Achter de rug van de vriendelijke SP doemt het utopische spook op, waarschuwt Denker des Vaderlands Hans Achterhuis. De SP belichaamt juist een knusse revolutie, dient Ronald van Raak hem van repliek. Wie gevaarlijke utopisten zoekt, kan beter naar de neoliberalen kijken met hun geloof in de markt.
HANS ACHTERHUIS:
Linkse filosofiestudenten maakten mij uit voor fascist, en een progressieve predikant noemde mij een doodzieke cynicus, toen ik in de jaren negentig mijn kritiek op utopisch denken en handelen begon te ontwikkelen.
Dit soort kwalificaties raakte mij wel emotioneel – het is nooit leuk om in het openbaar uitgescholden te worden – , maar niet intellectueel. Het liet mij juist zien dat ik intellectueel op het goede spoor zat.
Wanneer een bepaald slag linkse ijveraars zonder enige argumentatie zo giftig reageerde op mijn kritiek op de utopie, liet dat scherp uitkomen hoe centraal, ja, zelfs onmisbaar, dit laatste begrip kennelijk voor hen was. Dat strookte met de intuïtie op grond waarvan ik mijn onderzoek naar het utopisch bewustzijn ondernomen had.
Intellectueel werd ik een paar jaar later wel geraakt door ‘Waarom socialisten geloven in spoken’, een essay van filosoof en SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak in zijn bundel ‘Oud licht op nieuwe zaken’. De spoken waar Van Raak in zijn titel op doelt, stammen uit de beginregel van Het Communistisch Manifest van Marx en Engels: “Een spook waart door Europa – het spook van het communisme”.
Ik had dit spook gelijkgesteld aan een utopie, een blauwdruk van een toekomstige maatschappij, waarvan beloofd wordt dat alle spanningen en strijd tussen mensen er zullen zijn opgeheven. Marx verwoordt deze utopie duidelijk. Wanneer het communisme bereikt zou zijn, zou ieder mens naar zijn bekwaamheden aan de gezamenlijke maatschappelijke rijkdom bijdragen en er ook vrijelijk naar zijn behoeften uit kunnen nemen.
Deze utopie vond ik gevaarlijk, juist omdat de meest idealistische mensen er zo gemakkelijk in geloven. Ik citeerde Milan Kundera uit ‘Het boek van de lach en de vergetelheid’, waarin hij de communistische machtsovername in Tsjechoslowakije beschrijft. De communisten hadden volgens Kundera ‘een grootscheeps program, een plan voor een totaal nieuwe wereld’. Aanvankelijk was het volgens hem ‘de actievere, slimmere en betere helft van het volk’ die dit plan toejuichte. Hun tegenstanders, met wie ik mij vereenzelvigde, konden hier weinig tegenover stellen. Als antwoord op de grote droom beschikten zij slechts over “een paar morele principes, versleten en saai, waarmee zij de gescheurde broek van de toenmalige maatschappij wilden verstellen”.
Die verstelde broek plaatste ik tegenover de utopische belofte van een ‘schitterend nieuw gewaad’. Van Raak denkt dat ik met deze metafoor niet zozeer een pleidooi houd voor een politiek zonder een utopie maar voor een politiek zonder idealen.
Hier ligt de kern van ons meningsverschil. Mijn wat saaie principes kunnen wel degelijk tot maatschappelijke idealen worden uitgebouwd, maar nooit tot een utopie. Idealen bestaan altijd in het meervoud, ze hebben een pluralistisch karakter. Dat betekent dat ze voortdurend tegen elkaar moeten worden afgewogen, omdat ze zelden voor honderd procent gerealiseerd kunnen worden. Dat geldt al voor de mens als individu – vrijheid, liefde, trouw, solidariteit, authenticiteit en ga maar door, botsen vaak met elkaar – , maar helemaal voor de maatschappij. Daar ontmoeten we altijd mensen en groepen die vanuit een ander perspectief een ander ideaal bovenaan hun verlanglijst zetten. Politiek is daarom een zaak van blijvende confrontaties en compromissen. Je moet je oude kleren nooit uittrekken in de verwachting dat er een totaal nieuw gewaad voor je klaar ligt.
Dat bepleit de utopist juist wel. Marx en de communisten droegen dit geloof met verve en enthousiasme uit.
Socialisten die de oude broek wilden verstellen, die concrete maatschappelijke verbeteringen nastreefden, werden uitgemaakt voor reformisten. Door hervormingen in het verfoeide kapitalisme te realiseren, zouden zij het juist langer in stand houden in plaats van het snel ineen te laten storten.
Alleen een totale revolutie zou de nieuwe maatschappij tot stand kunnen brengen, alle mensen een nieuw gewaad verschaffen. Toen de revolutie in Rusland plaatsvond, bleek een aantal mensen dit nieuwe gewaad niet te waarderen. Zij wilden met de machthebbers in discussie gaan, ze gaven vaak de voorkeur aan hun oude kleren. Die discussie werd hun niet toegestaan, iedereen moest het communistische maatpak dragen.
Ik besef dat ik met deze metafoor en met de verwijzing naar Marx geen recht doe aan de praktische positie die Van Raak inneemt. Ik ben het in de praktijk goeddeels eens met de keuze voor een linkse politiek die hij maakt in een recent essay in de bundel ‘Vrijheid. Maar voor wie?’ onder redactie van Tiers Bakker en Robin Brouwer.
Toch is het geen filosofische scherpslijperij wanneer ik hamer op het belang van ook een duidelijke theoretische stellingname die de utopie afwijst. Wie dat niet overtuigend doet, zal ontdekken dat achter zijn rug de utopie voortdurend blijft opduiken. Zelf heb ik dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw ervaren. In mijn onderwijs betoogde ik toen dat de waardevolle inzichten van Marx, ook los van het utopisch kader, gerealiseerd zouden kunnen worden. Dat was een gevaarlijke vergissing. Achter mijn rug ontwikkelde zich onder meer het maoïsme als een nieuwe utopie die ook de SP van Van Raak inspireerde. Dit soort spoken kan, ook voor de toekomst, alleen maar bezworen worden wanneer de utopie ook theoretisch bij het groot vuil wordt gezet.
Natuurlijk weet ik ook dat, zoals de Amerikaanse Nobelprijswinnaar in de economie Joseph Stiglitz onlangs zei, we moeten beseffen dat de utopie tegenwoordig van rechts komt in de vorm van het neoliberalisme. Dat heb ik dan ook niet voor niets kritisch onderzocht. Maar we komen van de regen in de drup wanneer we hier een linkse utopie tegenover stellen. Dat gebeurt helaas wel in veel bijdragen in de eerder genoemde bundel over vrijheid. Een serie bijeenkomsten daarover in De Nieuwe Liefde in Amsterdam trekt volle zalen.
Mijn eigen positie wordt in deze bundel onder een negatief voorteken vergeleken met de opstelling van de sociaaldemocraten uit de vorige eeuw. Mijn appèl voor emancipatie en hervorming zou alleen maar leiden “tot een versteviging en aanscherping van het kapitalistische maatschappijsysteem”. In plaats van naar concrete verbeteringen in de bestaande maatschappij te streven, “wordt het hoog tijd het revolutionaire hakmes weer te slijpen”.
Voor mijn gevoel wordt hiermee de klok minstens vijftig jaren teruggedraaid. Net zo als men in de jaren zestig van de vorige eeuw met Marcuse als filosofische profeet vond dat het kapitalisme elke kritiek onschadelijk maakte door haar in te kapselen, doet men nu een beroep op een denker als de Sloveen Slavoj Žižek om opnieuw de communistische revolutie te prediken.
In plaats van de metafoor van de oude broek wordt hier het gezonken Italiaanse cruiseschip Costa Concordia opgevoerd. Dit zou staan voor ons maatschappijsysteem dat ten ondergang gedoemd heet te zijn. De boodschap is duidelijk: “Verlaat het schip, verlaat het kapitalisme”. De suggestie wordt gewekt dat wanneer we allemaal overboord springen het nieuwe vaartuig Utopia al klaar ligt. Want wanneer we het kapitalisme hebben verlaten, zo wordt gesteld, “kunnen we weer nadenken over een economie voor iedereen”. Deze vage boodschap lijkt me levensgevaarlijk. Veel mensen zullen volgens mij onherroepelijk verdrinken, veel anderen zullen als dit nieuwe schip ooit van stapel loopt, zich er niet op thuis voelen.
Ik ontken niet dat het schip van onze samenleving averij heeft opgelopen. Maar laten we het proberen te repareren terwijl het vaart.
RONALD VAN RAAK:
‘Utopie’ is een scheldwoord. Als ik u uitmaak voor ‘utopist’, betekent dat weinig goeds. U bent naïef, u bent wereldvreemd, u gelooft in iets wat niet kan.
Ik ben socialist. Volgens sommigen ben ik daarmee ook een utopist die vasthoudt aan het verleden, aan een abstracte theorie, aan iets wat toch nooit zal komen. Ik op mijn beurt beschuldig juist politieke tegenstanders van geloof in een utopie. Liberalen die geloven dat de markt als vanzelf vrede en voorspoed zal brengen. Een utopie die onze economie in een crisis heeft gebracht, publieke voorzieningen in de uitverkoop heeft gedaan en de tegenstellingen in onze samenleving heeft vergroot. Een utopie is gevaarlijk. Zij is geen ideaal, geen droom van een betere wereld, maar een dogma dat diep ingrijpt in het leven van mensen.
Nederlanders houden niet van utopieën. Wij vinden onszelf gematigd, praktisch en nuchter. De werkelijkheid is anders. Ook wij laten ons graag meeslepen. Door verhalen van angst: van moralisten die de afbraak vrezen van onze moraal, of van milieuactivisten die de ondergang voorspellen van onze aarde. We laten ons ook graag meevoeren door verhalen van hoop: door idealen van liberalen, die spreken over de ongekende mogelijkheden van het individu, of van socialisten, die prachtige vergezichten schetsen over waar we samen toe in staat zijn. Wanneer wordt een ideaal een utopie? Wanneer maakt een verhaal ons enthousiast om dingen te verbeteren, wanneer ontneemt het ons het zicht op de werkelijkheid?
Mijn partij is ontstaan in een tijd van grote verhalen. De SP is opgericht in oktober 1972 – veertig jaar geleden – door jonge idealisten. In die tijd werden veel linkse partijen opgericht, van marxisten, maoïsten, trotskisten en wat niet meer. Vaak door intellectuelen, die in boeken de zekerheid vonden van een snelle revolutie. Al die splinterpartijtjes zijn snel weer verdwenen, maar de SP bestaat nog steeds en is uitgegroeid tot een brede volkspartij.
Die jonge SP’ers snapten al snel dat het zo niet veel zou worden met die revolutie. Dus gingen ze zich toeleggen op zaken die mensen wel belangrijk vonden: veilige speelplaatsen voor kinderen, onderhoud van woningen, zorg voor ouderen in de buurt. Daarmee kregen de abstracte idealen een concreet gezicht en een praktische uitwerking. Maar vooral steun van de bevolking, die zag hoe je samen je leven en buurt kunt verbeteren. Gezamenlijk een speeltuin bouwen, samen actie voeren tegen de woningcorporatie, zelf een zorginstelling oprichten. De revolutie was niet groots en meeslepend, maar bleek kleiner en gezelliger dan gedacht. De boeken werden getoetst aan de burgers. Dat leidde tot steun voor die idealen, maar ook tot verdere ontwikkeling daarvan.
Achterhuis stelt dat het belangrijk is de utopie ook theoretisch bij het grofvuil te zetten. Dat hebben we allang gedaan. In december 1999 werd ik uitgenodigd op het Congres van de SP, waar een nieuw beginselprogramma werd vastgesteld. Daarover was sinds het aantreden van de partij in de Tweede Kamer in 1994 gediscussieerd. Ik was aangenaam verrast door de taal en de toon van dit programma, met als titel ‘Heel de mens’. Deze socialisten formuleerden geen theoretisch dogma, maar een praktische meetlat voor de dagelijkse politiek. Zelf zeiden ze het zo: “Het socialisme is geen blauwdruk voor een toekomstige samenleving. Het is ook geen heilsprofetie, die volstaat met de belofte dat het achter de horizon allemaal beter zal zijn. Het socialisme verwoordt op de eerste plaats een bepaalde visie op mens en samenleving. Dat biedt een perspectief voor de toekomst maar heeft vooral ook betekenis in het hier en nu.”
