Het Israëlische leger (IDF) heeft militairen over de grens met buurland Libanon gestuurd om daar mensen te doden en vernielingen aan te richten. Ze worden gesteund door aanvallen van de Israëlische luchtmacht. Het aantal doden door Israëlische geweld in Libanon bedraagt inmiddels meer dan duizend. In een verklaring stelt het IDF dat 'Operation Northern Arrows', zoals de aanval is gedoopt, parallel is aan de oorlog in Gaza. Het IDF beweert dat het gaat om "beperkte, plaatselijke en gerichte aanvallen" tegen Hezbollah in het grensgebied. Ondertussen is er ook een militaire aanval op Damascus uitgevoerd waarbij minstens drie mensen zijn omgekomen. Die aanval is waarschijnlijk ook door Israël uitgevoerd. Ook kwam een tv-presentator om het leven. Het Syrische leger zegt drie aanvallen afgeslagen te hebben.
De laatste keer dat Israël overging tot een invasie van Libanon was in 2006. Daarbij werden meer dan duizend inwoners van Libanon om het leven gebracht. Ook die militaire operatie was tegen Hezbollah gericht maar mislukte en leidde uiteindelijk tot de val van toenmalig Likoed-premier Olmert.
Israël heeft in Libanon ook het overvolle vluchtelingenkamp Ain Helwa, het grootste van het land, bij Sidon aangevallen. Het bombardement zou tot doel hebben gehad Munir al-Maqdah, een commandant van de Libanese tak van de militaire vleugel van de Palestijnse Fatah-beweging, te doden. Dat zou niet gelukt zijn. Wel werden zijn zoon en enkele anderen door de Israëlische actie gedood.
De Amerikaanse president Biden had Netanyahu gevraagd af te zien van de grondaanval maar heeft nu de traditionele verklaring afgegeven dat de verwoestende Israëlische aanval gezien moet worden als een acceptabele verdediging. "Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen tegen Iran, Hezbollah, Hamas, de Houthi’s en andere door Iran gesteunde terroristische organisaties."
Verschillende landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, zijn in allerijl begonnen hun burgers uit Libanon te evacueren omdat verdere uitbreiding van de oorlog wordt gevreesd. Nederland gaat daar vooralsnog niet toe over. Wel roept het ministerie van Buitenlandse Zaken de daar aanwezige Nederlandse staatsburgers op het land zo snel mogelijk op eigen houtje te verlaten.
De NOS ging langs in de christelijke enclave Saqeit Al Misk waar de bevolking van oudsher op z'n zachtst gezegd niets moet hebben van Hezbollah, een door Iran gesteunde islamistische militaristische beweging die ook met andere bevolkingsgroepen in Libanon op gespannen voet staat. De reportage poneert dat vluchtelingen niet welkom zijn. Libanon, dat in oppervlakte ongeveer een derde van Nederland beslaat, telt in verhouding het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld.