Dat het aantal insecten in Nederland dramatisch daalt was al bekend , maar nu blijkt uit onderzoek dat wereldwijd het aantal insecten dusdanig is gedaald dat ‘rampzalige gevolgen’ dreigen voor de natuur. Maar liefst 40 procent van alle insectensoorten loopt gevaar de komende decennia uit te sterven.
Het onderzoek, het eerste dat wereldwijd werd uitgevoerd op dit gebied, werd gepubliceerd in Biological Conservation. Daarin schrijven de onderzoekers onder meer dat met name de intensieve landbouw een rol speelt in het verdwijnen van de insecten. Maar ook stedenbouw, gebruik van pesticiden en klimaatverandering spelen een rol. Insecten sterven acht keer sneller uit dat andere dieren, ontdekten de onderzoekers. Desastreus, aangezien insecten een essentiële rol spelen in ecosystemen: van voedsel voor ontelbare andere dieren, tot bestuiving van planten en gewassen.
Insecten die het sterkst in aantal zijn afgenomen zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, hommels en kevers. De onderzoekers concluderen dat het noodzakelijk is de landbouwpraktijken te herzien. Zo moet het gebruik van pesticiden worden teruggedrongen en moet er worden gezocht naar duurzamere vormen van landbouw.
Een paar mensen suggereren meer hoogbouw maar dat is natuurlijk onzin: meer hoogbouw lost de drukte, files en vervuiling niet op. Bovendien is het meestal lelijk en zit je letterlijk pal naast, boven of onder elkaar hetgeen overlast en dus agressie opwekt. En als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt die snel om zich heen slaat.. Die zin hoef ik niet af te maken.
In Nederland en menig ander land wonen nu al teveel mensen. Mondiaal zitten we al met een bevolkingsexplosie die, naar het zich laat aanzien, niet gaat dalen maar eerder zal stijgen. Er gaat niemand naar Noord Afrika en Afrika maar omgekeerd. Tevens kan deze planeet simpelweg niet meer dan 17 miljard mensen voeden. Volgens kenners als Attenborough dan toch.
De niet te ontkennen feiten: Niet alleen het insecten nemen in een een razend tempo af met alle gevolgen van dien zoals bijvoorbeeld Zapata aangeeft. En ook geeft hij de de juiste oplossing aan. Er is geen andere keus!
De volgende zin kwam onlangs voorbij op Tumblr: if humans killed each other at the same rate that we kill animals, we'd be extinct in 17 days.
Sinds 1970 zijn het aantal is het aantal vissen, vogels, reptielen en zoogdieren met 60% naar beneden gekelderd en velen van die soorten zijn uitgeroeid.
"Een paar mensen suggereren meer hoogbouw maar dat is natuurlijk onzin: meer hoogbouw lost de drukte, files en vervuiling niet op."
Ze doelen niet op hoogbouw om te wonen maar op hoogbouw om indoor gewassen te verbouwen. Een soort verticale kassen waarbij al het licht kunstmatig is.
steeds minder ruimte voor de kleine beestjes is de oorzaak.
Als ik me beperk tot NL: komende 50 jaar kan inwonertal wel eens verdubbeld zijn, en iedereen wil wonen. Om te overleven zou ik zeggen in de hoogte bouwen ipv in de breedte.
Zo is er genoeg plaats voor fauna en flora gecreeerd.
Ik heb al twee jaar zo goed als geen lieveheersbeestje meer in m’n tuin. Met als gevolg van de zomer voor het eerst bladluis in m’n vlinderstruik.
Ook het aantal vlinders houdt niet over. Behalve het koolwitje en een enkele dagpauwoog zijn we in onze niet door veel ander vlinders met een bezoekje vereerd. Dat is wel eens heel anders geweest.
Ook op m’n lavendel de afgelopen zomer geen enkele bij ontdekt. Wel verscheidene soorten hommels.
Ook de zeer droge zomer kan natuurlijk mede de oorzaak zijn geweest van de afwezigheid van vlinders en bijen.