Op het moment dat de SP definitief afscheid nam van haar dogma’s werd zij echter geconfronteerd met een nieuwe utopie: het marktdenken, in ‘Heel de Mens’ aangeduid als een ‘Brutopia’: “De vrijwel volledige vrijheid van kapitalistische ondernemingen leidt ertoe dat wereldwijd miljoenen mensen hun leven in onvrijheid moeten doorbrengen, uitgebuit, onderdrukt, ondervoed, onderontwikkeld. Grote morele vraagstukken omtrent de kwaliteit van het leven, het respect voor dieren, de maakbaarheid van genetisch materiaal zijn bij de vrije markt in verkeerde handen, omdat de markt geen moraal kent. Hetzelfde geldt voor de steeds urgenter wordende problemen van milieuvernietiging, milieuvervuiling, roofbouw en verspilling van grondstoffen. Al deze zaken vereisen een veel zorgvuldiger afweging dan alleen een eng-economische, waartoe de markt zich beperkt.”
Tegenwoordig is dit een analyse die kan rekenen op veel steun, maar twintig jaar geleden, toen de leden van de SP deze beginselen bespraken, was dit een eenzaam geluid. Dit was de tijd dat de PvdA onder Wim Kok de ideologische veren afwierp en Frits Bolkestein zei dat in de Tweede Kamer iedereen, behalve de SP, liberaal was. Terwijl de SP op zoek ging naar de menselijke maat, kozen veel andere partijen voor een nieuw dogma: de vrije markt.
Dit dogma beschouwt de mens als rationeel wezen dat volledig inzicht heeft in de markt. Maar dit wezen bestaat niet.
Dit dogma gaat uit van de overtuiging dat als mensen vooral denken aan hun eigenbelang, dit leidt tot het grootste gemeenschappelijke goed. Die samenleving bestaat ook niet. De politiek van meer markt en eigen verantwoordelijkheid is een utopie.
Directeuren van woningcorporaties die zich vergrijpen aan onbetaalbare prestigeprojecten, op kosten van de huurders. Managers op hogescholen die onterecht diploma’s uitdelen, om meer geld binnen te halen. Bestuurders van ziekenhuizen die problemen verzwijgen, om investeerders niet af te schrikken. De utopie van de markt heeft directe gevolgen voor mensen. En die gevolgen bleven niet beperkt tot de (semi)publieke sector. Minder regels en toezicht, meer vertrouwen op het eigenbelang van managers en ondernemers, hebben geleid tot onverantwoord gedrag bij banken en financiële instellingen. De idee dat de markt geen regulering behoeft, heeft geleid tot een economische crisis, die het vertrouwen van mensen in de economie en in de politiek heeft aangetast.
Tegenover de utopie van het marktdenken stelt de SP geen linkse utopie. Wij zijn geen lifestyle partij, prediken geen modieuze verhaaltjes, maar laten ons leiden door concrete beginselen, die zijn getoetst aan de werkelijkheid. Geen schitterend gewaad, maar een lekkere broek. Dat is wat anders dan het pragmatisme van de PvdA. Ik beschuldig de PvdA niet van ‘reformisme’, ik waarschuw ze dat ze paraderen in de kleren van de keizer. Door die kleurloosheid schijnt nu helaas opnieuw de utopie van het marktdenken.
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij. Hij studeerde maatschappijgeschiedenis en filosofie en promoveerde op een studie naar het conservatisme. Je wordt slimmer als je mensen ontmoet die het niet met je eens zijn. Daarom gaat Denker des Vaderlands Hans Achterhuis in een reeks gesprekken in debat met Tegendenkers. Het debat waarvan de lezingen hier staan afgedrukt, vond maandag plaats in Utrecht en ging over utopieën.
Het volgende debat is op 17 december, om 20 uur in de aula van het Academiegebouw, Domplein, Utrecht: De slimste aan de macht met prof. dr. Hans Achterhuis en als tegendenker prof. dr.Evelien Tonkens.
Zij spreken over de meritocratie, in feite onze huidige maatschappij, waar talent beloond wordt, wat volgens Achterhuis goed is, maar waarin de ongetalenteerden een nieuwe, gefnuikte onderlaag zullen worden, waar Tonkens zich zorgen over maakt.
Tjesis wat heeft zo'n filosoif veel woorden nodig.
Taalkundig staat het woord utopie voor iets dat nergens kan. Ambitieuze mensen hebben echter geleerd niet snel af te haken omdat iets onmogelijk is. Waar het op aan komt is de ambitie vooral niet te lasg te stellen, maar tegelijk geen energie te steken in dingen die écht onmogelijk zijn. Daar komt bij dat iemand anders wijsmaken dat hij moet strijden dat nooit kan lukken ongeveer synoniem is met populisme, als het tegen beter weten ingebeurt zelfs malicieus populisme. Maar populisme kan ook uit donheid voortkomen.
Is de SP een club van gevaarlijke utopisten?
Hans Achterhuis gaat de mist in met het begrip “utopie”.
Dat komt omdat het begrip utopie een negatieve bijbetekenis of hoofdbetekenis heeft en hij daarvan gebruik maakt.
Ik zou de term utopie herdefiniëren als een systeem of maatschappij waar een aantal samenhangende idealen gerealiseerd zijn. Waarbij die idealen eventueel best tegengesteld aan elkaar kunnen zijn. Als idealen tegengesteld aan elkaar zijn dan moet binnen het systeem natuurlijk op een bepaalde manier een afweging plaats vinden.
Ik denk dat deze herdefinitie ook beter overeenkomt met wat Hans Achterhuis hierboven wil zeggen: inclusief tegengestelde idealen. Wel is het gevolg van deze herdefinitie dat het ideaal van Hans Achterhuis nu ook een utopie is. Positief gevolg: elkaar uitschelden voor utopisten (zie de opmerking van Ronald van Raak) heeft geen zin meer en we kunnen ons concentreren op het echte probleem.
Liberalisme en socialisme zie ik nu als tegengestelde idealen of levenshoudingen of politieke keuzes of belangen. Ik sta er dus intellectueel neutraal tegenover. Zolang beide groepen echte compromissen willen sluiten heeft het uitmaken van de principes van beide polaire keuzes voor dogma’s geen zin.
