan zo'n functionele plek. De etiketjes en betekenissen en verhalingen die her en der pronkend worden gespuugd erover lijken me daar nogal los van te staan. Het is net een verstoord kippenhok in een Merry Melodies tekenfilm. Wijzer om je schouders op te halen dan ook zo'n kip na te apen.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
15 nov. 2022 - 15:45
Ik vind deze ontwikkelingen echt heel eng. Het doet me namelijk denken aan de culturele revolutie, in China. Lees de boeken van Frank Dikotter. Eerst vroeg een promovenda Politicologie of een dergelijk schilderij nog wel op z'n plaats is aan de universiteit Dit is dan een promovenda politicologie. Wat voor politiek hebben ze je op de universiteit geleerd, als je met dit soort waanzin aankomt? Wie waren je leraren? Iedereen snapt toch, dat dit een schilderij uit de jaren 70 is en dat iedereen toen nog rookte en dat mannen zich toen zo gedroegen etc, etc. Mensen hebben geen historisch perspectief? Kunnen niets meer in de context plaatsen? Een kleitablet met daarop een afbeelding van een Egyptische godheid, is ook niet meer van deze tijd. Nee, in deze tijd geloven we inderdaad niet in Egyptische godheden. Toch is dat geen reden om het kleitablet te vernietigen. Woke wilt het verleden uitwissen. Dit is iets dat totalitaire regimes/politici ook willen/wilde. Alle sporen van het verleden uitwissen en zich alleen richten op de toekomst.
bv-user-18236
bv-user-18236
15 nov. 2022 - 15:31
Gisteren: "De universiteit is in elk geval niet van plan om het terug te hangen op de oude plek. Joanne van der Leun meldde op Twitter dat de universiteit ’zeker een betere plek zal vinden’. " Vandaag: "Een schilderij dat vorige week is weggehaald uit een vergaderzaal op de Universiteit Leiden, is weer teruggehangen. (...) Het weghalen van het schilderij was een spontane actie van medewerkers nadat een promovenda en een hoogleraar..." https://nos.nl/artikel/2452536-schilderij-leiden-tijdelijk-teruggehangen-universiteit-gaat-discussie-aan "Laf" is het eerste woord dat mij te binnen schiet.
2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2022 - 8:09
Ze hadden het schilderij ook gewoon niet weg moeten halen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2022 - 9:49
Het punt is wel gemaakt. Hang er maar weer een disclaimer bij.
Markzelluf
Markzelluf
15 nov. 2022 - 15:14
Tja, het komt toch over als een cancelcultuur daar in Leiden. Hoe zit het dan met de academische vrijheid, vraag je je dan al snel af. Ik kende het schilderij niet, maar ik vind het prachtig. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. De discussie richt zich nu vooral op de Universiteit die veel te snel actie ondernam en erg onhandig hierover communiceert. Maar het grootste probleem is natuurlijk die promovenda die haar onwelgevallige beelden uit het verleden wil verwijderen. Het is dat ik niet voor cancelen ben, maar....
1 Reactie
Volrin
Volrin15 nov. 2022 - 17:30
Het schilderij heeft werkelijk niks met academische vrijheid te maken.
Mooie Marc
Mooie Marc
15 nov. 2022 - 14:04
Samen op weg naar een Wokevrije Generatie
7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 15:11
Deze mop zal grappig gevonden worden door extreem rechtse lieden alleen.
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:21
Marc Liever niet. Ik ben blijer met mensen voor wie het er nog iets toedoet (die tenminste nog 'woke' zijn) dan met die onnozelen die nergens over nadenken.
Ivan61
Ivan6115 nov. 2022 - 15:55
Mark, Hele goede mop. Oproerkraaier. Jouw definitie van extreem rechts moet jij een keer updaten.
bv-user-18236
bv-user-1823615 nov. 2022 - 16:11
Zandb, Ik weet niet of nadenken en woke echt samengaan. Denk je nu echt dat de decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving lang over de prestaties en/of het beleid van Dolf Cohen hadden nagedacht voordat ze juichend het schilderij van de muur (lieten) halen?
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2022 - 18:58
@Elber En dus weet jij niet of woke en nadenken samengaan? Ik weet niet of Elber en nadenken samengaan.
Markzelluf
Markzelluf15 nov. 2022 - 21:57
Deze reactie is verwijderd
bv-user-18236
bv-user-1823615 nov. 2022 - 23:00
Tja Stock, ik kan alleen voor mezelf spreken, maar dat is mijn ervaring. In discussies kunnen "wokies" meestal alleen reageren met inhoudsloze antwoorden die op de man zijn gespeeld. Dat getuigt niet van diep inzicht in het onderwerp van discussie, of van de door "woke" zo bejubelde tolerantie.
