Het aantal incidenten rondom moskeeën nam in 2016 weer toe. Van brandstichting tot bekladding en bedreiging. Het Monitor Islamofobie Project van de UVA onderzocht de beeldvorming over moslims op weblogs GeenStijl en Powned, in de periode sinds de oprichting tot eind 2015. In het Radio 1-programma Reporter Radio (KRO-NCRV) vertelt onderzoeker Ineke van der Valk over haar bevindingen. Jelle van Buuren, universitair docent, reageert op haar bevindingen en vertelt over zijn onderzoek naar de deconstructie van het complotdenken rond het thema ‘Eurabia’.
Van der Valk:
"We hebben de internetuitingen geanalyseerd sinds hun ontstaan in respectievelijk 2003 en 2013 tot eind 2015. In totaal gaat het in dit onderzoek om 18 duizend artikelen en 260 duizend comments over moslims/islam."
Uit de analyse van Van der Valk blijkt dat moslims door GeenStijl en PowNed veelal geframed worden als politieke of culturele dreiging. PowNed is hierin overigens erger dat GeenStijl, aldus het onderzoek. Op PowNed neemt het discours over islam/moslims een meer prominenten plaats in. De beeldvorming over moslims/ islam is, zo blijkt uit de analyse, is vrijwel over de hele linie negatief.
Van der Valk:
"Zo is er een hele categorie van woorden als zandbakken, woestijnen, middeleeuwen enzovoorts om te benadrukken dat moslims onderontwikkeld en achterlijk zijn. Dat is de negatieve ander presentatie tegenover de positieve zelfpresentatie. Daarmee wil men eigenlijk zeggen: ‘wij zijn wél ontwikkeld en wij weten hoe het zit en wij zijn van deze tijd.’ Op zich niet beledigend, maar in context brengen ze over dat moslims achterlijk zijn."
Neo-nazi’s voelen zich gesterkt Hoogleraar politicologie Sarah de Lange doet onderzoek naar extreem-rechts. Neo-nazi’s zijn volgens haar steeds actieven en krijgen steeds meer volgelingen. In Duitsland, Zweden en Nederland neemt de zichtbaarheid steeds meer toe. Ze organiseren meer activiteiten, komen maken bijeen. Ook in de Verenigde Staten neemt die zichtbaarheid van extreem-rechts toe. “Door de overwinning van Donald Trump durft extreem-rechts zich meer te laten zien”, aldus De Lange.
NRC schrijft:
"In de meest recente rapportage over extreem-rechts in Nederland, over 2015, constateren het Verwey-Jonker Instituut en de Anne Frank Stichting een sterke groei van de actieve aanhang van verschillende extreem-rechtse groeperingen. Het zou gaan om een groei van zo’n honderd aanhangers in 2014 naar ongeveer 245 in 2015."