Er ontstaat pas een probleem, wanneer één van beide kanten geen echte compromissen wil sluiten, wanneer dat noodzakelijk is of we dat noodzakelijk vinden. Dat is tegenwoordig voor mij duidelijk het geval met die liberalen die we neoliberalen noemen. Het probleem is dus niet het liberalisme, maar het neoliberalisme. Analoog, het probleem is dus niet het socialisme, maar het staatscommunisme. Het probleem is gewoon het radicalisme of extremisme naar rechts of naar links. Het probleem is geen echte compromissen willen sluiten in een midden, wanneer dat noodzakelijk is of we dat noodzakelijk vinden.
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Het is toch zonde dat intellectuelen als Van Raak en Vliegenthart bij een eeuwige oppositiepartij als de SP zitten? Dit zijn een van de zeer weinige lieden die tot nadenken in staat zijn, en ik beter op hun plaats acht bij een van de drie intelligente, vooruitstrevende middenpartijen (D66, PVDA, PVDD). Partijen op de flanken (SP, VVD, PVV, SGP) zijn altijd by default gevaarlijk. In eerste instantie vooral voor zichzelf. Extremisten kunnen namelijk altijd maar één kant op: vallen.
@Koning Pruts. Ben het op zich met uw redenering eens dat wie het meeste werk verzet ook het meeste moet verdienen. Maar wie bepaalt dan wat 'het meeste werk' is? Hoe meet je iemands merites dan en wat zijn daar vervolgens de criteria voor? Is de CEO van de multinational een hardere werker dan de verpleegkundige? Is de voetballer werkelijk belangrijker dan de hoogleraar? In geen van de gevallen is er discussie mogelijk, de verhoudingen liggen namelijk compleet scheef! Ja, de eerste twee zijn allebei zware banen, de derde is een over het paard getilde proleet die van mij 98% belast mag worden, en de vierde kan mij -net als de verpleegkundige- niet genoeg verdienen. De discussie moet niet zozeer gaan over de beloningen en het daaraan automatisch correleren van 'hard werken', maar over de merites. Wat is van waarde? Wie draagt werkelijk verantwoordelijkheid? Wie levert een bijdrage? Wie ontwikkelt zichzelf? En wie is pervers? De wereld is niet zo zwart wit als u wellicht denkt. Eerder veelal grijs.
De kapitalistische economie is de resultante van miljoenen individuele economische beslissingen door grote en kleine spelers op het wereldtoneel. In de liberale opvatting leidt dit tot de beste samenleving.
Feit is, dat deze economie steeds weer geteisterd wordt door crises, dat er op grote schaal kapitaalvernietiging plaats vindt, dat naast exorbitante rijkdom diepe armoede bestaat, dat de uitputting van de aarde onverminderd door gaat evenals de aantasting van het milieu.
Als je nu van mening bent, dat een democratisch gekozen overheid deze nadelige effecten kan vermijden met een meer rationele aanpak van de economie , ben je dan een utopist ?
Moe word je ervan, van al die soorten mensen: hard werkenden(zijn er ook zacht werkenden?), succesvol werkenden?????????, niet-succesvol werkenden, werkenden, niet-werkenden, niet-willen-werkenden.Goed bekeken, gaat 't dus, om wat je óverhoudt', weer zo'n term waar ik niks mee kan. Na bijna 40 jaar onderwijs, met veel plezier, en bijspijkercursussen etc., heb ik eigenlijk niet veel 'over', heb ik ook nooit naar gestreefd, ben ook niet zo opgevoed. Maar toch bekruipt me af en toe 't gevoel, dat ik iets fout gedaan heb. Wat?????
Zou je dit ook niet kunnen zeggen over de mensen die een groot verenigd Europa nastreven, die de eenheidsmunt erdoor gejast hebben, die vanuit een utopische gedachte denken dat als dat meer meer meer Europa er eenmaal is dat we dan de zaken kunnen controleren.
Ach ja wat zijn utopisten.
Het einde van de geschiedenis was toch daar?
Het kapitalisme had toch overwonnen?
Nu zouden voorspoed en ontwikkeling en welvaart het deel van de mensheid zijn. 20 jaar later zitten we met met een monetair en economisch systeem wat zichzelf in rap tempo aan het verslinden is en een spoor van chaos en achtermoede achterlaat, waarbij de basis voorwaarden voor een menswaardig bestaan steeds verder naar beneden bijgesteld worden.
Dus wat is utopisme.
Nergens meer in geloven en je neerleggen bij de economische dwang, lijkt me veel erger. fatalisme.
Ga daar de discussie eens over aan heer Achterhuis.
Ja ik wist dat ik alssocialist gevaarlijk was voor de meerderheid van nu. Maar nuben ik ook nog utopist. Geen idee wat dat betekent. Conservatief zoals zwarte Piet mij noemt ben ik wel, ik wil de WW behouden, ik wil enige zekerheid voor de mensen behouden, ik wil ook dat ons leger ons land verdedigt ipv allerlei buitenlanden te bezetten en bovenal wens ik dat we gewoon een gemeenschap hebben waar iedereen zijn redelijke bijdrage levert. Conservatief, ja ik ben een Dreesvolgster. Levensgevaarlijk!
Met Ronald van Raak als mogelijke nieuwe SP leider kan de SP misschien nog een paar extra zetels erbij halen over 4 1/2 jaar bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen denk ik echt. Om te meeregeren moet de SP haar Europa standpunten soweiso matigen. Emile Roemer heeft het toch zelf verpest met zijn *over my dead body* krant interview net voor die laatste Tweede Kamerverkiezingen naar mijn mening. Wie weet kan hij misschien op een dag toch die aller eerste SP burgemeester ooit van Nederland worden ergens in Brabant als hij zelf dat wilt of naar de Eerste Kamer toe gaat as SP-senator!
We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het er dan, het nieuwe etiket voor de SP: gevaarlijke utopisten.