HollandseKaas
HollandseKaas
15 nov. 2022 - 13:52
Ik neem aanstoot aan bloot op schilderijen. Gaarne al deze schilderijen verwijderen.
bv-user-19476
bv-user-19476
15 nov. 2022 - 13:50
Hoewel ik mezelf niet als anti woke zie( ook niet pro woke) vind ik het ongewenst om erg in het verleden te gaan kleuren en schrappen. Ik denk dat je met uitleggen en verklaren al heel ver komt. Waarom staat een standbeeld daar? En waarom vonden ze dat in die tijd een goed idee? Maak een bijsluiter. Mijn opa is overleden door roken, maar mij is altijd uitgelegd dat het ook in die tijd paste. In de jaren 50,60, 70. Je kunt dat niet schrappen. Net als mijn oma die vroeger naar de huishoudschool ging. Dat was nogal bekrompen, maar ik denk dat het juist goed is om te kijken hoe we richting de toekomst het kunnen verbeteren. Ik ben tegen het weg halen van schilderijen. En ook van standbeelden.
5 Reacties
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:26
Sonic Ik kan niet inzien waarom Iemand die vindt dat dit schilderij niet passend is en daarom blij is dat het weg is, niet net zo woke is, als die vindt dat het terug moet, nu het weg is.
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:28
Ja goed idee, Sonic, laten we bij alles een tekstje zetten omdat die zgn intelligente sneuneuzen zich niets bij het verleden kunnen voorstellen. Volgende stap is dat we ook weer excuus moeten aanbieden zeker. En dat noemt zich universitair.
bv-user-19476
bv-user-1947615 nov. 2022 - 15:51
@ ZandB Ik vind het sowieso een niet extreem relevante discussie. We hebben in dit land een gigantisch economisch probleem. Ook een klimaat probleem. Ik sta er niet super rechtlijnig in. @ KritischKijken Achterlijke reactie van u. Op een zeer normale reactie van mij. Wat is er vreemd aan mijn reactie? Die er op neerkomt dat je het verleden niet meer kan terugdraaien of kan uitwissen. En je kan beter het verleden nemen zoals het is. Totaal normaal betoog. Uw reactie gaat helemaal nergens over. Ik had u wat hoger ingeschat als de simpele bashers van mij hier. Maar kennelijk bent u ook er ook zo'n eentje geworden
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 17:49
Tsja wat gaat het worden, kunst waar niemand zich aan kan storen voorzien van wollige disclaimers? Kunst is al behoorlijk gemarginaliseerd dankzij een reeks van bezuinigingen.
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 nov. 2022 - 7:12
"Ik ben tegen het weg halen van schilderijen. En ook van standbeelden." Lijkt me onzinlijk om tegen iets te zijn wat normaal gebeurt, en moet gebeuren. Stel je voor dat je nooit een andere prent aan je muur mag hangen, nooit een andere tentoonstelling in een museum mag zien, nooit een beeldhouwerk op een plain mag vervangen, nooit je TV kanaal mag zappen, nooit een nieuw geschiedenis boek mag schrijven.
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert
15 nov. 2022 - 13:34
Obsessies met reinheid, zuiverheid, en de 'uitstraling', het 'beeld naar de mensen toe' - een getrouw beeld van het verleden, en heus niet zomaar een foto, wordt verwijderd. Dit morele absolutisme doet totalitair aan. De eisende partijen zijn vermoedelijk al bezig met het kritisch bekijken van alle waarachtige documentaires over het bestuursverleden van de Leidse Universiteit. Om vervolgens voor te schrijven welke passages uit de realiteit (ik herhaal: realiteit) weggeknipt moeten worden, vanwege het onaanvaardbaar zijn voor de huidige dwingende overeenstemming qua gedragsnormen en rolpatronen. Eventueel kunnen die passages vervangen worden door geacteerde scènes die wél 'correct' zijn. Of ik het wil of niet: de naam 'Noord-Korea' komt bij me op. Waar wordt al het lesmateriaal al niet koortsachtig op getoetst, in deze dolle tijden? De sociaal-culturele ondergang komt in versneld tempo dichterbij. (Job en H. Floris Cohen zijn een door mij zeer gerespecteerd stel. Broer Floris is een internationaal zeer gerespecteerd wetenschapshistoricus; ik ben speciaal benieuwd hoe het Leidse CvB met de opinie en de kritiek van zo een geschiedkundige omgaat. Een afgang, een debâcle, een fiasco, inclusief reputatieschade voor de bedenkers en uitvoerders van deze bizarre miskleun.)
