Het Israëlische leger heeft bij een aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van de Gazastrook vier gijzelaars bevrijd die in oktober door Hamas uit Israël werden ontvoerd. De gijzelaars, drie mannen en een vrouw, zouden in goede gezondheid verkeren. Dat laatste geldt niet voor de vele Palestijnen die gedood dan wel gewond werden door de zware bombardementen die Israël uitvoerde met door het Westen geleverde wapens.
Volgens Hamas zijn er door het Israëlisch oorlogsgeweld minstens 210 Palestijnen om het leven gekomen en 400 gewond geraakt. Plaatselijke hulpdiensten melden tientallen doden en gruwelijke taferelen waarbij de ledematen verspreid liggen in de getroffen gebieden. Het internationale persbureau AP bericht dat er 94 doden zijn gevallen.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas verzoekt de VN de Veiligheidsraad bijeen te roepen. Abbas stelt dat Israël het internationaal zwijgen en de Westerse steun gebruikt om het internationale recht te schenden.
Tijdens zijn bezoek aan Frankrijk sprak de Amerikaanse president Joe Biden zijn blijdschap uit dat er vier gegijzelden waren gered. De twee vierden de tachtigste verjaardag van D-Day, maar bespraken ook de oorlog in het Midden-Oosten. „We zullen niet stoppen totdat alle gegijzelden thuis zijn en er een staakt-het-vuren is bereikt”, zei Joe Biden na de oproep van de Franse president Emmanuel Macron aan Israël om meer humanitaire hulp Gaza binnen te laten.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de redding van de vier Israëlische gijzelaars een 'belangrijk teken van hoop', meldt het AD. En ook demissionair premier Mark Rutte - tevens beoogd nieuwe NAVO-chef - vindt de bevrijding 'een hoopvol teken'.
In beschaafdere delen van de wereld wordt daar anders over gedacht. Zo schort Colombia de verkoop van steenkool aan Israël op 'zolang het land de volkerenmoord in de Gazastrook voortzet'. De linkse president Gustavo Petro heeft het niets ontziende Israëlisch geweld al eerder bekritiseerd en de diplomatieke banden verbroken. Netanyahu heeft hem daarop uitgemaakt voor 'antisemitische aanhanger van Hamas'.
De van corruptie verdachte premier Netanyahu, die een ultrarechtse Israëlische coalitie leidt, heeft in eigen land te maken met aanzwellende protesten van burgers die stellen dat hij uit politiek gewin de oorlog onnodig laat voortduren en zich niet bekommert om het lot van de 130 Israëlische gijzelaars.