China dreigde nog net niet met een regelrechte oorlog, de Chinese president Xi Jinping waarschuwde wel dat de VS "met vuur speelde", maar die intimidatie werkte niet. Nancy Pelosi, de machtige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, zette haar bezoek aan Taiwan toch door. Ze wil daarmee steun betuigen aan de democratische natie die bedreigd wordt door het autocratische buurland China. Een situatie die sterk doet denken aan wat vooraf ging aan de Russische agressie tegen het democratische Oekraïne. Het is meer dan een kwart eeuw geleden dat een zo hooggeplaatste Amerikaan het land bezocht.
Op de Chinese televisie waren geen beelden van de aankomst van Pelosi te zien. Wel las een nieuwslezer namens het ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring voor waarin het bezoek sterk werd afgekeurd. Volgens het departement is dit „een ernstige schending” van de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan. Ook zou het „grote impact” hebben op de betrekkingen tussen China en de VS en vormt het „een ernstige inbreuk op de soevereiniteit en integriteit van China”. Het ministerie van Defensie heeft „gerichte militaire actie” aangekondigd, zonder daarover verder uit te wijden.
Aanvankelijk meldden Chinese staatsmedia dat er SU-35 gevechtsvliegtuigen waren opgestegen richting Taiwan maar dat bericht werd later ingetrokken.
China ontkent dat Taiwan zelfstandig bestaansrecht heeft en ziet het land met 23 miljoen inwoners als een "afvallige provincie".
Gérard Araud, voormalig VN-ambassadeur van Frankrijk, waarschuwt voor de woorden van Pelosi. Volgens hem worden geopolitieke kwesties daardoor ideologisch gemaakt en de situatie daardoor gevaarlijker.