Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote demonstraties in Iran tegen corrupte overheid en economische malaise

  •  
30-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
IRAN-POLITICS
In Iran zijn donderdag en vrijdag talloze demonstranten de straat op getrokken om te protesteren tegen de overheid. Wat begon als een demonstratie tegen de economische malaise en het uitblijven van de – door de overheid – beloofde groei, mondde al gauw uit in een protest tegen de regering zelf. Volgens de demonstranten zou de regering corrupt zijn. Het is de grootste demonstratie in Iran sinds de nationale demonstratie in 2009, ook wel bekend als de groene beweging.
In 2009 probeerde een groep reformisten een revolutie voor elkaar te krijgen, met als doet het streng religieuze regime ten val te brengen. Acht maanden lang gingen zij de straat op, nadat Mahmoud Ahmedinejad was herverkozen als president. Sindsdien wordt er nagenoeg niet gedemonstreerd in Iran. Dat is tot nu.
In Mashhad, de tweede stad van Iran, kwamen enkele honderden demonstranten bij één, in eerste instantie om zich uit te spreken over de hoge prijzen. Die demonstratie breidde zich al gauw uit naar Teheran en naar de noordelijke steden Sari, Rasht en Qazvin. Ook in Isfahan trokken demonstranten de straat op; daar eisten fabriekswerkers hun achterstallige salaris op.
Ook in Kermanashah – waar in november nog meer dan 600 mensen om het leven kwamen door een aardbeving – gingen vrijdag zo’n 300 demonstranten de straat op. Volgens de inwoners van het gebied kwam de overheid hen na de aardbeving niet te hulp, maar moesten ze het vooral van mede-burgers hebben. De overheid zou zich alleen gefocust hebben op Sarpol-e Zahab. De betogers riepen Rouhani op om te vertrekken en de regering om politieke gevangenen vrij te laten. “Vrijheid of de dood”, riepen ze. De politie greep daar met harde hand in; de betogers werden uiteen gedreven met traangas en waterkanonnen. De huidige president, Rouhani, was lange tijd de held van de hervormingsgezinden, maar door uitblijvende economische vooruitgang schetst nu een ander beeld: “De mensen lopen te bedelen en de geestelijken gedragen zich als goden”, riepen de demonstranten.
De regering-Rouhani sloot in 2015 een nucleair akkoord met de Verenigde Staten. Het doel: economische vooruitgang. Dat blijft tot nu toe uit. Van de 80 miljoen inwoners van Iran is zo’n 3,2 miljoen volgens de officiële cijfers werkloos. Het aantal is het afgelopen jaar bovendien gestegen.
Ayatollah Khamanei heeft de veiligheidsdiensten inmiddels opgeroepen om hard in te grijpen tegen de acties. Khamenei:
"Als de demonstranten hun gang kunnen gaan, zullen vijanden video’s en foto’s publiceren in hun media. Ze zullen zeggen dat de Islamitische Republiek zijn revolutionaire basis heeft verloren in Mesjhed."

Meer over:

iran, protest, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor