De kortzichtigheid en het egocentrisme van Donald Trump zijn dusdanig stuitend dat dit om zeer sterke reacties vraagt
Wij leven in een tijd waarin mensen zich steeds makkelijker onttrekken aan de werkelijkheid. Nee, sterker nog, waarin mensen steeds meer hun eigen werkelijkheid creëren. Voor elk waanidee en elke samenzweringstheorie is met één muisklik een waterval aan onderbouwingen te vinden, en waarom zouden die minder waar zijn dan wetenschappelijke bewijzen? Sinds vorige week heeft onze tijd de nieuwste ambassadeur van zijn geest gekroond: Donald Trump.
Hillary Clinton betichtte Trump er al van in het eerste officiële debat tijdens een ‘gesprek’ over NAFTA: ‘ Well, Donald, I know you live in your own reality…’. Trump vertegenwoordigd een steeds grotere groep van mensen voor wie dit het geval is. Zij weten zich gesterkt in hun overtuiging door een leider bij wie dit het meest overduidelijk naar voren komt in zijn houding ten opzichte van klimaatverandering. Ik quote:
The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.
Nu hebben we ons vaker vrolijk gemaakt over radicale Republikeinse meningen over klimaatverandering. We lachten erom, maar voelden een lichte vrees bij de gedachte dat die overtuiging ingezet kon worden in het stemhokje. Die vrees is nu bewaarheid en de lach is verstomd, ook al blijven de overtuigingen lachwekkend. Maar waarom zijn we bevreesd?
Omdat Donald Trump het op deze manier voor ons allemaal kan verpesten. Dat een stem voor Trump een stem tegen het huidige politieke klimaat is vind ik meer dan begrijpelijk, maar laat die stem niet tegen het klimaat in het algemeen zijn. Die stem reikt daarmee namelijk veel verder dan de Amerikaanse grens en heeft een vernietigende werking op wereldwijde ontwikkelingen in de overgang naar een duurzame energie- en voedselvoorziening.
Maar er is al gestemd, en het effect is duidelijk. De gevestigde politieke orde heeft een flinke dreun gehad en als het aan Trump ligt krijgt de mondiale orde de volgende. Hij onderzoekt momenteel al maatregelen om versneld onder het klimaatakkoord van Parijs uit te komen. Het China waaraan Trump het bedenken van het concept van klimaatverandering toedicht was lang één van de grootste obstakels naar een wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem, maar zelfs China waarschuwt de VS nu voor de gevolgen van Trumps gedrag. Spot niet met de wens van de hele wereld voor een duurzame samenleving.
De kortzichtigheid en het egocentrisme van deze visie van Donald Trump zijn dusdanig stuitend dat dit om zeer sterke reacties vraagt. China heeft de VS nu gewaarschuwd, maar het zou de EU moeten zijn die het voortouw neemt in de uitwerking van het klimaatakkoord. Dit is het moment voor de EU om op te staan, de rug te rechten en een sterke positieve stem te zijn tegenover deze grote negatieve kracht. Wees nu dan werkelijk de stem van het volk en redt het akkoord wat de aarde kan redden!