In Zuidoost-Azië begint men genoeg te krijgen van het afval dat westerse landen daarnaartoe verschepen. Nadat China eind 2017 de import van plastic afval al verbood en Maleisië in mei van dit jaar besloot om 3.000 ton niet-recyclebaar plastic terug te sturen naar landen als de VS, Canada en Australië, is het nu de beurt aan Indonesië.
Het land stuurt 547 containers met afval terug naar de landen van herkomst. Volgens Indonesië betreft het gevaarlijk of niet goed gesorteerd afval. Het gaat bijvoorbeeld om containers waar officieel alleen papier in zou moeten zitten, maar die in werkelijkheid ook luiers, plastic flessen, gebruikte schoenen en elektronica bevatten.
Australië is verantwoordelijk voor de meeste (91) teruggestuurde containers. Maar volgens Associated Press komt het afval van over de hele wereld: het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, de Verenigde Staten, Spanje, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Slovenië, Canada, Japan en Hongkong.
"De beslissing van China om te stoppen met de import van plastic afval zorgde voor chaos op de wereldwijde recyclagemarkt en noopte de ontwikkelde landen om nieuwe bestemmingen te zoeken voor hun afval. Sindsdien zijn enorme hoeveelheden afval naar het zuidoosten van Azië gestuurd, waar de recyclagecapaciteit beperkt is. Het afval wordt er vaak opgestapeld op vuilnisbelten, verbrand op ouderwetse manier, of het belandt in zee."