Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is minister Schippers wel goed op de hoogte?

  •  
29-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Of deed ze een een pleidooi om aanpassingsstoornissen in het verzekeringspakket op te nemen
Moet je niet een aantal dingen die bij het leven horen veel meer in je eigen sociale kring zien uit te vogelen en zul je niet een beroep op de gezondheidszorg moeten doen als je echt last hebt van ziekte?
Dat zei minister Edith Schippers op 10 juli 2011. Ondanks protesten van beroepskoepels van psychologen en psychotherapeuten wordt sinds 1 januari 2012 de behandeling van aanpassingsstoornissen niet meer vergoed vanuit het basispakket.
Een aanpassingsstoornis treedt op indien er sprake is van aanhoudende stress als reactie op een ingrijpende verandering zoals scheiding, verlies van werk, overlijden en ziekte. Cliënten met aanpassingsstoornissen krijgen de hulp alleen vergoed als deze wordt geboden door huisartsen, POH-GGZ, inloophuizen of via internet therapieën. Wie een aanpassingsstoornis heeft en hulp wil door een psycholoog krijgt geen vergoeding van de zorgverzekeraar.
Dat deze regel grote problemen kan geven bij mensen die ingrijpende gebeurtenissen meemaken wordt geïllustreerd in een artikel in Trouw waarin de stress, angst en depressieve gevoelens beschreven worden bij partners van kankerpatiënten. Naar aanleiding van dit artikel heeft Renske Leijten (SP)  Kamervragen gesteld aan Minister Schippers.
Op de vraag van Renske Leijten:
Vindt u dat mensen die kampen met een aanpassingsstoornis doordat hun partner  kanker heeft (gehad) zich aanstellen, en dit met een goed gesprek met de buurvrouw kunnen oplossen? Kunt u uw antwoord toelichten?
antwoordt Minister Schippers:
Het krijgen van kanker is ingrijpend voor de patiënt zelf, maar ook voor de naasten die daarmee te maken krijgen. Natuurlijk kunnen familie en vrienden van mensen met kanker en hun naasten ondersteuning bieden. Als psychologische hulp of psychosociale ondersteuning noodzakelijk is, moeten deze mensen daar ook gebruik van kunnen maken. Zoals ik in mijn vorige antwoorden heb aangegeven, ben ik van mening dat de huisarts en de POH GGZ deze zorg kunnen verlenen of instanties als inloophuizen of internettherapieën. Daarnaast vergoeden veel verzekeraars via de aanvullende verzekering hulp bij aanpassingsstoornissen.
Er zijn drie mogelijkheden:
Als dit laatste het geval is dan wil ik deze suggestie van harte ondersteunen. Vroegtijdige interventies bij aanpassingsstoornissen kunnen veel leed en kosten besparen!
Update 01.09  14:45
Na verschijnen van dit artikel werd duidelijk dat ook zorgverzekeraar De Friesland eerstelijns psychologische hulp vergoedt uit de aanvullende verzekering.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor