De provincie Flevoland gaat na protesten van boze dierenvrienden het aantal wilde dieren in de Oostvaardersplassen drastisch terugbrengen. Honderden herten moeten worden afgeschoten voordat de winter begint in plaats van af te wachten welke dieren te zwak zijn om te overleven. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten. Het aantal konikpaarden, edelherten en heckrunderen dat in het gebied woont moet teruggebracht worden tot 1100. Het waren er dit voorjaar 2200 en dat zullen er in het najaar als gevolg van voortplanting nog meer zijn.
Een deel van de paarden wordt overgebracht naar andere gebieden maar herten zullen worden afgeschoten omdat die lastig te vangen zijn. De Partij voor de Dieren heeft nog geprobeerd het afschieten te voorkomen maar tevergeefs. De partij dreigt naar de rechter te stappen om de massaslachting te voorkomen.
Provinciale Staten volgt het advies van de commissie Van Geel die werd ingesteld nadat bezorgde (huis)dierenvrienden afgelopen winter amok maakten bij het natuurreservaat. Ze eisten dat de dieren die honger leden bijgevoerd zouden worden. Uiteindelijk werd na escalatie van de protesten aan die eis toegegeven. Staatsbosbeheer heeft als beleid dat dieren die door honger ernstig verzwakken worden afgeschoten. Bijvoeren zou het probleem alleen maar vergroten omdat er dan nog meer dieren komen. Afgelopen winter waren er te veel dieren en gingen er 3200 dood, in bijna alle gevallen door afschot. De NOS citeert Gedeputeerde Hofstra: “Provinciale Staten heeft een historisch besluit genomen voor een totaal ander beleid. Die aantallen gaan niet meer voorkomen in de Oostvaardersplassen.”
"Het applaus was niet voor de Partij voor de Dieren en GroenLinks, die het volgens veel demonstranten laten afweten als het om dierenleed gaat, maar voor de PVV en 50Plus. Zij kregen de handen op elkaar, omdat ze ervoor pleiten geen enkel gezond dier af te schieten. En net als de uit Brabant afgereisde tweeling Jenny en Henny de Krom (45) blijven deze partijen volhouden dat er ‘een zorgplicht’ moet komen voor alle grazers die in het gebied blijven. GroenLinks viel vooral hoongelach ten deel toen het verantwoordelijke statenlid zei dat de dieren het juist goed hebben in het gebied ten opzichte van bijvoorbeeld dieren voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘Ze kunnen hun partner kiezen, groeien op in kudde en jagers schieten ze niet dood.’ Een opvatting die Staatsbosbeheer en een aantal ecologen overigens delen."