Intensieve landbouw is juist nodig om op zo min mogelijk grond zo veel mogelijk eten voor zo veel mogelijk mensen te produceren. Via biologische landbouw is er zelfs nog meer landbouwgrond nodig en daarnaast heeft die vorm van landbouw overigens ook verschillende methoden worden gehanteerd om insecten weg te houden van de gewassen. Biologische landbouw draagt daarbij misschien nog wel meer bij aan het verdwijnen van de natuurlijke habitat voor diverse insecten dan intensieve reguliere landbouw, want ook op een biologische akker zijn insecten niet welkom en voelen de meeste insecten zich niet thuis.
En dan is er laatste jaren nog een grote boosdoener bij gekomen die steeds meer natuur laat verdwijnen voor landbouwgrond…… biomassa.
Als we bijvoorbeeld naar Duitsland kijken waar bijna een kwart van de landbouwers overgestapt zijn van o.a. aardappelen naar lijnzaad. Die aardappelen worden nog steeds verbouwd, in Duitsland, of ergens anders in de wereld waar er dan een stuk natuur ontbost of platgewalst wordt voor het verbouwen van de groenten die voorheen in Duitsland werden verbouwd.
Het is wat complexer om het zo eenvoudig te stellen, maar biologische groenten en biomassa hebben het enorm veel natuurlijke habitat van insecten verwoest wat anders gewoon nog had bestaan, al bekt het net wat lekker om een beeld te schetsen van gif verspreidende intensieve landbouwers….. de realiteit is helaas wat weerbarstiger.
Ipv intensieve landbouw kan je ook meer gaan inzetten op verticaal verbouwen. Indoor dus geen vervelende insecten en opbrengst per m2 nog hoger ook en dan meerdere verdiepingen op elkaar. Door te automatiseren, de zuinige led verlichting, en geen verlies van licht rendabel geworden. (Dus ook minder licht vervuiling dan kassen). Deze kan je nabij bevolkte gebieden plaatsen, industrie terrein en of in allerlei leegstaande fabriekshallen e.d. zodat er ook minder vervoer nodig is naar de consumenten. Ook zijn er nog veel lege platte daken die je kan inzetten om op te gaan verbouwen. In de VS zijn er al supermarkten die op hun dak hun groentes verbouwen. Zet er een viskwekerij in de buurt en je kan hun afval gebruiken als bemesting.
Monocultuur i.c.m. intensieve landbouw, insecticiden, overbemesting etc. zijn de doodsteek voor natuurlijk evenwicht. Combineer meerdere gewassen en stop overbemesting en de opbrengst hoeft niet minder te zijn, terwijl je insecticiden kunt vermijden.
Dit is geen nieuw verhaal, het ontbrak ons aan urgentie. Business as usual, routine, ketens en marktaandeel zijn slechts enkele hindernissen die verandering in de weg staan.
Het roer moet om, stem duurzaam.
"daarnaast heeft die vorm van landbouw overigens ook verschillende methoden worden gehanteerd om insecten weg te houden van de gewassen. Biologische landbouw draagt daarbij misschien nog wel meer bij aan het verdwijnen van de natuurlijke habitat voor diverse insecten dan intensieve reguliere landbouw,"
Dit is van A tot Z onjuist en de bijdrage bevat ook voor het overige teveel onzin om tegen te spreken.
"Biologische landbouw draagt daarbij misschien nog wel meer bij aan het verdwijnen van de natuurlijke habitat voor diverse insecten dan intensieve reguliere landbouw"
Wetenschappers concluderen dat de afname van insecten met name te danken is aan verdwijning van leefgebied door de intensieve landbouw en meneertje fact free weet het beter...
"daarnaast heeft die vorm van landbouw overigens ook verschillende methoden worden gehanteerd om insecten weg te houden van de gewassen"
Nee, om te voorkomen dat insecten een plaag gaan vormen. Daartoe zetten ze o.a. andere insecten in oftewel de biodiversiteit die door de intensieve landbouw om zeep is geholpen.
Het hier beweerde is van begin tot einde onzin. Het gaat voorbij aan levende bodemprincipes en hierboven staande beweringen steunen op de voedselbulimia/ overmatige voedselconsumptie van het Noordelijk halfrond. Dit principe versmalt zich tot het 'Wij voeden de wereld' principe en 'wij weten wat goed voor u is'. Eerder heb ik hierover ooit een artikel in de krant geschreven: 'De tunnel van Fresco'. Maar goed in een systeem van als maar meer is dit een 'gangbare' opvatting. Misschien mijn bijdrage bij Joop.nl hieronder ook even lezen.
