Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jacob Rees-Mogg praat Britse concentratiekampen goed

  •  
16-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
640px-LizzieVanZyl
Afbeelding: Wikicommons. Lizzie van Zyl stierf in concentratiekamp Bloemfontein als gevolg van ondervoeding en slechte behandeling door artsen, die haar als ‘achterlijk’ bestempelden omdat ze geen Engels sprak.
De Britse uiterst conservatieve politicus Jacob Rees-Mogg heeft in een televisieoptreden het gebruik van concentratiekampen verdedigd. De Britten zijn de uitvinders van concentratiekampen , die tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika werden ingezet om een hele bevolkingsgroep te isoleren.
Volgens Brexiteer en kandidaat-opvolger van Theresa May Rees-Mogg werden mensen ‘geïnterneerd voor hun eigen veiligheid’ zodat ze konden worden gevoed en waren de omstandigheden niet wezenlijk slechter dan in Glasgow rond die periode, omdat het een vergelijkbaar sterftecijfer kende. In werkelijkheid paste het Britse leger in de Boerenoorlog een tactiek van de verschroeide aarde toe, waarbij boerderijen tot de grond toe werden afgebrand, akkers verwoest, bronnen vergiftigd en veestapels afgeslacht. 100.000 vrouwen, kinderen en hun zwarte bedienden – onder wie vele vrouwen en kinderen – werden in kampen opgesloten, onder erbarmelijke omstandigheden. Een onderzoekscommité bekend als de Fawcett Commission ontdekte dat bijna 28.000 Boeren in de kampen stierven aan ondervoeding, slechte verzorging of epidemieën als gevolg van gebrekkige hygiëne. 24.000 van hen waren kinderen onder de zestien jaar, bijna de helft van het totale aantal kinderen onder de Boerenbevolking.
De ‘vergeten’ – of beter gezegd bewust uit de geschiedenis geschreven – zwarte soldaten, werden nog slechter behandeld. De Volkskrant schreef daar in 1999 over:
"Vergeten locaties als Allemans Kamp die nu eindelijk ook een monument voor de doden krijgen, tonen dat er niet alleen vele duizenden blanke vrouwen en kinderen zijn omgekomen door het schrijnende gebrek aan medische zorg in de Britse concentratiekampen. De ziekte en ondervoeding sloegen minstens zo hard toe in tientallen andere oorden, waar alleen zwarten waren opgesloten. Voor hen hadden Britten niet eens tenten, de ‘natives’ moesten maar hutjes van gras maken. Voor vele burgers van het nieuwe Zuid-Afrika is het een even grote verrassing te vernemen hoe groot de rol van zwarten in de oorlogsinspanning was. Hoewel het uit oude geschriften wel bekend was, werd het lange tijd weggemoffeld."
Minstens 16.000 zwarte mensen stierven in de Britse concentratiekampen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor