Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Jan Roos torpedeerde de Europese samenwerking van VNL’

  •  
03-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
8140079773_26b91a054b_z
De partij Voor Nederland (VNL) waar Jan Roos lijsttrekker van is, stapte een aantal weken terug uit haar Europese partij ADDE. Reden hiervoor lijken de misdragingen van de lijsttrekker Jan Roos te zijn. Dat schrijft journalist Chris Aalberts op Follow the Money.
Aalberts reconstrueert hoe de samenwerking binnen ADDE tot stand is gekomen. De Alliantie voor Directe Democratie in Europa wordt sinds 2014 door het Europees Parlement erkend als Europese politieke partij, bestaande uit onder het Duitse AfD, de Britse UKIP en het Italiaanse Movimento Per I Populi. En tot voor kort dus VNL.
Illegale advertentie Er gebeurde nagenoeg niets rond de Europese partij van VNL, tot aan het Oekraïne-referendum. De denktank van ADDE, IDDE, financierde een advertentie in De Telegraaf om mensen op te roepen het referendum mogelijk te maken. Daartoe was een flink aantal handtekeningen nodig. Ook kwam destijds UKIP-leider Nigel Farage naar een avond van VNL en GeenPeil. Dankzij de advertentie haalde GeenPeil op de valreep genoeg handtekeningen voor het referendum op. “Zonder de advertentie was het referendum waarschijnlijk niet doorgegaan”, schrijft Aalberts.
De financiering van de advertentie was echter illegaal. Volgens de regels van het Europees Parlement is er zelfs sprake van fraude. IDDE had de advertentie nooit mogen betalen. Tel daarbij op dat IDDE op zeer dubieuze wijze donateurs heeft geronseld. IDDE vroeg bedrijven geld te storten, zodat de denktank aanspraak kon maken op 730.000 euro aan EU-subsidie. In ruil daarvoor beloofde het de bedrijven hun gift terug te betalen in de vorm van opdrachten waarmee ze ten minste het donatiebedrag konden terugverdienen. VNL gebruikte deze twee fraudezaken als excuus om uit de alliantie te stappen.
Jan Roos kan niet tegen alcohol Bij een ontmoeting tussen VNL en andere ADDE-leden bij een evenement in Stockholm, the European Freedom Award, was Jan Roos samen met bestuurslid Johan Driessen en medewerker Matthijs Weststrate te gast, volledig op kosten van ADDE. Het leidde tot veel gedoe. Te beginnen omdat Weststrate en Driessen geen kamer wilden delen, maar ook kwamen de drie VNL’ers op de tweede avond van het evenement niet opdagen, al had ADDE 200 euro per couvert moeten betalen. Jan Roos maakte op de eerste avond niet bepaald een vriendschappelijke indruk. Aalberts schrijft:
"De eerste avond liet Jan Roos volgens meerdere aanwezigen blijken dat hij slecht tegen alcohol kan: hij beledigde Trump-aanhangers en maakte vrouwonvriendelijke opmerkingen. De gastheer van het evenement — Europarlementariër Peter Lundgren van de Zweden Democraten — meldt: ‘Ik kan bevestigen, aangezien ik aan dezelfde tafel zat, dat de taal die hij gebruikte onbeschoft en beledigend was tegenover de Amerikaanse gasten aan tafel. Ik heb de volgende dag meteen verklaard […] dat het gênant was om naar zijn commentaar te luisteren en dat ik niks meer met hem te maken wil hebben.’"
Hierop maakte IDDE-baas Laure Ferrari duidelijk dat Jan Roos niet langer welkom was bij IDDE.
Update 20.00
VNL heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving. Van Klaveren:
"VNL heeft met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van een artikel van Chris Aalberts op de website FtM. Het betreffende artikel staat bol van feitelijke onjuistheden en malle beschuldigingen. Zo stond een bezoek van UKIP-voorman Farage los van de organisaties ADDE en IDDE. Het evenement is ook betaald door VNL. Geen cent kwam van ADDE of IDDE. Verder blijkt de auteur weinig kaas te hebben gegeten van de financiële verantwoording of zich in ieder geval weinig te hebben verdiept in de betreffende casus, alvorens erover te schrijven. Er is namelijk gewoon contributie ingelegd. Tijdens het betreffende evenement zijn de delegatieleden van VNL netjes afgemeld voor de tweede avond en is er absoluut geen sprake geweest van afwijkend gedrag agv alcohol. Jan Roos heeft inderdaad aangegeven geen Trump-fan te zijn. Verschillende partijen hebben echter verschillende visies. Ook op de Amerikaanse politiek. Tot slot is de subsidie-kwestie de enige reden geweest om het lidmaatschap te beëindigen. Naar aanleiding van het artikel worden juridische stappen overwogen."
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.