Voor Nederland zou de overgang naar biologisch en nog beter biodynamisch( nog veel beter voor bodemkwalitiet,bodemdieren, directe omgeving en insecten) inhouden dat er veel minder landbouwdieren worden gehouden op dezelfde oppervlakte. Immers de nietgrondgebonden melkveehouderijen, voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor het mestoverschot, zouden worden weggesaneerd. Het is dus niet een principe van meer landbouwgrond maar juist van minder landbouwdieren waarmee heel veel problemen in een klap worden opgelost.
Enige probleem is nog dat er tevens afscheid moet worden genomen van de áls maar meer' principes.
Waar ik nou benieuwd naar ben, is het volgende. Al dat "CO2 gedoe" vindt Baudet vreselijke onzin. De zelfbenoemde intellectueel weet het beter dan het merendeel van de wetenschappers. Dit van de insecten, is dit nou ook flauwekul? We zijn helemaal niet aan het vervuilen op verschillende manieren?
Kruip in de vacht van een hommel!
Dit is natuurlijk bekend nieuws. Vele onderzoekers die vanwege de onderzoeksresultaten soms ook actievoerder zijn geworden trekken al decennia lang aan de bel. Zoals bijvoorbeeld Dave Goulson, de hommelprofessor http://www.sussex.ac.uk/lifesci/goulsonlab/
De intensieve industriële landbouwmethodes, de auto- (petro)chemische- farmaceutische- en bestrijdingsmiddelenindustrie zijn een logisch gevolg van een meer dan 150 jaar oude 'wij voeden de wereld' en 'wij weten wat goed voor u is' doctrine. Deze doctrine is ook 'duurzaam' door diverse 'progressieve' (wetenschappelijke) stromingen gevolgd zoals bijvoorbeeld Louisse Fresco
Zij is duurzaamheidsexpert en maakt(e) deel uit van de wetenschappelijke begeleidingscommissie die het zeer vervuilende Marokkaanse fosfaatverwerkingsbedrijf OCP en adviseert over strategische vraagstukken op de lange termijn. https://www.trouw.nl/groen/fosfaat-nodig-maar-zeer-vervuilend~ad1f0595/
Het is de vraag of de huidige politici, machthebbers en postkoloniale wetenschappers gezien de verwevenheid met het voortwoekerende kapitalistische systeem en langdurig eco-asociaal gedrag wel voldoende doordrongen zijn van de met elkaar samenhangende ecologische crisis, klimaatcrisis, (permanente)financiële crisis en crisis van de arbeid. En of ze in staat zijn radicaal te breken met de methodes en de logica die er sedert 150 jaar aanleiding toe geven( vrij naar André Gorz). Gelet op hun gedrag(gedraai) heb ik daar een hart hoofd in.
Maar het actiegericht gedrag van vele leerlingen van diverse scholen geeft wat meer hoop. Buiten de gebaande paden het systeem grondig veranderen is een mooi onderwerp om binnen de scholen de behandelen. Een hoofdvak Ecologie en Samenleven introduceren is misschien een goed idee en eigenlijk een minimumvariant van aanpassing van ook het schoolsysteem. Het levert nieuwe vergezichten waar politici in hun eigen vervreemding met het systeem niet meer aan toe komen. Bezoek aan een immer schaterlachende Mark Rutte buiten schooltijd is verloren tijd. Klimaatspijbelen is gelet op de problematiek een stuk vooruitstrevender.
"Kruip in de vacht van een hommel
en beleef de wind aan je vleugels
als vloeiende nectar
stromend uit de kelk
van oneindige beleving"
(uit De Schittering- Dreojs Ammennob)
Het grote probleem weerspiegelt zich in de titel van dit stuk. De natuur past zich wel aan, die heeft de tijd en vindt vanzelf een nieuwe balans. De vraag is of de mens dat nog mee gaat maken. Het wordt te vaak geframed alsof de natuur en de mens los van elkaar staan. De mensen hebben de insecten veel harder nodig dan andersom.
