Iran trekt zich deels terug uit het atoomakkoord van 2015. Dat heeft de regering in Teheran laten weten. De Iraanse beslissing komt een jaar nadat Donald Trump de Verenigde Staten uit het akkoord terugtrok en nieuwe sancties tegen het land invoerde. Sindsdien staat de Iraanse president Rouhani in eigen land onder druk om met een tegenactie te komen.
Rouhani maakte zijn beslissing bekend middels een brief aan de ambassadeurs van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, China en Rusland. Tegelijkertijd heeft minister van Buitenlandse Zaken Zarif in een uitgebreide brief aan voorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini uiteengezet wat de gedeeltelijke terugtrekking exact inhoudt. Ook maakt Iran in de brief duidelijk dat het land het akkoord niet volledig opzegt, maar tot een nieuw akkoord wil komen.
Nadat de Verenigde Staten het akkoord opzegde, ondanks dat zowel Iran als de Verenigde Naties volhielden dat Iran zich aan alle voorwaarden hield, zijn er nieuwe Amerikaanse sancties van kracht. Sancties die grote financiële gevolgen hebben voor de Iraanse olie-industrie en financiële sector en daarmee de Iraanse economie. Die sancties houden in dat bedrijven die alsnog zaken met Iran doen op de toorn van de Verenigde Staten kunnen rekenen en zelf financieel getroffen worden. De Europese Unie heeft sinds de Amerikaanse beslissing laten weten een manier te zoeken om zaken te doen met Iran op een manier die door de VS wordt geaccepteerd, maar dat is tot grote frustratie van Iran nog altijd niet gelukt.
Iran laat de Europese Unie, Rusland en China nu weten dat zij twee maanden de tijd krijgen om Iran te beschermen tegen de Amerikaanse sancties. Zo niet, dan zal het land de productie van verrijkt uranium opschroeven. Daarbij geeft Rouhani wel de garantie het verrijkte uranium niet te verkopen aan andere landen. Gaan de landen akkoord met het beschermen van de olie- en financiële sector, zal Iran de volledige voorwaarden van het atoomakkoord weer gewoon in acht nemen.
Frankrijk is het eerste land dat heeft gereageerd op de Iraanse beslissing. Volgens een bron binnen de regering hopen de Fransen dat Iran zich bedenkt en alsnog zonder voorwaarden het atoomakkoord aanhoudt. Zo niet, dan zeggen de Fransen geen andere keus te hebben dan ook sancties op te leggen, zoals is vastgelegd in het akkoord.
Waarnemers vrezen dat de Iraanse stap koren op de molen van de Verenigde Staten is die onder het bewind van Donald Trump op oorlogspad is met Iran. Behalve het eenzijdig opzeggen van het akkoord, werd vorige maand ook de Iraanse Revolutionaire Garde tot terroristische organisatie bestempeld, waarmee voor het eerst een buitenlandse strijdmacht op de terreurlijst werd geplaatst. Maandag liet veiligheidsadviseur John Bolton, uitgesproken voorstander van een gewapende interventie in Iran, weten dat de VS een oorlogsschip en bommenwerpers richting Iran stuurt ‘ als waarschuwing ’.