Het hoogste grondwettelijke hof van Frankrijk heeft vrijdag een belangrijke uitspraak gedaan die het mogelijk maakt politici uit te sluiten van verkiezingen na een strafrechtelijke veroordeling. De beslissing kan verstrekkende gevolgen hebben voor Marine Le Pen, leider van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN).
In een zaak die aankomende maandag dient, eisen aanklagers een vijfjarige politieke schorsing voor Le Pen en haar partij. De aanleiding is een beschuldiging van misbruik van Europese parlementsgelden, waarbij naar ruim 3 miljoen euro zou zijn omgeleid om partijmedewerkers te betalen.
Het hof oordeelde dat een onmiddellijke uitvoerbare straf, ook wel "provisoire executie" genoemd, grondwettelijk is. Dit betekent dat een politicus direct uit zijn of haar functie kan worden gezet na een veroordeling, zelfs als er hoger beroep wordt aangetekend.
Voor Le Pen, die momenteel de peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2027 aanvoert, kan dit grote gevolgen hebben. Indien de rechter de gevraagde schorsing oplegt, zal zij zich niet verkiesbaar kunnen stellen voor de komende presidentsverkiezingen.
Le Pen heeft de beschuldigingen tot dusver ontkend en zegt dat aanklagers uit zijn op haar "politieke dood". Advocaten zien de uitspraak van het grondwettelijk hof echter als een forse tegenvaller voor de politiek leider. De definitieve uitspraak wordt maandag verwacht.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.