Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden doden en gewonden bij reeks aanslagen in Sri Lanka

  •  
21-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
SRI LANKA-BOMBINGS-CHURCH

© Sri Lankan police stand at the site of an explosion in a restaurant area of the luxury Shangri-La Hotel in Colombo on April 21, 2019. - At least 42 people were killed April 21 in a string of

Update 23 april: De aanslagen op Sri Lanka zijn vandaag opgeëist door IS in een persbericht:
Update 22 april Het dodental als gevolg van de aanslag in Sri Lanka is opgelopen tot 290. Ook zijn er zo’n 500 gewonden. Inmiddels zijn er 24 mensen gearresteerd. Of het hier daadwerkelijk om de daders gaat is niet bekend. Ook is er ondanks speculatie vooralsnog niet bekend wie er achter de aanslagen zit. Uit forensisch onderzoek zou zijn gebleken dat de aanslag door ten minste zeven zelfmoordterroristen is gepleegd. De overheid wijst ondertussen wel de radicaal-islamitische splinterbeweging National Thowheeth Jama’ath als schuldige aan. Volgens de veiligheidsdiensten zou eerder al een waarschuwing voor aanslagen zijn binnengekomen. De terreurdaad van dit weekend is vooralsnog niet opgeëist.
Eerder
Zondag, 21 april, 11.00 uur: Bij een reeks explosies in Sri Lanka zijn vanmorgen al minstens 158 doden gevallen en honderden mensen gewond geraakt. De explosies vonden plaats in kerken en drukbezochte hotels in Colombo, Negombo en Batticaloa. Zojuist vond er een zevende explosie plaats bij een hotel tegenover een dierentuin in Dehiwala. De bomaanslagen zijn de bloedigdste sinds het einde van de burgeroorlog in 2009.
De aanslagen vonden plaats bij St. Anthoniuskerk in Colombo, de St. Sebastiaankerk in Negombo en de Zionskerk in Batticaloa, waar het zeer druk was in verband met de Paasviering. De andere explosies vonden plaats bij het Shangri-La hotel, het Kingsbury hotel en het Cinnamon Grand hotel, allen in Colombo. De explosies, waarbij vermoedelijk tot wel 30 buitenlanders omkwamen, zijn nog niet opgeëist. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders betrokken zijn bij de aanslagen.
Zes procent van de inwoners van Sri Lanka is christelijk, van wie de meerderheid rooms-katholiek. Veruit het grootste deel van de bevolking is boeddhistisch. Er wordt momenteel massaal gehoor gegeven aan oproepen van de overheid om bloed te doneren. Premier Ranil Wickremesinghe veroordeelt de aanslagen in een reactie op Twitter en roept de bevolking op het hoofd koel te houden en zich niet te laten beïnvloeden door ongeverifiëerde berichten:
Ook premier Rutte sprak op Twitter zijn medeleven uit:
Update 11.30 uur: Er heeft een achtste explosie plaatsgevonden in Dematagoda, een buitenwijk van Colombo. De regering heeft uit voorzorg een avondklok ingesteld (tussen 18.00 uur en 6.00 uur, lokale tijd) die over drie uur ingaat. Ook zijn bepaalde social media platforms geblokkeerd om te voorkomen dat desinformatie over de aanslagen wordt verspreid.
Update 14.20 uur: Het dodental van de acht aanslagen is door de politie bijgesteld naar 207 mensen. Nog eens 450 anderen raakten gewond.
De meeste explosies waren zelfmoordaanslagen. Er zijn zeven arrestaties verricht. Volgens autoriteiten zijn alle arrestanten verbonden aan dezelfde extremistische groep. Welke groep dat is, werd niet bekendgemaakt.
Bij de aanslagen is ook een Nederlander omgekomen.
Update 19.30 uur: Er zijn inmiddels 13 mensen gearresteerd in verband met de aanslagen. Persbureau AFP schrijft dat bepaalde overheidsdiensten mogelijk van te voren voor de aanslagen waren gewaarschuwd. De politie zou tien dagen geleden informatie over een islamitische terreurgroep hebben ontvangen, waarbij de zelfmoordaanslagen werden aangekondigd. Een intern politiebericht, ingezien door AFP, spreekt van informatie die afkomstig was van “een buitenlandse inlichtingendienst”. De geruchten daarover kwamen enkele uren geleden op gang nadat Sri-Lankese ambtenaren op Twitter verklaarden dat zij op de hoogte waren van zulke plannen.
Premier Wickremesinghe bevestigde zojuist dat er al voor de aanslag informatie binnen was gekomen, maar hij stelt dat hijzelf, noch zijn ministers daarvan op de hoogte zijn gesteld: “We moeten onderzoeken waarom de benodigde voorzorgsmaatregelen niet zijn genomen op basis van die informatie.”
Een BBC-journalist Azzam Ameen retweet zojuist een verklaring die bovenstaande lijkt tegen te spreken:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor