Incassobureau Credit Invest heeft een boete van ruim 400.000 euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wegens wangedrag richting consumenten. Het bedrijf liet mensen rekeningen betalen die niet rechtsgeldig waren, zoals bijvoorbeeld ongewenste abonnementen, en dreigde met rechtszaken en torenhoge incassokosten wanneer daartegen bezwaar werd gemaakt. Veel getroffen consumenten voelden zich daarom genoodzaakt alsnog te betalen.
Credit Invest zou onder verschillende namen opereren, waaronder De Nederlandse Incassocentrale, Credit Pay, MKBusiness en Stichting Derdengelden Incasso Service. Het is de eerste keer dat een incassobureau beboet wordt sinds waakhond ACM in 2016 na een stortregen van klachten aankondigde de wanpraktijken van incassobureaus aan te pakken. Behalve de nu opgelegde boete, waarvan 40.000 euro aan de direct leidinggevende, heeft ACM de resultaten van hun onderzoek ook gedeeld met het Openbaar Ministerie dat ook onderzoek doet naar de praktijken van het incassobureau.
Incassobureau Intrum Justitia, dat soortgelijke oneigenlijke druk uitoefende op consumenten werd ook onderzocht, maar dat bedrijf hoeft vooralsnog geen boete te betalen. Intrum Justitia heeft toegezegd de manier van werken te zullen veranderen en voortaan een “consumentgerichte werkwijze” te hanteren. Gebeurt dat niet, dan zal ACM waarschijnlijk alsnog een boete geven.
ACM-directeur consumentenzaken Bernadette van Buchem zegt tegen de NOS dat het bij een incasso vaak om kwetsbare mensen gaat:
"Meestal zijn het mensen met een laag inkomen en veel schulden die door de incassobureaus hard worden aangepakt. Om deze groep beter te kunnen helpen werd vorig jaar een site voor schuldhulpverleners gelanceerd, waar oneerlijke incassopraktijken kunnen worden gemeld."
In november vorig jaar bleek uit een reportage van Nieuwsuur dat incassobureaus steeds vaker consumenten voor de rechter slepen. De bureaus kopen eerst een niet te innen schuld op en zetten vervolgens alles op alles om alsnog geld te zien. In 2016 alleen al werden 300.000 rechtszaken tegen consumenten aangespannen, in de wetenschap dat het grootste deel van de schuldenaren zo diep in de put zit, dat ze niet komen opdagen bij de rechtszaak en daarom bij verstek worden veroordeeld.