Michel Houellebecq, een even populaire als omstreden Franse schrijver, heeft een rechtszaak verloren die hij tegen Stefan Ruitenbeek van het Nederlandse kunstcollectief KIRAC (Keeping It Real Art Critics) aanspande. De auteur eiste een verbod op een door Ruitenbeek gemaakte seksfilm met hemzelf in de hoofdrol. Volgens de rechtbank in Parijs is er geen sprake van privacyschending en veroordeelde Houellebecq daarentegen tot het betalen van een schadevergoeding aan KIRAC. De rechter wees de eisen van Houellebecq mede af omdat de film grotendeels in Amsterdam is opgenomen en het daarmee een zaak is voor de Nederlandse rechter.
Op 23 januari zag de hele wereld de beroemde Franse schrijver Michel Houellebecq in bed rollen met een jonge vrouw. Het was slechts een kort fragment, zonder naakt, uit de trailer voor de 27ste film van het Nederlandse kunstcollectief KIRAC. Maar het beloofde meer: 11 maart zou de film verschijnen. Daarin zou te zien zijn hoe de 67-jarige schrijver seks heeft met verscheidene jonge vrouwen in een hotel in Amsterdam.
KIRAC maakte eerder in 2021 de film Honeypot waarin FvD-kopstuk Sid Lukassen met een 'linkse activiste' het bed induikt. Op het laatste moment wordt hij afgewezen. De vertoning van die film in Amsterdams debatcentrum De Balie leidde tot protesten uit uiteenlopende hoeken.
Nu lijkt KIRAC de werkwijze herhaald te hebben bij Houellebecq, een gevierd auteur maar ook een intellectueel die al jaren een belangrijke rol vervult bij injecteren en acceptabel maken van extreemrechts gedachtegoed in het maatschappelijk debat. Houellebecq heeft vrijwillig aan de opnamen meegewerkt en in een contract toestemming gegeven voor de productie en uitzending van de „artistieke, fictionele, documentaire, performatieve, essayistische, erotische en pornografische” film. Het contract stelt ook dat hij geen recht heeft invloed uit te oefenen op het eindresultaat.
Houellebecq eiste ook dat KIRAC stop met de verspreiding van de volgende zin: „Hij schreef me, dat zijn geplande honeytrip naar Marokko was gecancelled […] zijn vrouw was een maand bezig geweest om vanuit Parijs de prostituees alvast te regelen…” Tijdens de rechtszitting wist KIRAC duidelijk te maken dat de bewering is gebaseerd op echte uitspraken van Houellebecq en zijn echtgenote Qianyun Li.
Houellebecq werd beroemd met zijn roman Elementaire Deeltjes waarin hij zich onder meer afzet tegen het concept van vrije liefde en andere progressieve levensopvattingen. Hij publiceerde ook Onderworpen, een fictief verhaal waarin de macht in Frankrijk wordt overgenomen door fundamentalistische moslims.
Houellebecq wordt bekritiseerd vanwege vrouwenhaat en islamofobie. Hij omarmt ook het Franse complotverzinsel van de omvolkingstheorie waarbij progressieve krachten er op uit zouden zijn de oorspronkelijke bevolking te vervangen door migranten. In Nederland wordt dat verzinsel onder meer verspreid door Forum voor Democratie als onderdeel van hun pakket politieke waanideeën. De 'theorie' blijkt een voedingsbodem voor extreemrechts terrorisme.
De geplande vertoning van KIRAC 27 op 11 maart in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam is uitgesteld in verband met de rechtszaak.