1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head15 nov. 2022 - 14:10
In Noord-Korea?, nog geen Eeuw geleden hebben we in Europa dit fenomeen ook al meegemaakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Entartete_Kunst Opvallend is ook, dat op de golven van de Technologische `Vooruitgang´, de Genealogie van de Moraal weer een nieuw hoofdstuk inluid. De gevolgen van het verweesd zijn, en de o.a. Freudiaanse ongemakkelijkheid(jeuk) die dat bij mensen geeft, die hierdoor panisch vanonder de schaduw van de huidige Modern Times proberen te kruipen, en al (zelf)vernietigend opnieuw naar een verhaal opzoek gaan binnen hun kudde, wat weer houvast kan bieden.
DaanOuwens
DaanOuwens
15 nov. 2022 - 13:32
Ik zag zelf niet veel redenen om het schilderij weg te halen. Leek mij veel verstandiger de kunstenaar, eventueel geassisteerd door iemand van een jongere generatie, te vragen een soortgelijk schilderij te maken met alleen vrouwen. Maar dan omringt door van die flesjes met daarin water, thee met allerlei verantwoorde smaken en zelf s 'morgens klaarmaakte bakje met een fruithapje. Dat is namelijk het beeld dat ik de laatste jaren vaak zie in MT-s. Zeker in de not for profit sector. En dat er naast hangen. Dat was mijn beeld toen ik dit las. Maar de reacties hier veranderen mijn opvatting. Blijkbaar zijn we er nog niet. Er zijn nog te veel boze witte mannen waarvoor de verwijdering van dit schilderij voelt alsof hen iets vreselijks wordt aangedaan. Ik lees zelfs mensen de refereren aan de joodse achtergrond van de pa van Cohen. Als ik dat lees is mijn conclusie dat er in Nederland nog iets goed fout zit. Dat de kritiek terecht was en dat het beeld van de oudere witte regent voor veel te veel mensen nog de norm is. Weg halen maar en iets met een landschapje ervoor in de plaats. Er moet nog wel wat tijd overheen gaan voordat de meerderheid van de Nederlanders emotioneel volgroeit is.
7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 14:06
Terwijl roken heel gewoon was in die tijd herken ik de thee en fruithapjes als kenmerkend voor de huidige UNI niet.
DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2022 - 14:43
@ DanielleDefoe Ik zie de thee en fruithapjes in de zorg, het onderwijs en de lokale overheid. De UNI weet ik niet zo goed. Welllicht blijft het je bespaart. Ik ben in ieder geval al blij al is gewoon Earl Grey kan krijgen in plaats van thee met fruit smaakjes.
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:35
@Daan Misschien moeten we eens niet de zaak omdraaien en aan idioterie toegeven: Het is niet dat hier zgn witte mannen t probleem zijn, maar een in zichzelf gekeerde intolerante 'verbeter'minderheid, die hun gelijk bevestigd wil zien door hun absurde normen en waardenpatroon op te leggen aan normaal denkende mensen.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa15 nov. 2022 - 15:49
Wat een onzin van je. Ik ben geen 'boze witte man'. Alhoewel, ik ben boos, wit en man. hahaha Je snapt niet, dat dit een gevaarlijk spelletje is. Als woke activisten gaan bepalen wat voor kunst er aan de muur mag hangen en of iemand mag roken, dan kan dat vreselijk uit de hand lopen. Het gaat niet om 'belediging' Als ze een schilderij van de muur halen, met daarop alleen maar vrouwen, dan zou ik dat ook schandalig en alarmerend vinden. Het feit dat zo'n klein groepje mensen, deze macht opeist en dat iedereen daar maar in mee gaat, is schokkend.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 16:41
Geen liefhebber van thee, maar Earl Grey kan er mee door.
DaanOuwens
DaanOuwens15 nov. 2022 - 17:43
@ KritischKijken Jij schrijft: een in zichzelf gekeerde intolerante 'verbeter'minderheid, die hun gelijk bevestigd wil zien door hun absurde normen en waardenpatroon op te leggen aan normaal denkende mensen. De reacties zijn geen teksten van normale denkende mensen maar van mensen die er moeite mee hebben dat tijden veranderen. De intolerante verbeter minderheid typt hier deze belachelijke reacties niet. Dat doen de boze witte mannen.
DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2022 - 11:42
@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Je snapt niet, dat dit een gevaarlijk spelletje is. Als woke activisten gaan bepalen wat voor kunst er aan de muur mag hangen Het is net zo gevaarlijk als de reacties hier, zoals die van jou. Boze witte mannen die willen bepalen wat er moeten blijven hangen. Ik kies voor een praktische afweging. Het hangt er al een tijd, dan ma het nu een tijd weg. Vervang het inderdaad door vrouwen. Geen enkele gevaar. Dat jij het een gevaar noemt komt omdat je het ziet als een bedreiging. Voor mij zit er geen gevaar in het weghalen van een schilderij.
Kit2
Kit2
15 nov. 2022 - 13:07
Het zal je worst zijn, maar de Universiteit Leiden is op de meest erkende kwaliteitslijst 50 plaatsen gezakt naar de categorie onder de 100. Ooit de top 10 universiteit waar regelmatig Nobelprijzen vielen, nu een school voor hoger onderwijs van het niveau dat je in Zuid- of Oosteuropa vindt. Vijf andere Nederlandse universiteiten gingen Leiden overigens al voor in die vrije val. Over de oorzaken begin je bij de rommel die het basisonderwijs is geworden, de verlaagde eisen op het VWO, studieverkortingen in 1982, niveauverlagingen in het Bachelor-Master systeem. Maar er is natuurlijk meer, Utrecht doet het niet fantastisch, maar lang niet zo slecht. Leiden is, net als UVA en VU, een plek waar elke medewerker zich gelijksoortig kleedt, dezelfde soort tas draagt, en alleen D66 of GL mag stemmen. Men woont in een roomblanke wijk; doet risicomijdend onderzoek waarvan de uitkomst liefst bij voorbaat vaststaat en mijdt op een enkeling na de media als de pest. Alles lekker veilig binnen de eigen cocon. Als je denkt dat alles wat leiding geeft aan de universiteit ter verantwoording voor het debacle werd geroepen, dan begrijp je het probleem niet. En, dus, gaan we ons met kleine lulkoek bezighouden: een schilderij aan de muur. Woke, woke. Binnenkort kan de Universiteit verwarmd worden door het verbranden van boeken in de bibliotheek die niet woke genoeg zijn. Dat worden er elke dag meer. https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022
8 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 15:16
"Leiden is, net als UVA en VU, een plek waar elke medewerker zich gelijksoortig kleedt, dezelfde soort tas draagt, en alleen D66 of GL mag stemmen" Als je dergelijke onzin uit je toetsenbord weet te krijgen geef je dus aan echt totaal niets te weten.
Volrin
Volrin15 nov. 2022 - 17:31
"Leiden is, net als UVA en VU, een plek waar elke medewerker zich gelijksoortig kleedt, dezelfde soort tas draagt, en alleen D66 of GL mag stemmen." Volslagen onzin.
Y-Line
Y-Line15 nov. 2022 - 18:15
@volrin 'Volslagen onzin.' Onderbouwing?
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 18:39
Y-Line, als we u die onderbouwing geven doet u er toch niets mee.
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 nov. 2022 - 22:52
"ls we u die onderbouwing geven doet u er toch niets mee" Er is dus geen onderbouwing. Dus is het onwaar.
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2022 - 8:17
"als we u die onderbouwing geven doet u er toch niets mee." Dus is er geen onderbouwing.
oproerkraaier
oproerkraaier16 nov. 2022 - 9:25
IHAG, voor jouw geld het zelfde. Je zit helemaal vast in je extreem rechtse echoput en kunt niet onafhankelijk meer denken. Argumenten doen er niet toe, feiten zijn irrelevant.
oproerkraaier
oproerkraaier16 nov. 2022 - 9:26
KK, dat het onwaar is weet ik ook wel. Fijn dat u het nu ook inziet.
JohnVKR
JohnVKR
15 nov. 2022 - 13:05
Volgens mij worden er geregeld schilderijen verplaatst. Zeker ook aan de Universiteit Leiden, waar talloze schilderijen immers in kelders liggen opgeslagen omdat er geen plaats voor is. Ophef ontstaat tegenwoordig heel makkelijk en snel, zonder dat we weten wat de werkelijke motieven zijn. Ik kan me goed voorstellen dat dit schilderij in de huidige tijd niet meer past in een bestuurskamer, maar dat er aan de universiteit genoeg andere prominente plekken zijn waar het - gezien in de historische context - goed tot zijn recht komt. Much ado about nothing denk ik, zoals tegenwoordig zo vaak.