Niet alleen de mensen. De totale natuur. Het is belangrijk voedsel voor vele dieren. En het zorgt voor voortplanting van flora (bestuiving, overdragen van zaden). Dat de natuur een nieuwe balans vindt, daar ben ik ook van overtuigd. maar door de invloed van de mens vindt er wel een enorme verarming van de variëteit plaats.
Het is in de ondermaanse verkeerd ingericht. Vanwege 'the survival of the murderer' leggen altijd de verkeerde exemplaren het loodje: niet de xenofoob maar de altruïst, bijvoorbeeld; - of wel Provo maar niet de VVD (en haar derivaten). Het is een klerezooi. Het beste zou zijn dat er helemaal een eind kwam aan dit onafzienbaar zinloze lijden. Zie: er is hoop.
Hier moet HEEL snel worden ingegrepen! De gevolgen zijn anders niet te overzien. En je kunt op je klompen aanvoelen dat zo'n ingreep er NIET zal komen, gezien het werktempo, de mateloze onkunde en de corruptie van de politiek. De problemen die ons boven het hoofd hangen zijn feitelijk zo ernstig, en de rol van de politiek is zo kwalijk dat er eigenlijk nagedacht zou moeten worden (op termijn) over een 21e eeuwse variant op de processen van Nürnberg. Daar kan dan het hele zootje worden berecht voor misdaden tegen de menselijkheid, de mensheid als geheel, alsmede misdaden tegen de natuur (een nieuw ingevoerd misdrijf). De strafmaat mag daarbij zeer fors zijn.
Ik ben het met je eens.
Politici hebben geen idee hoe ernstig de situatie werkelijk is.
De ecologische Duitse bosbeheerder Peter Wohlleben schrijft dat het bodemleven pas na 500 jaar hersteld is als een boom gekapt is. Zo ongelooflijk veel microscopisch kleine nuttige, voor het blote oog onzichtbare beestjes zitten in een handje aarde. Die dienen ook deels weer als voedsel voor wel zichtbare insecten.
.
Nederlandse kranten melden niet eens al het nieuws dat wel in buienlandse kranten over de nieuwste onderzoeken naar het klimaat en de stand van insecten en zeeleven wordt geschreven.
Zo meldt de Frankfurter Allgemeine vandaag dat gletsjers kleiner zijn dan geschat en dus eerder smelten dan tot nu toe aangenomen. Betere meetapparatuur maakt nu een exactere schatting/meting mogelijk.
De helft van de Himalayag;etsjers zal nu al rond 2060 gesmoten zijn. Dat heeft enorme gevolgen voor de drinkwatervoorziening en de landbouw.
In de Himalaya gaat het daarbij bijv.om de rivieren Indus, Ganges en Mekong die daar ontspringen en waarvan zo'n 2 miljard mensen stroomafwaarts afhankelijk zijn.
@ JanB -
je gebruikt ernstige taal, en ik kan niet anders dan het met je eens zijn.
Onze onderdrukkers (politiek, het transnationale bedrijfsleven, 'haute finance') leven in een bizarre waanwereld van machtswellust en corruptie; en inderdaad: een totaal gebrek aan (zelf)inzicht en onkunde maakt dat al deze mensen tesamen ons regelrecht naar de ondergang aan het voeren zijn.
Op één claim echter hebben ze geen enkel recht: dat van de onwetendheid. De feiten zijn genoegzaam bekend, overal te vinden, en er komen elke week weer alarmerende berichten bij.
Dit maakt ze strafbaar.
PS: het is waarschijnlijk dat veel jongere mensen in de illusie leven dat de mensheid alle voorliggende problemen met technologische vernieuwingen kan oplossen.
Dit is gevaarlijke fictie.
@webmaatje. Ik ben het in wezen met je eens. Bij het volgende: Politici hebben geen idee hoe ernstig de situatie werkelijk is, stel ik: een deel (niet alle) van de politici wil het gewoon niet weten. Het interesseert ze niet. Hun macht en persoonlijke welvaart staat voorop. Het is vooral dat deel dat de laatste kabinetten aan de macht is. En natuurlijk FvD, PVV.
Mee eens. In mijn tuin heeft een bevriende amateur-imker enige jaren geleden een bijenkorf geplaatst. Naar ik hoop gaat het nog goed met de bewoners. Als ik verkas gaan mijn bomen, ook de appelbomen denk ik, eraan.
