Israël en de Palestijnse beweging Hamas hebben een akkoord over een staakt-het-vuren bereikt voor de Gazastrook, na vijftien maanden bloedige strijd. Dat meldden meerdere media op basis van onder anderen Amerikaanse functionarissen. De wapens worden neergelegd en gevangenen worden geruild. Ook komen geleidelijk de gijzelaars vrij die nog in handen zijn van Hamas.
De Israëlische regering stemt donderdag over het door onderhandelaars bereikte akkoord met Hamas, aldus regeringsfunctionarissen. De verwachting is dat de meerderheid van het kabinet zal instemmen met de deal.
Het staakt-het-vuren duurt volgens ingewijden in eerste instantie zes weken. In die periode moeten 33 Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten. Het zou gaan om alle vrouwen die nog worden vastgehouden, minderjarigen en mannen boven de 50 jaar.
In ruil laat Israël naar verluidt dertig Palestijnse gevangenen gaan voor iedere gegijzelde burger en vijftig Palestijnse gevangenen voor iedere militair. In totaal zouden tijdens de eerste fase dus tussen de 990 en 1650 Palestijnen vrij kunnen komen. Ook zouden Israëlische troepen zich gedeeltelijk terugtrekken uit de Gazastrook en moet er meer humanitaire hulp geleverd worden. Op de zestiende dag van het bestand moeten de onderhandelingen beginnen over de tweede fase, na zes weken. Dan gaat het om de vrijlating van alle overige gijzelaars en een permanent staakt-het-vuren.
Gazanen en Israëliërs vieren feest na het nieuws dat er een deal over een wapenstilstand is bereikt tussen Israël en Hamas. Verslaggevers van persbureau AFP zien duizenden feestende mensen in Deir el-Balah en andere plaatsen in de Gazastrook. Daar zijn mensen in groepen bijeengekomen. Ze knuffelen elkaar en maken foto's om het bestand te vieren. Ook in Israël zijn mensen de straat op gegaan om feest te vieren, waaronder in Tel Aviv.
Scepsis
Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) is sceptisch over de gevoelens van opluchting rondom het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. "Natuurlijk is het goed wanneer er een einde komt aan de bombardementen en aan gevangenschap", aldus voorzitter Robert Soeterik. "Maar in Gaza blijft onverminderd sprake van een acute noodsituatie. Met een totaal verwoest landschap, met mensen die moeten zien te overleven in barre winteromstandigheden."
"Ik vrees dat degenen die terecht een zucht van verlichting slaken, niet voldoende beseffen dat de situatie ook met een staakt-het-vuren voor de Palestijnen in Gaza nog altijd zeer ernstig is", aldus Soeterik. "Daar komt bij, dat Israël zijn greep op het gebied volledig wil houden en zich bijvoorbeeld niet uit de grensstrook met Egypte wil terugtrekken. Daardoor blijven de Palestijnen in Gaza opgesloten zitten. Het is verder nog maar de vraag of Israël de vervolgstadia van het staakt-het-vuren zal nakomen. Ervaringen uit het verleden geven op dit punt geen reden tot optimisme," zegt Soeterik.
Dat Israël en Hamas waarschijnlijk een staakt-het-vuren hebben bereikt voor de Gazastrook, is "supergoed nieuws", volgens directeur van stichting Plant een Olijfboom Esther van der Most. "Het is goed nieuws dat de bombardementen stoppen, dat het directe gevaar weg is. Maar daarmee is er nog geen einde aan het al decennialang durende onrecht."
Van der Most heeft zelf familie in Gaza. Ze maakt zich grote zorgen om mensen die ziek zullen worden door verwoeste infrastructuur en faciliteiten, en gewonden die onvoldoende medische hulp kunnen krijgen door verwoesting van ziekenhuizen en een tekort aan medische materialen. "Dat het moorden nu stopt, was onze eerste prioriteit. Er is met name opluchting en blijdschap, maar we weten ook dat we niet zullen stoppen tot Palestijnen in vrijheid en veiligheid met mensenrechten kunnen leven."
Bron: ANP