Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indonesische verpleegkundigen onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en uitgebuit

  •  
21-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5260 keer bekeken
  •  
ANP-428369121

Indonesische verpleegkundigen worden naar Nederland gehaald om het personeelstekort op te vullen. Dat gebeurt echter onder valse voorwendselen, zo blijkt uit onderzoek van Nu.nl. De verpleegkundigen moeten veel meer uren werken dat afgesproken en krijgen niet de trainingen die wel beloofd zijn. De arbeidsinspectie en de IND hebben zich inmiddels op de zaak gestort.

De verpleegkundigen worden naar Nederland gehaald door Yomema (Your medical matchmaker) en hogeschool AVANS+. In Indonesië hebben de verpleegkundigen al een afgeronde mbo- of hbo-opleiding. Daarnaast hebben ze in het thuisland al een programma gevolgd van een half jaar in de Nederlandse taal en cultuur. In Nederland worden ze volgens de belofte opgeleid tot Bachelor of Nursing International, een internationale titel die overeenkomt met hbo verpleegkunde niveau 6.

Tot zover de theorie. De praktijk is anders, zo meldt Nu.nl:

De studenten werken geen 16 maar tot 40 uur per week. Maar doordat er 24 uur als stage-uren worden opgeschreven, krijgen ze daar niet voor betaald. En in plaats van klaargestoomd te worden voor managementfuncties in een ziekenhuis, houden de Indonesiërs zich alleen bezig met de uitvoering van ouderen- en thuiszorg. Van de beloofde 1.000 euro netto per maand blijft na woonlasten en reiskosten te weinig over om van te leven, zeggen studenten. En met hun klachten wordt niets gedaan.

En:

Op hun werkdagen hebben de studenten vaak 'gebroken diensten'. Ze hebben dan een ochtend- en avonddienst, met tussendoor drie uur vrij. "Maar als je geen auto en een lange reistijd hebt, moet je na de ochtenddienst op je werk blijven tot je avonddienst begint. Daardoor ben je mentaal veel langer aan het werk."

De verpleegkundigen die Nu.nl sprak zeggen allemaal “overwerkt, uitgebuit en aan ons lot overgelaten” te worden. Daarbij heerst er bij de verpleegkundigen grote onzekerheid over hun toekomst, omdat ze bij twee onvoldoende beoordelingen voor hun stage, terug naar Indonesië worden gestuurd.

De studenten laten ook weten dat hun overuren “verdwijnen”. Die zijn namelijk niet toegestaan. Officieel mogen ze met hun studentenvisum maar 16 uur per week werken en 16 uur per week stagelopen. Dit aantal wordt ruimschoots overschreden. Een dag later blijken die te veel gewerkte uren plots spoorloos in het registratiesysteem. Ook wordt de reistijd voor de verpleegkundigen niet in het dienstrooster opgenomen, waardoor de werkdagen erg uitlopen. Yomema heeft de verpleegkundigen geadviseerd een rijbewijs te halen. Dat moet wel op eigen kosten en mag niet op studie- of werkdagen.

RTV Drenthe deed ook onderzoek en schrijft:

Onder de blijvende studenten heerst nu onrust, want een aantal heeft al één onvoldoende beoordeling. Een tweede onvoldoende hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Hun werk, studie en verblijf in Nederland zijn immers allemaal gekoppeld aan de beoordeling voor de stage. "Deze mensen zitten in een afhankelijkheidspositie en dat maakt ze gewoon heel kwetsbaar. Als je zo'n constructie als deze wilt, regel het dan goed. Dit kan gewoon niet. Zo ga je niet met mensen om", zegt Camara van der Spoel van FNV Zorg en Welzijn. "Je haalt niet mensen van zo ver om ze hier vervolgens in de steek te laten", vult haar collega Helga Tienkamp aan.

Nadat Yomema er lucht van kreeg dat de Arbeidsinspectie zich met de zaak bemoeide, vroeg het bedrijf de Indonesiërs “een positief geluid te laten horen”. Dat gebeurde niet. Een van de studenten zegt tegen Nu: “Dat gun ik ze niet. Ik wil dat dit bij ons ophoudt."