Je bent geneigd die kleine beestjes over het hoofd te zien en te vergeten hoe belangrijk insecten zijn in de kringloop der natuur.
Exact 50 jaar geleden was ik als jong broekie betrokken bij de opzet van een klein filmbedrijf dat veel documentaires maakte voor televisie.
Een van die series betrof de kringloop der natuur, een indrukwekkende serie programma's waar vooraanstaande wetenschappers aan deelnamen.
Er is niets verandert. die kringloop is er nog steeds alleen zijn de diersoorten drastisch veranderd in aantal.
Beangstigend dat zoiets in zo korte tijd zo om zich heen kan grijpen.
Voor mij is het verloren gaan van zoveel insecten soorten ernstiger dan het klimaatrumoer.
Of er een samenhang is? Ik durf er niets over te zeggen.
Bedrijven als Monsanto (Bayer) hebben door het ontwikkelen van gewasveredeling en insectenverdelging de voedselketen verstoord door het kortzichtige en onverantwoorde gebruik van insecticides.
https://www.vogelbescherming.nl/over-ons/standpunten/standpunt-neonicotinoiden
Als gevolg van de vervlechting met de landbouw en chemische industrie - die corruptie in de hand werkt, heeft het EP (hopelijk niet te laat) neonicotinoïden in de ban gedaan.
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/27/eu-agrees-total-ban-on-bee-harming-pesticides
https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2018/4/Europa-akkoord-met-verbod-op-neonicotinoiden-278130E/
Over de oorzaak van het uitsterven van insecten kunnen we kort en duidelijk zijn, nl: de moderne mens, het meest kwaadaardige organisme in het universum.
Een mooie zomerdag, 15 jaar geleden. Een ritje van Rotterdam naar Den Bosch in de witte Ford escort. Bij aankomst in Den Bosch is de voorkant van mijn auto zwart en rood van de geplette insecten.
Afgelopen zomer, ook op een mooie zomerdag. Een ritje van rotterdam naar Den Bosch met de witte Zoe. En terug. Bij terugkomst is de auto bijna nog net zo wit als voor vertrek. Mijn flessen insectweg staan al zeker drie jaar ongebruikt in de schuur.
Niet dat ik minder rij. Niet dat ik mijn wagen niet schoon wil hebben. Maar er zijn stomweg heel veel minder insecten 's zomers.
Schokkend om te constateren dat Nederland hierin voorop liep. Hoe ik schijnbaar slecht maanden geleden dit als lokaal bagatelliseerde. Ik weet weinig tot niets van biologie, maar mij is bijgebleven dat de zoogdieren slecht een marginaal onderdeel van het leven vormen. Zoals zo vaak zijn het de kleine dingen die tellen. Hoe dat voor ons onoverkomelijk kan zijn zal voor altijd een raadsel blijven.
Dit is inderdaad een veel groter gevaar dan de stijging van de zeespiegel.
Dit is een onderdeel van de keten waar al het leven van afhankelijk is.
Vogels en kleine knaagdieren gaan volgen, daarna grotere dieren tot er geen keten meer is. Geen bestuiving meer, de natuur kan haar rommel niet meer opruimen.
We zullen een einde aan de bevolkingsgroei moeten maken want anders zullen we daar toe gedwongen worden.
Ik zou zeggen dat beide gevaren van dezelfde orde zijn. Ook de opwarming van de aarde brengt ongetwijfeld hele ecosystemen aan het wankelen. Met ongetwijfeld gevolgen voor de voedselketen. Ik zie het dus wat somberder in dan u. Er was al een groot probleem in de maak met de opwarming. Daar is nu een probleem van dezelfde omvang bijgekomen.
"een veel groter gevaar dan de stijging van de zeespiegel"
Je kunt die zaken helemaal niet los van elkaar zien en vervolgens het ene gevaar groter noemen dan het andere. Zoals hierboven vermeld speelt klimaatverandering een belangrijke rol bij het uitsterven van insecten. En het speelt evenzeer een rol bij de stijging van de zeespiegel. Het is dus een en hetzelfde gevaar met verschillende gevolgen.