3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:39
Zeker John, soms denk je idd, tijd voor iets nieuws. Maar de reden " ik herken me er niet in, en daarom.... " omdat de studente in kwestie geen man is met sigaar en blijkbaar niet in staat is te reflecteren (maar zit nb wel op een universiteit), is een heel slecht verhaal.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 16:52
[Volgens mij worden er geregeld schilderijen verplaatst.] Uiteraard. Maar daar ging het dus niet over.
Ivan61
Ivan6115 nov. 2022 - 17:28
JohnVKR, Ik ga met jou mee. Dan wil ik meer foto's en schilderijen waar kale manen te zien zijn. Dan voel ik me erkend en herkend. Vervolgens wil ik alle schilderijen waar bloed te zien is weg hebben uit musea en uit publieke ruimtes. Stel eens voor dat iedereen iets wil en dat moet uitgevoerd worden. Slaat nergens op, net als jouw reactie.
bv-user-18236
bv-user-18236
15 nov. 2022 - 12:39
Dus de universiteit, waar Thierry Baudet afstudeerde, verwijdert een schilderij waar een joodse professor op staat. Waarom verbaast me dat niet?
1 Reactie
LaBou
LaBou 15 nov. 2022 - 16:36
En zo neemt dus het antisemitisme in Nederland toe: je telt gewoon alles mee. Zelfs het afbeelden van iemand die toevallig joods is is daarbij al voldoende, ongeacht de werkelijke reden.
KritischKijken
KritischKijken
15 nov. 2022 - 12:11
Maar volgens kraaier is het echt Cliteur, hoor. Echt.
5 Reacties
bv-user-18236
bv-user-1823615 nov. 2022 - 13:42
Daar kan kraaier dus gelijk in hebben. In de VS worden beelden van slavenhouders in de ban gedaan; bij Universiteit Leiden portretten van joodse professoren. Dat is nogal een verschil.
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 15:18
KK, jij lijkt behalve niet kritisch te kunnen kijken, ook niet te kunnen lezen. In elk geval trek je conclusies gebaseerd op geen enkel feit, die in geen enkele tektst te vinden is. Hoe bizar is dat?!
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:38
Kijken U geeft de woorden van Oproerkraaier wel erg fout gekleurd weer; dat is niet wat hij zegt. Hij zegt dat er eerst maar eens onderzocht wordt of Cliteur hier mee te maken heeft. Dat is al erg genoeg, want daar zijn bij mijn weten geen aanwijzingen voor, daar niet van. Maar wat u er van maakt......
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:41
@Eberfeld Met 1 'kleine' notitie, dat het heel toevallig niet Cliteur was, want jammer; het was niet fascistisch rechts. Wat een pech...
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 17:02
De Leidse promovenda met wier tweetje het begon heeft zo te zien niets te maken met Cliteur. Andere afdeling.
Effie2
Effie2
15 nov. 2022 - 12:06
Good Job, Job. 'Het verleden moet blijkbaar worden weggevaagd. Want heden bouwen we aan onze betere toekomst'. Die gedachte slaat in mijn beleving nergens op. ...Wij zijn immers een product van ons verleden. En op dat verleden bouwen wij voort. Inzichten zijn aan verandering onderhevig. Voortschrijdend inzicht heet dat. Want van onze fouten leren we het meest. Ook rokende mannen horen bij onze vaderlandse geschiedenis. Dertig jaar geleden werd ik, net als vele andere niet-rokers, thuis geconfronteerd met ouders die rookten, en later in de werksituatie uitgerookt op vergaderingen waarvan 'k geacht werd die bij te wonen. Dit om de vrijheid van de aan rookwaren verslaafde collega's, ook in die in grootte net toereikende zaaltjes, niet in te perken. De helft van de treincoupés, die met stinkende asbakjes in de armleuningen, vermeed ik destijds categorisch. Voor veel van toen zouden we ons tegenwoordig in meerderheid schamen. En juist om te laten zien hoe het was, kunnen we ons nageslacht leren hoe het niet moet. 'Blijf dus met je poten van onze vaderlandse geschiedenis af'.
