Kim Putters praat maandag met de fractieleiders van de zes grootste partijen. Als eerste komt Geert Wilders langs bij de informateur. Uit een bericht dat Putters eind vorige week naar de Kamer stuurde, blijkt dat hij het met de politici wil hebben over “een gemeenschappelijke basis van waaruit wordt gewerkt aan de aanpak van de grote maatschappelijke vraagstukken”.
Putters noemt daarbij drie onderwerpen die een belangrijke rol spelen: “de grondslagen van de democratische rechtsstaat”, een “solide financieel kader” en de “internationale positie van Nederland”. Dat zijn stuk voor stuk zaken die Wilders niets interesseren.
De PVV-leider heeft in de 18 jaar dat zijn partij bestaat, keer op keer duidelijk gemaakt dat hij zijn neus ophaalt voor de democratische rechtsstaat. Dat blijkt niet alleen uit zijn dedain voor de Tweede Kamer (een “nepparlement”), de rechterlijke macht (“D66-rechters”) en de journalistiek (“tuig van de richel”), maar ook uit zijn voorstellen die in strijd zijn met de grondrechten van Nederlandse burgers.
Wilders staat evenmin bekend om zijn belangstelling voor een solide financieel beleid. De onwil van de PVV om het huishoudboekje van de overheid op orde te houden, was voor Pieter Omtzigt zelfs de officiële reden om de gesprekken met de rechts-radicale partij af te kappen.
Zoals het fascistische partijen betaamt, belooft de PVV meer geld voor iedereen: de belastingen gaan omlaag én het eigen risico wordt afgeschaft. Het gratis bier wordt gefinancierd door het begrotingstekort en de staatsschuld te laten oplopen. Hoewel die PVV-oplossing in de smaak valt bij Caroline van der Plas, voelt de VVD er niets voor.
Mocht de PVV toetreden tot het kabinet, dan zal dat desastreus uitpakken voor het internationale aanzien van Nederland. Na het neerhalen van de MH17 bleef Wilders de banden aanhalen met de Russische dictator Vladimir Poetin. De PVV-leider plaatste in 2018 nog een foto op Twitter van zijn Russisch-Nederlandse vriendschapsspeldje.
Hoewel Wilders de Russische invasie van Oekraïne in woord veroordeelt, blijft hij het Kremlin in de kaart spelen. Zo keerde hij zich de afgelopen dagen tegen de Nederlandse steun voor Oekraïne. Ook weigerde de PVV een verklaring te ondertekenen waarin de Nederlandse politiek uitsprak “zij-aan-zij” te staan met Oekraïne.