Hetzelfde kun je zeggen over stedenbouw, het gebruik van pesticiden en grootschalige monocultuur: de verstening waardoor insecten verdwijnen is bijvoorbeeld dezelfde die voor wateroverlast zorgt en ga zo maar door.
"We zullen een einde aan de bevolkingsgroei moeten maken"
Ga dat maar aan Orban vertellen. En aan al die andere politici die bevolkingskrimp als een gevaar zien omdat ze een piramidespel spelen waarbij steeds omvangrijker nieuwe generaties nodig zijn om de kosten van hun voorgangers te betalen.
Een goed voorbeeld van wat er gebeurt als je dat piramidespel doorbreekt zie je (dankzij de babyboom, een bubbel in de bevolking waarop een veel kleinere groei volgt) nu aan het gedoe rond de betaalbaarheid van de zorg door de vergrijzing en rond de financiering van het pensioenstelsel.
Op basis van die babyboom (die neerkomt op het principe dat velen betalen voor de relatief weinigen in de generaties boven hen) is een stelsel opgebouwd dat onhoudbaar wordt als ineens weinigen voor velen moeten betalen: zie de verschuiving die nu plaatsvindt van de verhouding tussen werkenden en mensen die door hen onderhouden worden.
Wil je van dat piramidespel af dan zul je over moeten stappen op een systeem waarbij de financiering niet gebaseerd is op een overdrachtsstelsel maar iedereen voor zichzelf laten betalen: dan krijg je inderdaad een individueel pensioen, waarbij je in de ene levensfase spaart voor je eigen inkomen en zorgkosten in een latere levensfase in plaats van te betalen voor anderen die nu in die latere levensfase zitten.
Iets zegt me dat jij zo'n systeem waarbij de kosten niet worden overgelaten aan 'wie dan leeft die dan zorgt' niet 'solidair' zult vinden.
De insecten sterven niet uit door de bevolkingsgroei, maar door verkeerde landbouwmethodes en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
In onze leefomgeving gaat het al een stapje verder: een rapide -bijna zichtbare- afname van het aantal vogels, amfibieen en reptielen in een gebied dat toch niet bepaald dicht bevolkt is. Ik kan geen andere gemeenschappelijke oorzaak bedenken dan het voedselaanbod, in casu insecten.
Voor het overige heb je gelijk: de eenzijdige focus op het klimaat verhult dat er veel meer aan de hand is.
@Piet; Goed plan, een iedereen voor zichzelf en niemand voor elkaar systeem. Gaat in dat systeem iedereen die werkt opeens meer overhouden zodat ook de laagbetaalde beroepen kunnen sparen voor een pensioen en zorg? En wat als iemand niet (meer) kan werken?
"Gaat in dat systeem iedereen die werkt opeens meer overhouden zodat ook de laagbetaalde beroepen kunnen sparen voor een pensioen en zorg?"
Wat een onzinnige eis: volgens het huidige systeem krijgt iedereen ook niet hetzelfde aanvullende pensioen. Los daarvan kun je zo ook als laagbetaalde (die ook nu voor zijn pensioen betaalt) een hoger maar onzekerder pensioen opbouwen: omdat je pensioen individueel kunt uitbetalen op basis van het daadwerkelijke rendement van je persoonlijke pensioenpot en niet op basis van een veel lagere rekenrente (waaruit die extra zekerheden worden gedekt).
Een enorm voordeel is dat volgens het huidige systeem jongeren teveel betalen en ouderen te weinig. In een persoonlijke pensioenpot is dat juist een voordeel: dat geld kun je als jongere veel langer laten renderen en levert een aanzienlijke bijdrage aan een hoger pensioen. Nu verdwijnt die extra inleg rendementsloos in andermans zak.
@Piet; "Volgens het huidige systeem krijgt iedereen ook niet hetzelfde aanvullende pensioen."
Dat is de AOW toch? Die voor iedereen behalve als je samenwoont gelijk is.
Individueel zal voordelen kunnen hebben maar voor echt de onderkant zie ik niet dat ze ooit genoeg kunnen sparen voor zowel zorg als loon. Zorg is nu al maar zeker later zo verschrikkelijk duur dat je er snel doorheen zal zijn. Zeker als je pech hebt en meer kwalen hebt dan gemiddeld.