Onlangs begreep ik, dat het de bedoeling was, dat er een negatieve connotatie aan 'utopist' moest gaan kleven en met 'gevaarlijke' er bij geef je dan alvast een mooie voorzet. Genoeg Jopers, die met obsessieve ijver die negatieve connotatie willen helpen uitbouwen. Daar heb je zelfs niet eens een irritant popupscherm met een oproep voor nodig. ;-)
Vanzelfsprekend zullen andere media ook een duit in een zakje doen, want die verdienen ze dubbel en dwars terug. En dan maar hopen dat de kiezer bij de volgende verkiezingen niet op die smerige utopisten van de SP stemt.
Maar voor neoliberalen is de SP inderdaad heel gevaarlijk. Dat is waar. Daar hoef je alleen niet speciaal een nieuw frame 'utopisten' voor te verzinnen.
Het is jammer dat de sp soms wat van het pad raakt ,maar gezien de weg nu ingeslagen door het huidige kabinet ,heeft de sp daar andere oplossingen voor die eventueel het bekijken waard zijn .
Hoe onze vreedzame maatschappij die grote besteedbare inkomensverschillen voorkomt zo langzamerhand wordt opgeheven zien we het best in de pensioenwet die nu op stapel ligt.
Voor mensen met een modaal inkomen wordt het pensioen met dertig procent verlaagd, zo wordt beweerd.
Wij gaan naar een maatschappij waar alleen werkenden een redelijke welvaart kunnen hebben, voor de overigen is bijstandsniveau voldoende.
Wie dat wil, en waarom, waarvoor dat nodig is, ik vraag het me af.
Tegelijk werd over deze pensioenwet geroepen 'dat de Nederlandse pensioenmarkt moet worden opengebroken'.
Nu is het zo dat wij nog zo ongeveer het beste pensioenstelsel ter wereld hebben doordat wij GEEN pensioenmarkt hebben.
Pensioenen worden verzorgd door publieke instellingen, niet door de markt.
Ik vrees dan ook dat banken begerig kijken naar de winsten die ze bij ons kunnen maken, de Europese Pensioenautoriteit lijkt z'n rampzalige werkzaamheden te beginnen.
En dat terwijl wij net beginnen in te zien welke ellende de privatiseringen hebben veroorzaakt: NS, stroom, gas, woningbouwverenigingen.
Onze huidige, nog goede, maatschappij werd vanaf ongeveer 1890 opgebouwd door socialisten en vakbonden.
Het neoliberalisme, gesteund door de Bende van Brussel, breekt de boel af.
De 'utopie' van de SP is niet veel anders dan wat zo rond 1960 redelijk afgerond was.
"Maar ik vind wel dat de SP vooral problemen maakt in plaats van problemen oplost. "
Dweilen met de kraan open is geen oplossing. De SP pleit ervoor dat er een heel nieuwe waterleiding komt.
De Europese crisismaatregelen bestaan voornamelijk uit bezuinigingsmaatregelen en begrotingsdiscipline. Ze missen de plannen een visie op structureel economisch herstel en ondermijnen het sociale karakter van Europa.
Als je de moeite zou nemen deze te zelf grondig te onderzoeken zou je tot eenzelfde conclusie komen Erwin.
Het is beter om koppig te zijn dan dom.
"Rutte is een aanhanger van Hayek en Rand", lees ik.
Gevaarlijke utopisten, inderdaad.
Hun ideologie maakt op dit moment de hele wereld kapot.
Maar Achterhuis vindt de SP gevaarlijker en schrijft tevreden dat hij "intellectueel op het goede spoor zat".
Achterhuis heeft dus nog een flinke intellectuele uitdaging voor de boeg :-)
Achterhuis heeft al meer dan genoeg kritiek op utopisch marktdenken geleverd. Kijk even naar zijn publicaties voordat je weer uit de heup schiet. Wat de SP betreft heeft ie gelijk. QED: immer in de oppositie want willen hun handen niet verbranden aan echte verandering, maar babbelen over een maatschappelijk vergezicht: Utopie. Uit mondde van de SP volgers hier op Joop wordt niet zelden gesproken over de opstand van het volk, revolutie en dat 'men het niet meer pikt': etaleren dus ongeloof in democratisch verloop van omstandigheden, symptomatisch voor Utopisch denken: er zal een burgeroorlog komen, en alles zal in 1 veeg veranderen naar de utopie. A-la Marx, en al meerdere malen bewezen de weg naar puur dictatorschap.
Mark
Bedankt voor het tot externe expressie brengen van de geheime gedachtewereld van jou en zovele van je 'rode' medeburgers. Die dit soort info uit sluw eigenbelang liever achter de omheining van hun tanden houden.
Proficiat, je komt er wel.
Ik denk dat het grotendeels ligt aan de manier, waarop we zijn opgevoed. Bij de één is dat vooral egoïstisch en de 'noodzaak' veel te gaan verdienen plus de kansen om te gaan studeren. Bij de ander is men exact met het tegenovergestelde bezig en bij een derde worden kinderen sociaal opgevoed. Uit zo'n gezin kom ik. Hoewel inmiddels alle andere familieleden vooral PRO VVD zijn, want geld stinkt niet en veel geld is erg fijn, ben ik qua karakter toch anders dan mijn familie. Ik ben sociaal gebleven. Geloof in het menselijk behandelen van mensen en niet in ze afkafferen, omdat ze kansen niet zouden grijpen, geen studie gevolgd hebben waardoor ze rijk konden worden en niet vinden dat je ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, asielzoekers en mensen die niet door eigen schuld in de armoede geraken feitelijk MOET helpen. Voor hen die elke zondag in de kerk zitten en ook die starre houding hebben (Eigen schuld en zo) zou ik willen dat ze nog eens goed (HEELGOED) de Bergrede nalezen. Zelfs van een bijstanduitkering kan ik 1x er week makkelijk 1 euro missen voor de Straatkrantverkoper bij de supermarkt. Of dat nu een Oost Europeaan is, of een Soedanees. En vind ik de manier waarop mensen nu zo gefixeerd zijn op uitsluitend GELD als DOEL, ronduit schokkend en tamelijk walgelijk. De nieuwe goden Markt en Geld worden aanbeden en op een sokkel gehesen. Niets is meer belangrijker dan zij.
En dan zou ik utopist zijn, conservatief en wat nog meer allemaal, omdat ik vind dat elk mens RECHT heeft op een fatsoenlijk lezen en dat hen die dat niet op eigen kracht lukt, dus geholpen moeten worden door hen die dat wel gelukt is. Mensen (en dieren en ons milieu) laten wegrotten vanwege hun bankrekening zijn zielig. Natuurlijk ben ik SP-er, al ben ik het lang niet met alles eens.
Onzin, ik ken zeer veel mensen uit een laag sociaal milieu. Kinderen van ouders in de bijstand, die later tot zeer verantwoordelijke posten zijn opgeklommen door minder van anderen te verlangen maar hogere eisen gingen stellen aan hun eigen capaciteiten, betrouwbaarheid, kennis en aandachtsniveau. Dit zijn stuk voor stuk mensen die het 'rode' socialistische geloof van hun ouder hebben losgelaten.
Praatjes verkopen is zo makkelijk --- maar een boom herken je aan z'n fruit. Niet aan allerlei altruïstische praatjes.
Mijn favoriete uitspraken over filosofen:
Filosofen kauwen voortdurend zonder iets in de mond te hebben.
Albert Einstein
Filosofen zijn niet de brandweermannen van brandende problemen, maar de brandstichters ervan.
Hans Kudszus (yep, zo heet ie echt!).
Met name de laatste uitspraak zie je in de dialoog hierboven bewaarheid worden. De intellectuele posities komen geen millimeter dichter bij elkaar. Het handhaven van deze polarisatie drijft dan ook het filosofisch genot. Komen ze dus nooit uit samen en het maakt het politieke debat alleen maar lastiger.
Terwijl de oplossing natuurlijk zoals altijd ergens in het midden ligt. Soms werkt de vrije markt beter en voor andere problemen moet de overheid (of een andere groepering) de oplossing bieden. Zal ook wel ergens een schemergebied daar het midden zitten, waar dan democratie de ene keer links en de andere keer rechts afslaat.
Nader tot elkaar komen, daar hoor je filosofen eigenlijk nooit over. Is kennelijk intellectueel niet 'geil' genoeg. Terwijl daar de samenleving nu echt behoefte aan heeft.
In deze context lees ik graag Erwin Lamme's bijdragen en wel omdat hij in zijn posts immer naar constructieve oplossingen zoekt en bruggen probeert te slaan (niet altijd eens met hem, maar wel een gemeend compliment over zijn stijl). Dit helaas in tegenstelling tot sommige hardcore SP-ers alhier, die elke gelegenheid te baat grijpen om neo-liberalen te 'bashen'. Namen ongetwijfeld bekend bij de Joop-redactie, maar ben toch telkens weer verbaasd over de tolerantie in de moderatie t.a.v. het onnodig grove taalgebruik en de vele ad hominems die deze zwart-wit SP scribenten hier mogen plaatsen. Of zoals Orwell het al eens subtieler formuleerde:
Everybody is equal, but apparently some are a bit more equal than the others...
"Het handhaven van deze polarisatie drijft dan ook het filosofisch genot'
Kennelijk bent u toch niet echt goed bekend met de filosofie.
De term "De gulden middenweg" ..........is namelijk afkomstig van Aristoteles ......toch niet de minste dacht ik zomaar.
@Ruud H., do 22 november 2012 16:16,
De opmerking van Wouter Boersen is terecht.
Filosofen, die pleiten voor de gulden middenweg,
of een middenweg. Ze zijn er natuurlijk.
Erwin Lamme,
uw gewaardeerde filosoof,
is een filosoof van de radicale middenweg (D66),
niet van de gulden middenweg
of een middenweg.
De radicale middenweg is
de radicale weg,
die gepresenteerd wordt
als een middenweg.
Om bij het onderwerp te blijven:
de radicale weg als
echte utopie en realiteit,
niet een middenweg als
echte utopie en realiteit.
De middenweg is de officiële utopie,
maar is schijn in de realiteit.
De radicale middenweg is
een vorm van sluwheid.
Sluwheid is de hoogste vorm
van intelligentie.
Ook hypocrisie genoemd.
Bekend ook van het CDA.
Rechts beleid voeren en zeggen
dat je een middenpartij bent.
Hier schijnheiligheid genoemd.
De huidige PvdA gaat dit trucje
herhalen en wordt / is zo ook
een soort CDA.
In de wetenschap kom je helaas
ook veel sluwheid tegen,
bijvoorbeeld in de economie.
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Als de SP op een dag wil meeregeren zij moet gewoon haar aanpak eerst veranderen. Toen de PvdA kwam met de zorgpremie voorstel, waarom heeft de SP (die altijd voor Nederlanders met wat lagere inkomen strijd) niet meteen gezegd: ja hoor wij steunen de PvdA over deze kwestie maar het zal veel beter zijn als hoge inkomens ook meebetalen. Zo moet het: dat heet verantwoordelijkhid nemen! Een gemiste kans wat mij betreft.
== Als de SP op een dag wil meeregeren zij moet gewoon haar aanpak eerst veranderen. Toen de PvdA kwam met de zorgpremie voorstel, waarom heeft de SP (die altijd voor Nederlanders met wat lagere inkomen strijd) niet meteen gezegd: ja hoor wij steunen de PvdA over deze kwestie maar het zal veel beter zijn als hoge inkomens ook meebetalen. ==
De heeft de SP vanaf het begin gezegd, kijk maar:
"Diederik Samsom wil graag eerlijk delen, ik wil hem daar graag bij helpen. Het grote probleem is de bovengrens, haal die weg dan kan percentage naar 5% en wordt de premie voor iedereen betaalbaar. Laten we samen kijken hoe we dit voorstel beter kunnen maken, want dát er een inkomensafhankelijke premie komt, is natuurlijk heel goed.
Emile Roemer "
(http://www.sp.nl/columns/947)
Er moet werk gedaan worden en zolang je mensen hebt die meer werk verzetten dan de ander zijn er inkomensverschillen. Los dat eerst maar op voordat je over een utopie begint.
"Er moet werk gedaan worden en zolang je mensen hebt die meer werk verzetten dan de ander zijn er inkomensverschillen."
Een mooie redenatie, als het "werk dat gedaan moet worden" ook werkelijk eens goed beloond zou worden, maar het tegengestelde is het geval.
