De meeste mensen met 'Je suis Charlie' bordjes hebben eigenlijk bar weinig met Charlie Hebdo
Op Plein 1940 deden burgemeester Aboutaleb en korpschef Pauw wat ze moesten doen: niet alleen de Parijzenaren tot steun zijn, maar ook de Rotterdammers een hart onder de riem steken door duidelijk te maken dat over hun vrijheid en veiligheid wordt gewaakt. Ook de hoofdredacteur van het AD/Rotterdams Dagblad sprak als vertegenwoordiger van het vrije woord, dat immers diep in het hart was getroffen. Maar dat werd een teleurstelling.
Dat vrije woord bleek bij het AD namelijk een stuk meer aan regels gebonden. Veel belangrijker voor het AD was om vooral als een politiek correcte krant over te komen. Daarom werd een Rotterdamse Arie aangehaald die had getweet over een haatbaard. Dat mocht in principe wel van het AD, als voor iedereen maar duidelijk werd dat het AD het daar niet mee eens is! Vanzelfsprekend werd het woord islam angstvallig ontweken.
Opmerkelijk was dat bijna elke spreker vaststelde dat het doel van de moordenaars was om een tweedeling in onze samenleving te bewerkstelligen. En daar moeten we vooral voor waken. Begrijpelijk dat burgemeesters dat zeggen om de rust te bewaren, maar het valt te betwijfelen of dat een doel van deze terroristen is. Zij voeren gewoon een ‘heilige’ opdracht uit. Als er al een doel is, dan is dat de ‘oemma’.
De meeste mensen met ‘Je suis Charlie’ bordjes hebben eigenlijk bar weinig met Charlie Hebdo. Elke pen die wijst naar de islam sabelen ze neer. Volgens Bernhard Visser in dagblad Metro ‘is de islam niet slecht’. Het zijn slechts “3 psychopaten die hun geloof als goedkope smoes hebben misbruikt om hun moordlust te stillen”. Ze hadden dus gewoon zin om wat moorden te plegen. Het was puur toeval dat ze bij Charlie Hebdo redacteuren afslachtten, het had net zo goed de lokale bibliotheek kunnen zijn. Een soort ‘bende van Nijvel’.
Tegelijkertijd wordt op de volgende pagina haarfijn beschreven hoe de jongens door ene Farid Benyettou worden geradicaliseerd. En hoe doet deze meneer dat? Precies, met ‘godsdienstlessen’ uit de Koran. Niemand die in de pers voorzichtig suggereert of het niet eens tijd wordt om die inspiratiebron onder de loep te nemen. Nee hoor, het komt allemaal omdat de jongens zijn opgegroeid in een kansarme wijk. Het feit dat zelfs terrorisme expert Rob van Wijk zegt dat er geen enkel verband tussen armoede en jihadisme is aangetoond speelt kennelijk geen enkele rol.
Niemand van ‘Je suis Charlie’, niemand van het gevestigde ‘vrije woord’ die suggereert dat het misschien goed zou zijn om eens een paar passages te schrappen in dat grote boek. Niemand die poneert dat een 1ste synode van Medina misschien een goed idee zou zijn. Stel je eens voor, een Koran zonder ‘sharia’ en ‘oemma’, met uitsluitend nog ‘islam is vrede’, willen we dat niet allemaal?
Waar een wil is, is een weg en het lijkt de enige weg, want het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft in 2003 al vastgesteld dat de manier waarop de islam “ingrijpt in alle domeinen van zowel het private als het openbare leven” onverenigbaar is met de fundamentele principes van de democratie. Er mag dus best wat vaart achter worden gezet.