De inflatie in Nederland is in september gestegen naar 17,1 procent en daarmee bereikt ze alweer een recordhoogte. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van de zogeheten Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Het is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog.
Een belangrijke oorzaak voor de torenhoge inflatie zijn de energieprijzen, inclusief de brandstoffen. In vergelijking met vorig jaar september stegen deze met 114 procent. Het CBS benadrukt dat de prijsontwikkeling van energie gemeten is op basis van de nieuwe energiecontracten. Ook is dit de eerste raming aan de hand van onvolledige brongegevens. ‘De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 oktober gepubliceerd’, laat het statistiekbureau weten.
Het AD schrijft:
''Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.''
Als gevolg van de energieprijzen gaan ook de prijzen van andere producten omhoog, zoals voedsel. Vorige maand stegen de prijzen ten opzichte van augustus 2021 met 13,7 procent. Ook dat was een record.