© cc-foto: Greg Rosenke
De warmste dag in januari ooit werd geregistreerd in minstens acht Europese landen, waaronder Nederland, Polen, Denemarken, Tsjechië, Wit-Rusland, Litouwen en Letland. Dat blijkt uit de gegevens van klimatoloog Maximiliano Herrera, die extreme temperaturen volgt.
In een Pools dorp werd het 19 graden, een temperatuur die normaal gesproken in mei bereikt wordt en 18 graden meer is dan het gemiddelde in januari. In een stad in Tsjechië, waarvan de gemiddelde temperatuur in die periode 3 graden is, was het 19,6 graden. Ook in Wit-Rusland bereikte de warmtegraad een record. Hoewel in deze tijd de temperatuur rond het vriespunt is, steeg het zondag naar 16,4 graden. Daarmee was het 4,5 graden warmer dan het vorige record in januari.
Ook op andere plekken in Europa werden lokaal temperatuurrecords verbroken met uitzondering van Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied.
"We kunnen dit beschouwen als de meest extreme gebeurtenis in de Europese geschiedenis", zegt Herrera. "We kunnen aantoonbaar zeggen dat dit de eerste keer is dat een extreem weergebeurtenis in Europa (in termen van extreme hitte) vergelijkbaar is met de meest extreme (weer, red.) in Noord-Amerika."
De oorzaken van deze warme dagen zijn moeilijk vast te stellen, volgens meteoroloog Scott Duncan. “Niets van het bovenstaande is echter nieuw, dus wat was er zo extreem aan de recordbrekende status? Onze opwarmende atmosfeer en oceanen maken het uiteindelijk gemakkelijker om records te breken.”
Volgens professor Bill McGuire, die over de gevolgen van de klimaatcrisis heeft geschreven, zijn de hoge temperaturen slechts een voorteken van al het ergere dat ons te wachten staat. "Het is een kleine glimp van een toekomst waarin de winter wordt teruggebracht tot een paar maanden somber, vochtig en mild weer, met weinig vorst, ijs of sneeuw.''
Cc-foto: Greg Rosenke