'De verzwegen visie van het kabinet'
Een paar opmerkelijke conclusies van Sabine Roeser, bijzonder hoogleraar politieke filosofie aan de Universiteit Twente en Ger Groot, bijzonder hoogleraar filosofie en literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.:
Conclusie.:
In werkelijkheid is die visie er wel degelijk. Ze wordt alleen niet uitgesproken. Uiteindelijk bepaalt het liberale denken de agenda, maar dat blijft onzichtbaar omdat dat als volkomen natuurlijk wordt voorgesteld. Het liberalisme voelt zich vandaag de dag ontslagen van de noodzaak zijn uitgangspunten nog te beargumenteren, omdat de wereld nu eenmaal in elkaar zit zoals het liberalisme zegt dat de wereld in elkaar zit - althans dat is de suggestie.
"Ofwel: het marktdenken is het beste omdat dit het nauwste aansluit bij de natuurlijke orde, waarin iedereen concurreert met iedereen. Dit idee wordt ontleend aan een wat versimpeld darwinisme en gepresenteerd als een wetenschappelijke waarheid. Precies daarin schuilt echter de ideologische wending. Een biologisch inzicht wordt van toepassing verklaard op de menselijke samenleving. Daardoor is het geen wetenschap meer, maar het wordt nog wél als wetenschap verkocht. Volgens hetzelfde principe werd ooit het communisme gepropageerd. Ook dat noemde zijn ideologie 'wetenschappelijk' en dat betekende dat er dus eigenlijk niet meer over te discussiëren viel.
"Politieke macht probeert zich altijd op een dergelijke manier te legitimeren. Want op het moment dat de uitgangspunten daarvan in overeenstemming lijken met de 'natuur', kun je het hele politiek debat overslaan. Dan lijken de einddoelen niet langer te berusten op een betwistbare keuze, maar voort te komen uit onontkoombare waarheden."
http://www.trouw.nl/tr/nl/6926/Filosofisch-elftal/article/detail/3352551/2012/11/23/De-verzwegen-visie-van-het-kabinet.dhtml
Kortom, de Vierde Weg bestaat en dit kabinet leidt ons naar de afgrond.
@Joop Schouten, vr 23 november 2012 14:44,
Bedankt voor je verwijzing.
Wetenschap, wetenschappelijk beleid,
wetenschappers, wetenschappelijk opgeleiden,
hogeropgeleiden, consultants,
de gelovigen van de wetenschap.
Wetenschap gaat steeds meer de religie achterna:
intelligentie wordt sluwheid,
schijnheiligheid wordt hypocrisie.
Zie ook de bijdrage van vandaag (vr 23 nov.)
in de Volkskrant van Peter de Waard
“Hoe soepel zijn economen?”.
Woeki Hypo.
Erwin.
Droom verder.
Keer op keer laat u blijken zich niet in een andere opvatting te willen verdiepen.
Iets om over na te denken.
Iedere keer gaat men uit van aannames in rekenmodellen.
Keer op keer komen de uitkomsten niet uit.
Zou er iets mis zijn met de neo-liberale aannames ?
Voorbeeld Griekenland.
Het IMF ging uit in de rekenmodellen dat 2 miljard bezuinigen, 1 miljard minder inkomsten teweeg bracht.
Naar nu blijkt kloppen de aannames niet, volgens het IMF.
De uitkomst was 2 miljard bezuinigen, leverde 2 A 3 miljard minder inkomsten op.
U ziet, iedere bezuiniging leverde minder inkomsten op dan bezuinigd werd.
Ga nu eens terug naar de Nederlandse situatie, en bedenk dat men dezelfde aannames hanteerde als het IMF.
Nee Erwin, de SP waarschuwd terecht dat men op de verkeerde weg zit.
Overigens de SP is onbewust ook op de neo-liberalistische toer, want ook zij, werken met de uitkomsten van rekenmodellen, gebaseerd op neo-liberale aannames.
Het huishoudboekje van de overheid is kompleet anders dan het huishoudboekje van huishoudens.
De SP als "brede volkspartij". Je moet maar durven. Ieder kiezersonderzoek toont aan dat de aanhang van de SP niet breder is dan die van de PVV: een beperkt groepje conservatieve maatschappelijk ontevredenen. Het enige verschil: de gemiddelde PVV'er werkt en is bang iets te verliezen, terwijl nog niet de helft van de SP stemmers werkt en dus niets verliezend radeloos, reddeloos en redeloos is.
@Bijziendskoning, wo 21 november 2012 20:13
O jee, de SP heeft het op "succesvol werkenden" gemunt.
Weet je, "succesvol werkenden" is net zo'n inhoudsloos frame als "gevaarlijke utopisten". Voor zichzelf hebben neoliberalen alleen positieve etiketjes en frames en voor anderen negatieve.
Maar intrinsiek is de SP alleen een bedreiging voor neoliberalen en zijn neoliberalen een bedreiging voor de hele wereld. Kijk maar om je heen. En dan kan je frames verzinnen, wat je wil, maar dat gaan de mensen vroeg of laat in de gaten krijgen. Met of zonder SP.
Eigenlijk probeert de SP alleen het proces te versnellen, denk ik wel eens, want dan vallen er minder slachtoffers.
Neoliberalen, MAW: iedereen behalve de SP en haar achterban, aldus de meerderheid van SP volgers hier op joop. QED: dus ook een inhoudsloos frame, en tekenend voor Utopisch denken: de hele wereld behalve de SP is namelijk gek, want alleen wij zijn geen enge neoliberalen.
Zolang de kiezer alleen maar zegt SP te stemmen en als puntje bij paaltje komt toch weer PvdA maakt het niet uit. (Maar misschien is dat wel het doel van dit soort stukjes).
Dat schreef ik toen al op deze website dat die echte gematigd en redelijk links van het midden sociaal-democraten in ons land nooit in het stemhokje plotseling op die radicaal-linkse socialisten van de SP zullen stemmen. Op dat moment was de SP richting 40 virtuele zetels en de PvdA had slechts 15 virtuele zetels. Met het onverwacht *over my dead body* verhaal van Emile Roemer in een krant interview en al die briljante en geniale mediaoptreden van Diederik Samsom bij verschillende tv debatten was al die SP mediahype plotseling voorbij en gelukkig maar!
