Vuurwerk afsteken is een van de meest hardnekkige vormen van dierenmishandleing door particulieren. Hondeneigenaren moeten machteloos toezien hoe hun dier dagenlang in angst en zelfs paniek verkeren vanwege de almaar toenemende vuurwerkoverlast. Ten einde raad evacueren ze hun honden nu maar naar rustige oorden op het platteland, meldt Omroep Brabant en interviewt pensioneigenaren.
"Waar wij zitten is het super rustig en wordt bijna geen vuurwerk afgestoken. De knallen die er wel zijn, horen de honden niet door de radio die we aan hebben staan", vertelt Robert. De honden die de jaarwisseling bij Knoops vieren, komen niet allemaal uit de regio. "Wij hebben honden die van mijlenver komen, een paar zelfs uit Amsterdam. Dan is het hier echt een rustoord vergeleken met daar." Ook bij het kleinschalige pension van Jeanette in Best is er veel rust en ruimte, want hun woning ligt ver weg van de drukke woonwijken. De vraag naar een verblijf rond de jaarwisseling is zo groot, dat ze nieuwe regels hebben ingevoerd. Eigenares Jeanette: "Ik heb besloten dat de dieren die echt een hele week blijven, voorrang krijgen. De plekken die daarna overblijven, zijn voor last-minute boekingen van honden die echt te bang zijn voor oud en nieuw."
De dieren lopen gevaar in gebieden in de door vuurwerk geplaagde gebieden, niet alleen vanwege het directe gevaar van de explosieven maar ook omdat ze op de vlucht slaan. Ook vluchten hondeneigenaren met hun huisdieren naar campings om ze zo te beschermen tegen de gevolgen van de knalverslaving.
Een groeiende meerderheid van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk, meldde opiniepeiler Ipsos eerder deze maand. 57 procent steunt zo'n maatregel nu. Slechts een kleine minderheid van zo'n 10 procent zegt zelf vuurwerk af te steken. Politiek Den Haag weigert maatregelen te nemen. 19 gemeenten zijn daarom zelf overgegaan tot het instellen van een verbod maar handhaving wordt bemoeilijkt door gebrek aan landelijke maatregelen.