Het hoofd van Omtzigt was van meet af aan niet uit op een coalitiehuwelijk met de PVV
Na het besluit van Pieter Omtzigt om uit het informatieproces te stappen vindt een groot deel van de kiezers van alle onderhandelende partijen, dus ook van NSC, dat hij toch door moet gaan met het proberen om een nieuw kabinet te vormen met de PVV, VVD, BBB en zijn eigen partij NSC.
De doorslaggevende reden die wordt genoemd is dat de grote meerderheid van de kiezers gekozen heeft voor een coalitieregering met een signatuur die rechts van het midden georiënteerd moet zijn.
Met zijn besluit om uit de onderhandelingen bij Plasterk te stappen heeft Omtzigt de politieke huwelijkskandidaten show danig gefrustreerd. Het is hem niet toegestaan om duidelijk aan te geven dat er geen match is. De meerderheid van de kiezers en deskundigen vinden dat Omtzigt het op zijn minst nog een keer moet proberen. Want geen match nu kan wellicht later alsnog een match worden als je elkaar langer en beter leert kennen.
De rol van de huwelijksmakelaar kan hierbij belangrijk zijn. Onduidelijk is nog of Omtzigt zich wel wil laten koppelen door huwelijksmakelaar Plasterk. Dat kan nader worden onderzocht in het debat in de Tweede Kamer volgende week over het verslag van de huwelijksmakelaar.
Het landsbelang is het allerbelangrijkst bij de vraag welke huwelijkskandidaten geschikt zijn voor een nieuw politiek verstandshuwelijk. Verstandshuwelijken sluit je met je hoofd, niet met je hart. Het hoofd van Omtzigt was van meet af aan niet uit op een coalitiehuwelijk met de PVV. Daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt.
Zijn zorgen over de financiële situatie van de overheid zullen als ervaren politicus en economisch deskundige ongetwijfeld juist zijn. Waarover je zeker niet te lichtzinnig moet denken. Zijn communicatieve vaardigheden zijn wellicht ondermaats. Zijn economische kennis en talent om ernstige misstanden tot op detailniveau bloot te leggen zijn evenwel van een buitencategorie.
De ervaring leert dat als Omtzigt iets aankaart of zegt, dat altijd politiek hout snijdt. Dat kan niet van iedere politicus gezegd worden. Nederland zal dus nog even moeten wachten wat de uiteindelijke afloop is van dit politieke datingprogramma dat officieel een proces van informeren en formeren wordt genoemd.