Zal toch ook echt het geld beter verdeeld moeten worden als nu anders zie ik een hoop mensen moeten werken tot hun dood terwijl ze eigenlijk zorg moeten krijgen.
"Dat is de AOW toch?"
Nee, aanvullend pensioen is de aanvulling daarop die je zelf regelt of die voor je wordt geregeld via een pensioenfonds.
"Individueel zal voordelen kunnen hebben maar voor echt de onderkant zie ik niet dat ze ooit genoeg kunnen sparen voor zowel zorg als loon."
AOW en zorg kun je nog steeds op een solidaire manier financieren als je het per generatie doet. De babyboomers hadden dan niet alleen voor de veel minder omvangrijke generaties voor hen moeten betalen maar ook voor henzelf moeten reserveren, zodat de kosten daarvan niet onevenredig zwaar komen te rusten op de veel kleinere generaties na hen. Op die manier kom je af van de systematiek waardoor je bij bevolkingskrimp in de problemen komt en betaalt iedere generatie per saldo evenveel. Behalve dan dat de kosten gaan toenemen met de levensverwachting.
Sinds ik weet dat blaadjes goed zijn om te overwinteren ziet mijn tuin er wat onverzorgd uit: alles wat er tijdens de herfst is afgevallen ligt er nog steeds..
Helaas hebben mijn “insectenhotel”s een nogal lage bezetting. Als er ook maar 1 beest ingezeten heeft, de afgelopen 9 jaar is het veel....geen succes
"alles wat er tijdens de herfst is afgevallen ligt er nog steeds"
Hier ook. En alles wat uitgebloeid is staat er ook nog steeds en de zaden worden dankbaar gegeten door de vogels, zonder dat ik voor hen speciaal bollen vet op hoef te hangen. Ziet er ook nog eens mooi uit als er rijp op staat.
Mijn hele tuin is zo een insectenhotel: het stikt er ook van het bodemleven. Bovendien heb ik de indruk dat ik op deze manier veel minder last heb van insectenplagen: omdat het bestand zo rijk en gevarieerd is. Zodra zich een plaag van een soort insecten in de bomen dreigt te ontwikkelen blijft de kolonie koolmezen die zijn dagelijkse rondje maakt langer hangen en doet zich tegoed aan een feestmaal. Probleem ook weer opgelost.
Ik doe hetzelfde, scheelt nog werk ook ;-)
Wat bij mij heeft geholpen om de hotels een beetje bezet te krijgen is allerlei waardplanten en drachtplanten in de tuin te planten. Deels nectar gevende planten/bloemen/kruiden maar juist ook soorten die ze nodig hebben om voort te planten. In tuincentra en uiteraard via internet kan je allerlei mixen zaden kopen die bv. goed voor bijen/lieveheersbeestjes/vlinders zijn. Vaak een kleurige mix van 1 en meerjarige 'wilde' inheemse kruiden en bloemen. Deel zal gezien worden als onkruid maar dat is juist vaak goed voor insecten. Ik gebruik potten en bakken om het niet in m'n hele tuin te krijgen.
"Bovendien heb ik de indruk dat ik op deze manier veel minder last heb van insectenplagen: omdat het bestand zo rijk en gevarieerd is."
Dat denk ik ook. Ik heb z'n bakstenen tuin met een stukje gras gekocht en vorm die geleidelijk om naar iets 'natuurlijks' dat zichzelf een beetje in balans gaat houden hopelijk. Al snel kreeg ik last van een bladluis plaag op de nieuwe planten maar ipv gif ben ik gaan planten waar o.a. lieveheersbeestjes van houden want die houden weer van bladluis. Jaar erop was het al geen plaag meer en samen met andere beplanting een grote mix van allerlei prachtige en nuttige insecten wat elk jaar uitbreid. En de vogels plus vleermuisjes kwamen vrijwel direct erachter aan die ook wat plekjes hebben gekregen om te nesten en schuilen.
Wij hebben dat altijd gedaan. Wat overblijft is ook nog heel goed voor de grond. Ik begrijp die 'netheid' van mensen niet. Helaas heb ik nu nog maar een klein tuintje.Ik mis mijn bomen.
Wat ik al een hele tijd mis, bijna nooit meer zie, je komt er niet het eerste op, zijn de meikevers. Nog niet zolang geleden waren ze soms bijna een 'plaag' als je buiten zat op een mooie lentedag. Volgens mij zowat verdwenen.
Hommels zaten hier altijd genoeg. Ben benieuwd wat ik overhoud nadat ik 'mijn laatste boom' om heb moeten doen. Wat ik kan doe ik nog. Ik heb ook veel klimop, daar leeft van alles in. ook veel spinnen in de tuin.
Bij mij liggen de bladeren ook. In mijn Engelse tuinboeken wordt aangeraden de bladeren op het gazon te vermalen tijdens de laatste maaibeurten in de herfst. Ik voer niets af, ook geen snoeihout. Het dierenleven laat ik met rust.
"Ik voer niets af, ook geen snoeihout."
Alles wat je af zou voeren vormt als het verwerkt is door het bodemleven en dergelijke ook een veel rijkere voedingsbodem dan wat je ooit toe zou kunnen voegen. En die soortenrijkdom krijg je er ook nog eens bij cadeau.
dat willen we toch dat er geen insecten en bijen in onze tuinen komen ? met veel moeite de hele tuin betegeld zodat de lounge zit er gezet kan worden , grote tafel en vooral een luifel van dikke palen …. landingsbanen noemen we dat , aangemoedigd door de linkse bewegingen dat we buiten moeten socialiseren en bij ons wijntje kunnen we geen zoemers en fladders accepteren .. weg met alles waar een vleugel aan zit en whoopie met de labrador en een dik vette kat
"aangemoedigd door de linkse bewegingen" ???
Nu ben ik al een tijdje niet meer in Nederland geweest, maar dit klinkt erger dan burgerlijk. Weet je wel zeker dat je links en rechts niet met elkaar verwisselt, -zoals wel vaker?
-
Vlieg op met je linkse bewegingen. weet je hoe een "linkse tuin" er in de jaren '70 uitzag? Vol! Met planten welteverstaan! Wilde tuinen, zeldzame planten, bomen etc. Het zijn die gladjakkers met nieuw geld die alles eruit gooien en meteen de zaak betegelen of er een ultra-burgelijk gazonnetje neerleggen. Ik zie het hier in de buurt. Bomen van 50 jaar of ouder: zonder enige goede reden gaan ze eruit. Het geld zit gewoon bij de verkeerde lieden tegenwoordig.
@Joop den Uil
"aangemoedigd door de linkse bewegingen"
Wat een geniepige opmerking. Nee dit bedoel jij niet als ironie.
Alsof jij je iets aan links gelegen laat liggen...
Dus heb jij die tegels gewoon als rechtse bal in jouw tuin geplempt.
En dan toch, vilein, links de schuld geven bah.
Wat een onbenul spreekt er overigens uit jouw reactie.
Om even jouw uilenwijsheid bij te spijkeren: tegels zijn rechts. Links houdt zich juist bezig met tegels lichten.
En met natuurbehoud natuurlijk. Waar bij rechts geldbehoud bovenaan staat.
Kiezels voor terras zijn prima. Kan het regenwater ook gewoon opgenomen worden. Is een goed en mooi alternatief voor een terras. Wel wat onkruid wieden zo nu en dan. Goed voor de geest.
Betegelen is pure luiheid en heeft niets met links te maken. Het zorgt ook voor wateroverlast en watertekort in de bodem. Gaat linea recta het riool in of stroomt de huizen binnen als het riool het niet kan verwerken.
Wel worden er steeds meer woningen met enkel plaats voor terras gebouwd i.p.v. met tuin. Dat vind ik dan weer slecht. Niets zo ontspannend dan in een tuin werken. Eerder zag je dat niet. Mensen die met tweeën werken schijnen geen tijd meer te willen/kunnen besteden aan het werken in een tuin, vinden dat maar lastig schijnt. En gemeenten willen zoveel mogelijk bouwen op zo weinig mogelijk grond.
Zo raken mensen steeds verder weg van de natuur.
Mijn onberispelijk linkse schaduwtuin staat vol met wilde planten. Ik ben de hoeder van twee jonge europese eiken (naar schatting 30 jaar geleden begonnen als zaailing). Wijn drinken doe ik vnl binnen.