Klokkeluiderssite WikiLeaks werkte mee aan het wetsvoorstel dat journalisten en hun bronnen beschermt, onder andere tegen lasterzaken vanuit het buitenland
Het IJslandse parlement heeft een wet aangenomen die onderzoeksjournalistiek verregaande vrijheid en bescherming biedt. IJsland zal daarmee een vrijwel unieke positie in de wereld innemen.
De wetgeving is vooral bedoeld om de transparantie in eigen land te verbeteren door journalisten en hun bronnen te beschermen tegen bijvoorbeeld buitenlandse aanklachten wegens laster. Maar IJsland hoopt ook internetmedia en databanken aan te trekken. Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.
De klokkerluiderssite WikiLeaks werkte mee aan het wetsvoorstel en behaalt hiermee dus een enorme overwinning, aldus The New York Times. WikiLeaks onthulde begin april hoe het Amerikaanse leger twaalf burgers en journalisten van persbureau Reuters vermoordde.
De verbetering van de mediawet komt direct voort uit het voor IJsland rampzalige verloop van de bankencrisis. Uit de verslaggeving hierover bleek dat de relatie tussen overheid en media iets te hartelijk was. Het waren vooral buitenlandse journalisten die de misstanden in het IJslandse financiële systeem aan het licht brachten.