De Italiaanse geheime dienst heeft in het geheim een deal gesloten met mensensmokkelaars in Libië om mensen die proberen naar Europa te reizen, tegen alle vluchtelingenverdragen in, tegen te houden. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.
De Italianen hebben miljoenen betaald aan een Libische smokkelgroep ‘ Brigade 48’ , die bekend staan op grote schaal mensen te verkrachten, vermoorden, te martelen en op te sluiten in kampen. De Standaard quote hierover een onderzoeker van een VN-lidstaat, die door de krant wordt genoemd om zijn identiteit anoniem te gehouden. Zijn informatie is door de krant door maar liefst vier andere goedgeïnformeerde bronnen bevestigd.
Wonderlijke cijfers
Sinds augustus 2017 is de hoeveelheid vluchtelingen die in Italië aankomt gedaald met 86 procent. In 2016 waren dit er in augustus 21.294, dit jaar minder dan 3.000. Per dag daalt het aantal aankomsten nog sneller dan vlak na de Turkijedeal. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie is er de afgelopen drie weken niemand op zee verdronken. Er zijn volop berichten van migranten die door mensensmokkelaars in de woestijn worden achtergelaten om om te komen. Eerder waren al berichten over migranten die aan de Libische kust verhandeld worden tot slaaf.
Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat Italië met deze mensensmokkelaars samenwerkt. Volgens hen komen er veel minder mensen aan in Italië omdat ze geld geïnvesteerd hebben in een efficiëntere Libische kustwacht en omdat ze een ‘gedragscode’ op hebben gelegd aan de Libische kustwacht. Een van de migratie-experts waar de Standaard mee sprak, Matteo Villa, noemt het slim van de Italiaanse regering om luid en breed te communiceren over dergelijke maatregelen terwijl je zelf ondertussen een geheime deal maakt met de smokkelmaffia. Volgens alle aanwezige informatie zijn de verklaringen van de Italiaanse regering nonsens. ‘Alle bronnen die ik ter plaatse heb gecontacteerd, bevestigen dat de smokkelaars van kant zijn veranderd in ruil voor Italiaans geld’, aldus migratie-expert Mattia Toaldo.
Hoe laag kun je vallen?
Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, een overkoepelende hulporganisatie van meer dan 60 NGO’s, reageert in De Standaard geschokt op het nieuws. ‘Het bevestigt de geruchten en onze waarschuwingen over samenwerkingen met dubieuze regimes. Hoe laag kan je vallen?’
De mensensmokkelaars zelf scheppen doodleuk op over de gesloten deal. De criminele organisatie heeft een publieke Facebookpagina, waarin ze pochen dat Italië hen de opdracht gaf om een leger van ‘500 jagers’ op te richten. De smokkelaars hebben inmiddels in het stadhuis van Sabratha hun intrek genomen en een woordvoerder aangenomen. Die waarschuwt de Italianen dat het geld zal moeten blijven stromen nu ze eenmaal aan de deal begonnen zijn: ‘Dit is een wapenstilstand. Als de steun aan onze burgerwacht stopt, zullen we niet de capaciteit hebben om dit werk te blijven doen’ aldus woordvoerder Bashir Ibrahim aan Associated Press.
Miljoenen
De bronnen van VN-onderzoeker Samir zeggen dat de 5 miljoen die de Italiaanse regering tot nu toe betaalde, een voorschot is aan de gewelddadige smokkelaars. Als ze hun woord zouden houden en de hoeveelheid vluchtelingen in Italië daadwerkelijk zouden dalen, zou er gekeken of er meer geld is om samen te werken met de criminelen. Er zouden 1 miljoen Afrikaanse migranten in Libië zijn, waarvan de helft zegt naar Europa te willen migreren. De vijf miljoen, die de smokkelmaffia tot nu toe van de Italiaanse regering kreeg is overheidsgeld. Het is onduidelijk of het ook gaat om ontwikkelingsgeld.
De mensensmokkelaars worden gezien als uitermate gewelddadig. Aan het hoofd van Brigade 48 staat een voormalige maffiabaas, die onder andere filmpjes op Facebook verspreidt van vluchtelingen die gemarteld worden zodat hun familieleden losgeld zullen betalen. Per saldo wordt hen nu geld aangeboden om hun macht uit te breiden in Libië en om zich te bewapenen. Ook kunnen ze met gemak ervoor kiezen om de migratiestroom weer wel te faciliteren, om zo de Italiaanse regering te chanteren voor meer geld. Volgens uitgebreide rapporten van de VN zijn verkrachtingen, misbruik, marteling, dwangarbeid en slavenmarkten aan de orde van de dag in Libië. ‘De situatie beïnvloedt de breuklijnen in de Libische samenleving en wakkert de onderlinge rivaliteit enkel aan. Door samen te werken met zo’n regimes en milities maak je de situatie dus alleen maar erger’
Beschuldigingen
Terwijl Italië zelf in het geheim deze deal sloot – en daarmee op flagrante wijze mensenrechten, internationale verdragen terzijde schoof, honderdduizenden levens ernstig in gevaar bracht en een instabiele regio nog verder aan het wankelen bracht – werden NGO’s door de Italiaanse Justitie op hoge toon beschuldigd van samenwerkingen met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee. Ze dreigden al eerder om hun havens te sluiten voor de reddingsorganisaties.