De IND verleent inmiddels geen studentenvisa meer voor nieuwe lichtingen. Dat laat de organisatie weten aan NU.nl. In elk geval niet zolang de arbeidsinspectie onderzoek doet. Die verwacht de resultaten na de zomer te kunnen bekendmaken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Juditk
Juditk
16 sep. 2023 - 7:53
Nu kreeg een vriend van mij ( in Indonesië Intensieve Care verpleegkundige) doof Avans + een onvoldoende voor haar eerste jaar, vanwege verkeerd afwegen van de billen van een cliënt. Na elke dag gediscrimineerd, gespuugd en geschopt worden. Dit is Nederland, 2023 en nog steeds mensen met andere afkomst als slaven behandelen. Hef gebeurt ook bij Fontys en ook bij Hogeschool Utrecht studenten ( met andere afkomst). Hier in Nederland krijgen dieren meer bescherming door de overheid dan mensen met andere afkomst.
hans-e-pans
hans-e-pans
21 jul. 2023 - 22:09
Sprak een voorganger van Mark R. er niet hardop over dat de VOC mentaliteit weer terug moest komen in Nederland. Die is eerlijk gezegd nooit weg geweest.
Mathijsco
Mathijsco
21 jul. 2023 - 10:22
Precies dít is typerend voor de Ruttiaanse toestanden met migranten waar we hier al zolang mee te kampen hebben: valse perspectieven worden voorgewend in arme landen, mensen komen hier aan en worden uitgebuit. In dit geval légaal, maar de fata Morgana wordt ook voorgespiegeld in Afrika om mensen hier illegaal naartoe te halen. En maar flink doen en toneelstukjes opvoeren met Mevrouw Meloeni in Italië.
1 Reactie
Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 11:41
Mathijs Wij hebben te kampen met migranten? Wij? Het gaat er hier toch om, dat mensen aantoonbaar onder valse voorwendselen - "aantoonbaar" zegt ik er maar even bij, voordat er nog een ezelsoor meent, dat die niet aantoonbare 'valse voorwendselen' waar u het over heeft, in dezelfde categorie thuishoren - naar toe worden gehaald en uitgebuit worden. En als er nou mensen te kampen hebben met de problemen die dat oplevert, dan zijn dat mensen wel die onder valse voorwendselen hier naar toe gehaald en uitgebuit worden. Er is geen enkele aanleiding en al helemaal geen bewijs, om te vooronderstellen dat Rutte hier ook maar iets mee te maken heeft. Of dat Rutte hier blij mee is of zal zijn. Rutte heeft als hoogste leider van dit land nogal wat uit te leggen maar u moet wel redelijk blijven in uw framing.
Pietje Puk139
Pietje Puk139
21 jul. 2023 - 9:51
Dit is toch normaal? Gewoon VVD-beleid. Arbeiders dienen zich volledig ondergeschikt te maken aan de winst van de ondernemer. Dat is sinds de industriële revolutie gewoon de normaalste zaak van de wereld. En volgens mij is de bevolking van Europa het daar volledig mee eens, gezien hun asociale stemgedrag.
Vuurrood
Vuurrood
21 jul. 2023 - 9:33
Dit is gewoon de Nederlandse marktwerkingsoplossing. Dit overkomt niet alleen deze verpleegkundigen maar ook technici welke door werkgevers naar Nederland gehaald worden. Dit gebeurt al jarenlang en er wordt al jarenlang voor gewaarschuwd.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 17:28
Het gaat hier om studenten die onder valse voorwendsels naar Nederlands zijn gehaald. Het komt wel vaker voor met name in het HBO waar stages verplicht zijn dat stagiaires worden misbruikt als goedkope/gratis werkkrachten. Het is voor deze indonesische studenten een extra schrijnende situatie.
Ivan61
Ivan61
21 jul. 2023 - 9:27
Ik vraag mij hoe veel leidinggevende en bestuurders achter slot en grendel gaan. Niks excuses, of taakstraf maar langdurige opsluiting voor slavendrijvers.
3 Reacties
Zandb
Zandb21 jul. 2023 - 11:45
Ivan In Nederland kunnen we geen mensen achter slot en grendel plaatsen, wanneer er niet bewezen kan worden, dat ze schuldig zijn aan het plegen van een misdaad.
Ivan61
Ivan6121 jul. 2023 - 11:52
Zandb, Voor zoveelste keer: Waar reageer jij op? Volgens mij zijn er genoeg bewijs maar de rechter moet straf uitspreken. Ik hoop dat zij paar jaar vastzitten.
r v b
r v b21 jul. 2023 - 17:35
@zandb: dat klopt niet. Een verdachte kan in voorlopige hechtenis genomen worden, dan is nog niet bewezen dat iemand schuldig is. Daarna kan vrijspraak volgen omdat niets bewezen kan worden, maar je hebt dan onschuldig opgesloten gezeten.
DaanOuwens
DaanOuwens
21 jul. 2023 - 9:25
Rampzalige oplossingen voor het personeelsprobleem. En echt niet nieuw. Indonesische medewerkers voor de ouderenzorg werden al 30 jaar geleden tijdens de toenmalige personeelskrapte geworven. Destijds onder meer door een van de zogenaamde centrale scholen en een groep zorgwerkgevers rond Delft. Het levert de Indonesische werknemers nooit op wat toegezegd is. Ook niet voor de verpleegkundigen die de afgelopen 30 jaar in Zuid Afrika werden geworven. En het zijn niet alleen commerciële partijen zoals uitzendbureau die zich hierop storten maar ook zorgwerkgevers zelf en scholen. Het zit noot goed in elkaar en opportunisme is de belangrijkste drijfveer. En gezien de schaal waarop het kan gebeuren draagt het ook helemaal niet bij aan de oplossing van de personeelsproblematiek. Het gaat om maximaal enige tientallen en de voorspelde tekorten betreffen meerdere tienduizenden. En het zijn altijd de slechtste zorgwerkgevers die het grootste personeelsprobleem hebben. Een zorgwerkgever die investeert in zijn organisatie, in zijn medewerkers en zorgt voor goed management heeft zelden grote personeelsproblemen.
5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 9:40
Het Zuid-Afrikaanse project mislukte volledig. Er is denk ik ook geen goede reden te bedenken om Indonesische studenten te werven voor een academische opleiding verpleegkunde.
bv-user-68517
bv-user-6851721 jul. 2023 - 9:42
' Een zorgwerkgever die investeert in zijn organisatie, in zijn medewerkers en zorgt voor goed management heeft zelden grote personeelsproblemen. ' Dat is wel een open deur Daan.
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jul. 2023 - 10:14
Je hebt helemaal gelijk. De verantwoordelijken op Avans moeten worden aangepakt en ontslagen. Tot en met de leden van het CvB waar dit onder valt. We moeten hier in Nederland nodig excuses aanbieden voor de slavernij.
DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2023 - 12:26
@ ChefSache Jij schrijft: Dat is wel een open deur Daan. Nee die deur zit potdicht bij de meeste werkgevers en ondernemers. Dat jij dat niet beseft is een belangrijk deel van het probleem.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 13:54
Inzetten op her- en bijscholing van statushouders die in het herkomstland al een opleiding hebben gevolgd ligt meer voor de hand dan arbeidsmigranten werven. Dat werd al decennia geleden niet goed opgepakt. Het allerbelangrijkste blijft het binnenboord houden van Nederlandse verpleegkundigen.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
21 jul. 2023 - 9:09
Altijd heel sympathiek, die ziekenhuismanagers. Ze zijn ook helemaal niet gericht op hun geld ten koste van mensen. Echt gaaf
Berend22
Berend22
21 jul. 2023 - 8:53
Daar zitten natuurlijk weer een hoop zorg ondernemertjes tussen die bakken met geld incasseren en als je daar wat van zegt ben je jaloers op hun succes. Ondertussen de grote jongen spelen door te stellen dat je mensen aan het werk houdt.
bv-user-68517
bv-user-68517
21 jul. 2023 - 8:51
Bah bah bah, wat is dit toch vreselijk asociaal. We moeten deze mensen koesteren, en in plaats daarvan krijgen ze dit.
3 Reacties
r v b
r v b21 jul. 2023 - 12:06
Helemaal mee eens, we moeten migranten koesteren, niet uitbuiten en opsluiten.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2023 - 15:22
Dit zijn geen migranten.
bv-user-68517
bv-user-6851721 jul. 2023 - 16:05
@RVB Deze mensen WERKEN hier.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor