Italiaanse regering treft vergaande maatregelen tegen Covid-19
• 08-03-2020
• leestijd 2 minuten
© screenshot NOS
De Italiaanse regering heeft in de nacht van zaterdag op zondag vergaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. In een groot deel van het noorden van het land wordt de bewegingsvrijheid aan banden gelegd. De
NOS schrijft:
"Zo’n zestien miljoen mensen mogen niet zonder goede reden de regio verlaten in verband met de uitbraak van het coronavirus. (…) De stap, die een kwart van de Italiaanse bevolking treft, is de meest vergaande die een regering buiten China heeft genomen vanwege het virus."
Alleen bij ‘uitzonderlijke werk- en gezondheidssituaties’ geldt een uitzondering, zei premier Giuseppe Conte in een toespraak. Onder meer Milaan en Venetië worden door de maatregel getroffen. Het openbare leven komt daar stil te liggen: evenementen, sportwedstrijden en kerkdiensten kunnen niet langer doorgaan. Ook huwelijken en begrafenissen zijn van de baan. “We kunnen ons het samenkomen van mensen niet meer veroorloven”, aldus Conte.
Zondagmiddag werd duidelijk dat er inmiddels
7.375 Italianen met het coronavirus zijn besmet. Dat zijn er een kwart meer dan op zaterdag toen de teller nog op 5.883 infecties stond. Ook het aantal overlijdensgevallen als gevolg van Covid-19 schoot zondag omhoog. In een etmaal overleden er 133 mensen, waarmee het Italiaanse totaal op 366 uitkomt.
Twee Nederlandse patiënten overleden In Nederland zijn zondag twee patiënten met Covid-19 overleden,
meldt het RIVM. Het gaat om een 86-jarige man die in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden lag, en een 82-jarige man uit het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard/Geleen. Beiden hadden ernstige onderliggende medische problemen, stelt het RIVM.
Boekenweek Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, die in Genua woont, heeft besloten zijn tournee tijdens de Boekenweek
af te zeggen. “Sinds de laatste update van 4 maart jl. ligt mijn woonplaats Genua in de zone waarvoor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd”, schrijft hij in een toelichting.
“Ik heb in samenspraak met mijn manager en in nauw overleg met de Schrijverscentrale en mijn uitgeverij, De Arbeiderspers, tot mijn spijt moeten besluiten dat het op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid.”
Duitsland De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn
raadt aan om bijeenkomsten met meer dan duizend deelnemers niet te laten doorgaan. De bewindsman erkent dat de maatregelen grote economische gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld restauranthouders. “Daarom moeten we nadenken over gerichte en snelle hulp.”
Dit bericht is in de loop van zondag bijgewerkt.