Twee filosofen, dat zal een verschrikkelijk gelul in de ruimte worden. Ooit was filosofie min of synoniem met wetenschap, nu is het een tijdpassering voor een stel verwaande kwasten die alleen maar vragen willen stellen, en in elk geval niets met een werkelijkheid te maken willen hebben.
Ik zal concreet worden. "Utopist" betekent: gespeend van realiteitszin. Dus dan moet een "reality check" plaatsvinden. En daar doen filosofen dus niet aan. Ik denk trouwens dat Roemer heel goed bezig is door de vraag te stellen of we niet met z'n allen beter af zijn door ietsje minder te bezuinigen. Economen zijn hier verdeeld over, en niet de eersten de besten. Daarmee is Roemer zeker geen utopist.
Van Raak heeft een hekel aan marktwerking. Helaas *lijkt* hij een beetje gelijk te krijgen in de gezondheidszorg. Maar dat is verkeerde marktwerking, die domoren (of egoïsten?) gelijk hebben gesteld aan "winst mogen maken". Als het goed is, dan is marktwerking geen pretje voor bedrijven, want die voelen dan de "tucht van de markt" die meteen genadeloos straft als ze niet de beste kwaliteit voor de laagst mogelijk prijs leveren. En natuurlijk moet de gezondsheidsmarkt gereguleerd worden. Maar niet afgeschaft!
Een tijdje geleden was ik bij een lezing van Ronald van Raak, waarin hij fulmineerde tegen de privatisering van het streekvervoer die dit vervoer onttrekt aan directe democratische controle. Wat Ronald vergeet is dat burgers heel snel en duideljk "met de voeten" kunnen stemmen. Dat zou nog beter gaan als meerdere maatschappijen op een bepaalde route rijden, bijv. om en om. Dan heb je pas écht marktwerking! Nu de NS het verdomt om nog een gewone intercity naar Brussel te laten rijden omdat de FYRA naar Brussel gaat rijden zou er meteen een ander bedrijf moeten worden gezocht om dat te doen. Heilzame concurrentie. Marktwerking! FYRA heeft de "marktwerking" van een monopolist: een te hoge prijs, en ik wed dat d service ook te wensen als overlaten.
Aan Van Raak merk je dat de Socialistische Partij precies is wat de naam zegt, en dus geen sociaal*democratische* partij is. Maar een partij die zich in haar hart verwant voelt met de Sovjet-Unie, de DDR, en nu nog Cuba en Noord-Korea.
Van utopisch gesproken! Gelukkig staat Roemer wel met beide benen op de grond.
"Twee filosofen, dat zal een verschrikkelijk gelul in de ruimte worden. Ooit was filosofie min of synoniem met wetenschap, nu is het een tijdpassering voor een stel verwaande kwasten die alleen maar vragen willen stellen, en in elk geval niets met een werkelijkheid te maken willen hebben."
Economie is ook allerminst een exacte wetenschap.
Het verschil met filosofie is dat we in een tijdsbestek leven, waarin deze vorm van wetenschap zwaar overgewaardeerd is.
Als je Ronald ooit van dicht bij hebt meegemaakt weet je dat hij niet 'lult in de ruimte' maar juist het debat met de mensen opzoekt. Hij staat het liefst niet achter een katheder, maar er vóór, tussen de toehoorders en mededebaters.
Ronald is juist één van de weinige intellectuelen die ik ken die zijn benen stevig op de grond heeft.
Ik heb niets tegen onrendabelen, ik ben er zelf één als ik wat zelfspot mag gebruiken. We hebben het zo goed dat we mensen met weinig of geen verdiencapaciteit ook een goed leven kunnen geven. We dienen alleen wel te zorgen dat er niet steeds meer onrendabelen bijkomen. Daarin wil ik best ver gaan met bevolkingspolitiek. Een geboortebeperking voor gezinnen zonder banen.
Dat is ook niet nieuw want dat doen we allang met verstandelijk beperkten. Ik denk dat de tijd rijp is om de regeling te verruimen waar nodig.
/Daarin wil ik best ver gaan met bevolkingspolitiek. Een geboortebeperking voor gezinnen zonder banen./
Ik wil ook wel best ver gaan, gedwongen sterlisatie voor mensen die bijv. al jaren een bijstands uitkering hebben en zichzelf bijstandskoning noemen.
Maar wel even het lef hebben om in te grijpen in het leven van anderen.
Ben je nu helemaal gek geworden?
de rest wat ik wil zeggen laat ik maar even achterwege vanwege de moderatie.
"mensen met weinig of geen verdiencapaciteit'
Bent u soms alweer vergeten dat de "snelle jongens" met een "bovenmatige verdiencapaciteit" voor een niet onaanzienlijk deel hebben bijgedragen aan de crisis waar we ons nu in bevinden.
Feitelijk zijn socialisten en liberalen beiden gevaarlijke utopisten. Beiden streven naar een onhaalbaar ideaal op basis van een absoluut idee. Deze ideen gaan terug tot de franse revolutie van vrijheid gelijkheid en broederschap. Waarbij socialisten zich vooral richten op het element broederschap en liberalen zich op het element vrijheid. Met deze elementen opzich is niets mis maar wel het heilige geloof dat een samenleving ideaal is als deze elementen volledig zouden gelden. Een samenleving met volledige vrijheid van het individu is niets meer dan een anarchistische samenleving en een totale illusie. Of dat nou gaat over economische vrijheid wat je veel ziet bij neo liberalen of als het ook gaat om maatschappelijke vrijheid vwat je ziet bij libertairen. Ook een sameleving die volledig is gebasseerd op gelijkheid en broederschap is een utopie zoals wij hebben kunnen zien in de praktijk in communistische landen.
Het enige wat wel vervelend is is dat de utopisten op links al lange tijd zijn ontmakerd terwijl de utopisten op rechts nog steeds een imago hebben realistisch te zijn. En dat laaste daar mag wel eens iets aan gaan veranderen.
'Beiden streven naar een onhaalbaar ideaal op basis van een absoluut idee.'
Klopt. Maar de SP hanteert uitgangspunten en geen dogma's.
Hun kernvisie wordt bescherven in 'Heel de mens'.:
http://www.sp.nl/partij/theorie/kernvisie/
Dat is iets héél anders.
De VVD houdt vast aan neoliberale dogma's. Rutte is een aanhanger van Hayek en Rand.
Creepy man.
Creepy partij.