Martin van der Linde
Martin van der Linde
15 nov. 2022 - 12:04
Het voorval is een mooi voorbeeld van de algemene verwarring die ons maatschappelijk leven is binnengeslopen. Er gebeurt iets, vrijwel op hetzelfde moment gebeurt er iets anders, iemand legt een verband en vervolgens komen er uit allerlei hoeken verklaringen, verwijten, beschuldigingen met allemaal een eigen, vaak persoonlijke, verklaring van het gebeuren. Sommige van die uitingen versterken elkaar, andere spreken elkaar juist tegen en weer anderen zien ook daar weer een verband in. Het is niet zo vreemd dat voor minder begaafden complottheorieën een aantrekkelijk alternatief bieden. Maar ook onder begaafden bestaat die neiging tot theorie vorming. Ze is alleen wat overtuigender verpakt. Dit schilderijen verhaal is daar een mooi voorbeeld van.
1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde15 nov. 2022 - 14:00
En de reacties hierop, ook hier, illustreren dat beeld van ingenomenheid, van eindelijk weer een mogelijkheid te hebben het eigen stokpaardje te mogen berijden. Sommigen zien er wokeness in, anderen een mogelijkheid boomers een trap onder het oude gat te geven, anderen wauwelen maar wat. Iedere identitaire twist is vertegenwoordigd. Voor elk wat wils, zelfs voor degenen als ik die het gewoon weer een hoop gedoe om niks vinden. Het zoveelste.
Sam V
Sam V
15 nov. 2022 - 11:50
De verontwaardiging telkens weer als er zoiets gebeurt, is verwonderlijk. Het blijkt vooral dat veel mensen niet zien wat er sinds een aantal jaren op onze universiteiten plaatsvindt, totdat het ze zelf raakt. De constatering van de heer Breuker over het democratisch gehalte is nog één van de minst erge ontwikkelingen.
Marcus A.2
Marcus A.2
15 nov. 2022 - 11:49
Past wel in de tijdgeest. Alles wat was is slecht. En bovendien natuurlijk witte mannen.
Ivan61
Ivan61
15 nov. 2022 - 11:49
Dames en heren, hoogopgeleide mensen, huidige en toekomstige bestuurders en wetenschappers. Deze schilderij is een stukje geschiedenis. Blanke rokende mannen op leeftijd die destijds bestuurders waren. De tijden zijn veranderd maar jullie kleinzielighied en bekrompenheid zijn van alle tijden. Als dat bestuurlijke en wetenschappelijke toekomst is dan is dat zeer slecht voor onze jongeren.
4 Reacties
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:35
Ivan U wilt maar duidelijk maken, dat wie er anders over denkt dan u hier voorschrijft, weinig meer dan kleinzielig- en bekrompenheid toont. Leest u nu nog eens het stuk van Cohen en lees eens hoe beschaafd Cohen zijn mening onder woorden brengt en mensen die er wellicht anders over denken - want er is hier weinig duidelijk en/of zeker; ook dat val te lezen in het stuk van Cohen - in hun waarde laat.
Ivan61
Ivan6115 nov. 2022 - 15:56
Zandb, Waar reageer jij eigenlijk op? En stop met jouw gedachten en uitspraken in mijn mond te stoppen.
Zandb
Zandb16 nov. 2022 - 11:12
Ivan Ik krijg een godsgloeiende hekel aan het feit, dat u blijkbaar steeds iets anders op schrijft dan u bedoelt. Want waar ik op reageer, is op wat u beweert. U spreekt "Dames en heren, hoogopgeleide mensen, huidige en toekomstige bestuurders en wetenschappers" aan. En u hebt besloten dat deze mensen, die u niet eens kent en waarvan het over-overgrote deel hier niet eens bij betrokken is, kleinzieligheid en bekrompenheid demonstreren. Rot dus maar gauw op met uw standaard: "Waar reageer jij eigenlijk op".
Ivan61
Ivan6116 nov. 2022 - 15:38
Zandb, Ik schrijf wat ik meen. Dat jij vervolgens probeert dat om te draaien is beetje dom en heeft niks met mijn reactie te maken.
oproerkraaier
oproerkraaier
15 nov. 2022 - 11:48
" Eerst vroeg een promovenda Politicologie of een dergelijk schilderij nog wel op z'n plaats is aan de universiteit." Ik zou eerst maar eens onderzoeken of dit figuur banden heeft met Cliteur.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 14:53
Over de actie zie Leids Dagblad. Politicologie-promovendus Elina Zorina, die als eerste op Twitter de kwestie aankaartte, kreeg te maken met bedreigingen. Zo te zien maakt Cliteur geen deel uit van Comparative Politics. https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/elina-zorina#tab-2
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:45
Wat zou dat goed uitkomen toch? Want alleen rechts zou bekrompenheid verweten knnen worden, wat een pech...." Ik zou eerst maar eens uitzoeken of dit figuur banden heeft met XR" , want; schilderij. (= net zo absurd)
Bert van der Neut
Bert van der Neut
15 nov. 2022 - 11:41
Tja, het is weer terug. Entartete Kunst.
2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 16:11
Je bent in de war met de meninkjes van Baudet denk ik.
Bert van der Neut
Bert van der Neut15 nov. 2022 - 22:19
De meninkjes van Baudet zijn geen kunst. Wellicht vind jij van wel. Wist niet dat je fan was.
bv-user-58837
bv-user-58837
15 nov. 2022 - 11:33
Tja dat krijg je als woke doorschiet en activisten het voor het zeggen hebben en bestuurders machteloze, krachteloze leeghoofden zijn.
Zandb
Zandb
15 nov. 2022 - 11:28
Wie wat waar ophangt, dat is voor diegenen die daar over gaan. (En dat moet je ruim zien!) Als zoiets naar aanleiding van klachten of opmerkingen gebeurt of wanneer er redenen gegeven worden, dan is het een andere zaak. Daar kunnen we het dan over hebben.
3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 15:50
Zeker, zandb, laten we vooral alles waar sommigen menen iets tegen hebben, serieus overwegen en aanpassen, want... Ik meende dat NLders altijd geprezen werden om hun tolerantie en niet om hun bekrompen wereldbeeld.
Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 nov. 2022 - 17:59
Ik heb vroeger gewerkt in een instelling met een behoorlijke schilderijencollectie. Verzameld in de loop van een zestig jaar. Deels door schenkingen, deels door aankopen van de kunstenaars zelf, bij wijze van betaling voor bewezen diensten als docent. Daar fungeerde een kleine commissie die er over ging waar wat kwam te hangen. Door de medewerkers de 'hangcommissie' genoemd. Hadden ze dat ook in Leiden maar ingesteld dan waren ze niet zo in opspraak gekomen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 19:47
Universiteiten hebben ook vaak aanzienlijke kunstcollecties. Dat gaat niet alleen over schilderijen. Het is ook vanzelfsprekend dat deze werken tentoongesteld worden In universitaire gebouwen zijn ze overal te vinden van werkkamers tot trappenhuizen & vergaderzalen . Het van de muur halen van het gewraakte schilderij lijkt een spontane actie waar geen commissie aan te pas kwam..
Gnoom
Gnoom
15 nov. 2022 - 11:21
Het verwijderen van dit schilderij past naadloos in de hedendaagse woke cultuur. Slechts een enkele klacht is voldoende om een dergelijke kunstuiting als ongewenst te laten verdwijnen. De klacht moet dan overigens wel worden ingediend door de juiste doelgroep, waren de klagers “blanke mannen” geweest dan had het schilderij er waarschijnlijk nog gehangen. Ik zie hierin geen verschil in handelswijze binnen (bijvoorbeeld) communistisch Rusland of Nazi-Duitsland, daar werd onwelgevallige kunst ook altijd vol overgave verwijderd.
Mooie Marc
Mooie Marc
15 nov. 2022 - 11:18
Anders dan de afgebeelde "rokende, oude mannen" is de enige ondraaglijke walm die van de bezwaarmakers. De daarvoor verantwoordelijke groepen, vooral manifest op sommige universiteiten, die ondanks hun futiliteit in aantal aanhangers zich schuldig maken aan deze haatdragende intolerantie, weinig maken zich schuldig aan nies anders dan kwalijke discriminatie zoals alle andere vormen daarvan, en verdienen eindelijk eens dezelfde aanpak als anderen.
1 Reactie
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:40
Marc Lees het stuk van Cohen nog eens en laat u dan opvallen hoe netjes hij zijn mening - die niets aan duidelijkheid te wensen over laat - onder woorden brengt, zonder dat die andere mensen tot op de grond toe afbrandt, zoals u doet.
EenMening3
EenMening3
15 nov. 2022 - 11:07
Je weet niet waar dit gaat eindigen.
Radio-Head
Radio-Head
15 nov. 2022 - 11:06
The future is theirs, there is no way out, because memory is a stranger and history is for fools. ~All is full of Love~ Björk https://www.youtube.com/watch?v=k9YZW7XGON0 "Your doors are all shut (All is full of love) And be the little angel (All is full of love)" Fijne dag.
Jozias2
Jozias2
15 nov. 2022 - 11:06
Tsja Woke is volgens sommigen een verzinsel van extreem rechts.
2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier15 nov. 2022 - 16:16
Wat is het dan?
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 nov. 2022 - 22:53
Jij
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk
15 nov. 2022 - 11:05
Het weghalen van een schilderij is een misstap. Als de voorstanders ervan echt watbwillen veranderen moeten ze niet het verleden proberen uit te wissen, want dan zal men er ook geen lessen meer uit kunnen trekken.
1 Reactie
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 15:42
Gelijk Maar het is toch helemaal niet duidelijk waarom precies het schilderij niet langer zichtbaar is. Dus om dan zo vol op het orgel te gaan......
RuuDW
RuuDW
15 nov. 2022 - 10:58
Te sneu voor woorden.
weereenmening
weereenmening
15 nov. 2022 - 10:49
"Ook decaan Joanne van der Leun ontkent dat de tweet aanleiding was, alhoewel ze daarop gereageerd had met een tweet die het tegenovergestelde suggereerde." De nieuwe bestuurscultuur: Meedoen met de waan van de dag, en als dan blijkt dat je deze waan verkeerd hebt ingeschat, draaien en liegen.
2 Reacties
Zandb
Zandb15 nov. 2022 - 11:25
mening Zoiets kwam vroeger zeker niet voor "Meedoen met de waan van de dag, en als dan blijkt dat je deze waan verkeerd hebt ingeschat, draaien en liegen." Ik zou het knap vinden wanneer u objectieve gegevens kon produceren die aantonen dat zoiets nu significant vaker voorkomt dan vroeger. "Maar", sprak hij niet gemeend, "dat zal er wel niet inzitten met de huidige 'ik doe ook een duit in het zakje cultuur'.
LaBou
LaBou 15 nov. 2022 - 12:03
"De nieuwe bestuurscultuur: Meedoen met de waan van de dag, en als dan blijkt dat je deze waan verkeerd hebt ingeschat, draaien en liegen. " Mwah, dat is niet alleen een nieuwe bestuurscultuur. Het komt eigenlijk overal voor, zelfs hier. Wat echt nieuw is is dat mensen de ken dat iets wat eenmaal op het internet staat daar op magische wijze verdwijnt als dat beter uitkomt.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
15 nov. 2022 - 10:41
In het NRC artikel staat het schilderij afgebeeld. Het is mij niet duidelijk waarom dit weg zou moeten. In het artikel staat: "Klagers voelen zich „niet gerepresenteerd” door het werk." Alsof het de bedoeling is dat je jezelf altijd herkent in een werk. Nee, niet iedereen lijkt op jou en in de jaren 70 bestond het bestuur van de Universiteit Leiden uit een stel rokende oude kerels.
5 Reacties
KritischKijken
KritischKijken15 nov. 2022 - 12:14
Te dwaas voor woorden, en dat zo'n Rechtenfaculteit daar nog in mee gaat. Als we het steeds hebben gehad over lieden die t werk neerleggen, dan zou t hier gepast zijn. Want je ergens niet in herkennen wordt de norm voor verwijderen. Nou ik herken me niet in de decaan. Opzouten dus.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 12:56
De meeste studenten en medewerkens zullen zich ook niet herkennen in de huidige bestuurders al dan niet in schilderijvorm.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 nov. 2022 - 13:02
Danielle, Waarschijnlijk niet nee, hoewel de man-vrouw verhoudingen wel anders zijn tegenwoordig: https://www.universiteitleiden.nl/over-ons/bestuur/college-van-bestuur Of ze ook roken weet ik niet.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2022 - 14:20
De UNI is rookvrij. Ik heb het staartje nog meegemaakt. Maar buiten staan nog wel studenten te roken tijdens de pauzes. In de besturen zitten niet langer alleen mannen. De rector van de RUG/University of Groningen is een vrouw. Die van de Radboud Universiteit daarentegen is een man. https://www.ru.nl/over-ons/organisatie/college-van-bestuur https://www.rug.nl/about-ug/organization/administrative-organization/board-of-the-university
Nemo2
Nemo215 nov. 2022 - 16:23
Ja, dat is wel van een ongelofelijke stupiditeit, dat ze zich niet "gerepresenteerd" zouden voelen, alsof dat de functie van zo'n schilderij zou zijn. Ik herinner me nog de senaatszaal van de Universiteit Utrecht, daar hangen ruim 180 portretten van professoren aan de wand. Eeuwen kijken daar op je neer. Ik voelde me ook niet "gerepresenteerd" door deze lieden, dat zou nogal aanmatigend geweest zijn voor een eenvoudige student, eerst maar eens wat presteren, maar dat heeft me geen moment gestoord.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor