© cc-foto: Croix-Rouge
De stad Parijs bereidt zich voor op de extreme veranderingen die de klimaatcrisis gaat veroorzaken in het leven van burgers. Hulpdiensten gaan oefenen hoe ze moeten reageren en waar ze op moeten rekenen als het zomers 50 graden in de stad wordt, en de grens van leefbaarheid wordt bereikt, schrijft Le Parisien.
"Parijs heeft de afgelopen jaren meerdere crisissen doorstaan. Wat zal de volgende worden?" verklaart Penelope Komitès, locoburgemeester van de stad die onder meer zwaar getroffen werd door terroristische aanslagen maar ook door overstromingen in 2018, de brand in de Notre-Dame en de demonstratiegolf van de gele hesjes die gepaard ging met explosies van geweld.
"Deze oefening simuleert een hittegolf die we nog nooit eerder hebben gezien, die veel langer duurt en met een maximum temperatuur van 50 graden." Tijdens de oefening worden twee delen van een nader te bepalen arrondissement tot klimaatrampgebied verklaard waarbij gekeken wordt of er voldoende voorzieningen zijn, aan welke middelen behoefte is en hoe de bevolking reageert op de extreme hitte. Ook worden er plekken met schaduw aangelegd, afkoelruimtes en zijn er mobiele verstuivers. Echte hitte is daar niet voor nodig want de oefening is gepland voor oktober 2023.
Ondertussen neemt de regio Parijs maatregelen om het gebied leefbaar te houden onder de almaar stijgende temperaturen. Zo worden er duizend extra fonteinen aangelegd, komt er een aanzienlijke uitbreiding van de groenvoorzieningen met 5000 ha, oftewel een gebied van ter grootte van ruim 7000 voetbalvelden, en een netwerk van 'klimaatschuilplaatsen'.
De recordtemperatuur in Parijs was in 2019 42,6 graden maar de verwachting is dat het record snel zal sneuvelen. De extreme weersomstandigheden nemen sneller toe dan voorspeld. In 2014 maakte meteoroloog Evelyne Dhéliat een weersverwachting voor de zomer van 2050. In de praktijk werden die temperaturen al afgelopen zomer bereikt, constateert The Local.
cc-foto: Croix-Rouge