Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hogeschool Utrecht slaat de plank mis na melding over racisme

  •  
19-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3329 keer bekeken
  •  
24893652117_d758fb240f_5k

© cc-foto: Fred Romero

Vorige week kwam een brandbrief naar buiten van allochtone studenten aan de Hogeschool van Utrecht. Zij hebben met de brief het racisme probleem op de school aangekaart. De Hogeschool Utrecht slaat met haar reactie de plank volledig mis. 

De allochtone studenten melden in een anonieme brief hoe hun werk, dat gelijk is aan dat van de witte studenten, toch negatiever wordt beoordeeld of soms zelfs niet volledig wordt nagekeken. Ze melden ook dat er ‘een intimiderende en vijandige leeromgeving’ is. “Deze ervaringen laten een patroon van vooringenomenheid zien dat niet langer genegeerd kan worden”, schrijven de studenten. “Daarom dringen wij aan op de invoering van extern toezicht bij het beoordelen van ons werk”, stellen de studenten voor als oplossing.

Hoe reageerde de Hogeschool Utrecht? Allereerst door te zeggen dat ze het niet geloven en alles proberen te ontkrachten wat de studenten te melden hebben middels een rondvraag op de gang. Daarna haalt de hogeschool haar schouders op en zegt “we zouden graag met de studenten in gesprek gaan voor een oplossing, maar ja, ze zijn anoniem”. 

Dit is een drogreden om niets te doen. 

Identiteit is niet belangrijk
Want, beste Hogeschool Utrecht, de identiteit van de studenten is niet belangrijk. Het probleem dat ze aankaarten is belangrijk! Ze kaarten niet alleen een probleem aan, ze bieden tegelijk ook een oplossing aan, namelijk: stel een extern toezicht beschikbaar tijdens het nakijken van hun werk. Dat lijkt mij een simpele, duidelijke en effectieve oplossing, waar ze bovendien zelf mee komen. Het enige dat jullie als hogeschool nog moeten doen, is daar gehoor aan geven en het een kans te geven.

In plaats van de schouders op te halen en het probleem te ontkennen, kun je in actie komen door eerst een onafhankelijk onderzoek in te stellen en daarna direct gehoor te geven aan de klachten door middel van de oplossing die de studenten voorstellen. 

Misschien help je dan een probleem de wereld uit en word je hét voorbeeld voor alle andere hogescholen in Nederland, die deze oplossing net zo hard nodig hebben. Misschien word je dan nog een trendsetter, een school waar allochtone studenten hun kansen niet worden ontnomen. 

cc-foto: Fred Romero

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

DanielleDefoe
DanielleDefoe
20 apr. 2024 - 9:32
De UH had de mail ook terzijde kunnen leggen. De anonieme klacht strekt zich uit van het eerste tot en met het vierde jaar bij de verschillende opleidingen. Maw de hele UH doet het fout in de ogen van de klagers. De zg oplossing is onuitvoerbaar. Zeker als het externe beoordelaars betreft. https://trajectum.hu.nl/brief-met-klachten-over-discriminatie-door-docenten-wekt-verbazing/
2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 apr. 2024 - 16:10
Over anonieme klachten ivm allochtonen gesproken: ik herinner me nog de ophef over de zgn kaswandeling in Wageningen, onderdeel van tropische plantenteelt (waarin Louise Fresco promoveerde dus). Studenten werden ondervraagd over "exotische" gewassen en planten als kousenband (maar dan de latijnse naam noemen graag, anders onvoldoende), vainille, lemmetje (alweer, latijnse naam hoor!!), cassave en yam. Dat was voor hun, Surinamers, Indo's, anderen uit Verweggistan) de gewoonste zaak, voor ons (autochtonen) exotica. Maar tot officiele klachten kwam het nooit, dat was ongehoord toen, en nu allang niet meer, de gewoonste zaak van de wereld, inclusiviteitscommissies en activisten zorgen daar wel voor, en je scoort er ook nog geheid altijd mee...
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 20:34
Het "toezicht" dat Arakel voorstelt is ook niet wat deskundigen in toetsen- en beoordelen zouden voorstellen. Deskundigen (en ik ook) raden een tweede beoordelaar aan die juist onafhankelijk van de eerste de werkstukken nakijkt. Niet iemand die toezicht houdt op de docenten die het werk doen. Een en ander in combinatie met anonimisering & rubrics vermindert de subjectiviteit. Maar echt objectief wordt het nooit.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
19 apr. 2024 - 22:11
"Ook de Wethouder onderwijs bemoeit zich nu met de zaak. Hij geeft aan eens te zijn met de vraagstellers. Het herschrijven van de integriteitscode is aan de hogeschool zelf, laat de wethouder weten."
5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 9:42
Bureaucratische "oplossing".
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers20 apr. 2024 - 22:41
Dat zou kunnen. Maar zo'n code wanneer fatsoenlijk is wel nodig en kan zeer effectief zijn. Mits ook uitgevoert en ondersteunt en van de leidershap uit uitgedragen. School beleid vanuit de maatschappij.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2024 - 10:58
Die codes bestaan al in de vorm van examenreglementen. Klachtenprocedures zijn er ook al decennia.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers21 apr. 2024 - 21:42
Nou dan. Hetzelfde kan er zijn voor diversiteit. Het houdt gewoon in dat men studenten ondersteunt en als werknemer daar in meedoet.
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2024 - 11:43
Bestaat ook al.
verwarde geest
verwarde geest
19 apr. 2024 - 18:55
Een "expert etnische diversiteit "die klachten van anonieme klagers genoeg vindt om de betreffende school te definieren als een school waar allochtone studenten hun kans wordt ontnomen. Beetje kort door de bocht misschien?
pahan
pahan
19 apr. 2024 - 18:24
Het is een universiteit, mensen worden opgeleid om onderzoek te doen. Doe dat dan.
2 Reacties
Bom zombie
Bom zombie20 apr. 2024 - 8:21
Deze reactie is verwijderd
dirk den boer
dirk den boer20 apr. 2024 - 16:42
Er is waardenvrij en waardenvol onderzoek. Harde, echte wetenschap is waardevrij (wiskunde, chemie, natuurkunde), maar owee, (want alle sociologen, politicologen, geografen, historici en psychologen willen ook meedraaien) , dat geldt niet op alle fronten. Ach ja, al jarenlang bekend, en het zeurt maar door...
Anna R. Chist
Anna R. Chist
19 apr. 2024 - 17:17
[Opvallend is dat de brief expliciet is gericht aan de HU, terwijl de studenten herhaaldelijk schrijven over de ‘Faculteit Recht’. De toenmalige Faculteit Recht en Maatschappij van de hogeschool is in 2017 opgeheven (net als de andere faculteiten). Daarna ging het Instituut voor Recht verder met onder meer de bacheloropleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD).] Dan zou je toch zeggen dat het geen studenten zijn die die brief gestuurd hebben. In ieder geval een grote reden tot twijfel.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 12:38
Vreemd inderdaad. Uiteraard heeft de HU een klachtenprocedure voor individuele studenten.
Peterrr.
Peterrr.
19 apr. 2024 - 16:57
Voor een expert trekt de schrijver wel heel snel zijn conclusies, terwijl niet eens bekend is wie de brief geschreven heeft en of het verhaal wel klopt. In zo'n geval zou ik even wachten met het afbranden van de schoolleiding.
michellekepen
michellekepen
19 apr. 2024 - 15:38
Auteur had lering kunnen trekken uit de les van die Amsterdamse moslima-studente, die geen kamer kreeg omdat ze gediscrimineerd werd. Althans, dat is wat ze anoniem beweerde. Wat desondanks massaal als een feit gepresenteerd werd. Totdat bleek dat die studente niet bestond. En het hele verhaal verzonnen was. Ik lees dat Hogeschool Utrecht alle mogelijke moeite heeft gedaan om met de vermeende klagers in contact te treden. Tevergeefs. Kortom, totdat er iets tastbaars is: in het archief er mee Ik denk dat een 'expert beeldvorming' bekend zal zijn met 't begrip hoax?
bv-user-83544
bv-user-83544
19 apr. 2024 - 15:06
een anonieme bron zonder feitelijke onderbouwing. Moet je dit serieus nemen?
dirk den boer
dirk den boer
19 apr. 2024 - 14:58
Deze reactie is verwijderd
Erik Odekerke
Erik Odekerke
19 apr. 2024 - 14:47
Hoezo is de identiteit van de briefschrijvers niet belangrijk, maar telt alleen de inhoud van de brief ? Volstrekte waanzin, want de identiteit is absoluut belangrijk. En ik snap heel goed de reactie van de school dat ze graag in gesprek willen, maar ze weten niet wie het zijn. Anonieme brieven horen in de vuilnisbak thuis. Iedereen kan van alles anoniem roepen, tot en met de meest abjecte beschuldigingen en dat is geen reden om dan maar meteen in de houding te springen.
1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer19 apr. 2024 - 17:29
Ligt er maar aan waar je zit. Als je in een ex-koloniaal land zit beladen met schuldbewustzijn en andere mea culpa hypes, want wij zijn en blijven de kwaaie aap, (sinds een tijdje dan, want vroeger was het juist andersom) is het niet zo vreemd, en heel logisch..
Beisser
Beisser
19 apr. 2024 - 13:47
Ik ben het niet met de heer Arakel eens. De standaardprocedure met anonieme brieven is ze zonder verdere reactie terzijde leggen. Het getuigt dus al van een positieve houding dat men met de schrijvers van die anonieme brief in gesprek wil gaan en zelfs al een rondvraag heeft gedaan. Weliswaar 'op de gang', maar toch…
Markzelluf
Markzelluf
19 apr. 2024 - 13:40
Hoe stelt de auteur zich dat voor, extern toezicht op al die (tienduizenden) tentamens, verslagen en andere toetsen die nagekeken moeten worden? En waarom is de gang naar de examencommissie niet afdoende? Nu worden vaak mondelinge examens en eindexamenwerk al door twee docenten nagekeken- en die hebben hiervoor normaliter een bekwaamheidsverklaring voor moeten behalen. Wat is de meerwaarde van externen en waar haal je die honderden die dan nodig zijn, vandaan? Zeker als je van hen ook verwacht dat ze ervoor opgeleid zijn, vrijwel onbegonnen werk en erg duur. Ik denk dat je dat geld beter kunt besteden aan onderwijstijd dan aan verdere bureaucratisering.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2024 - 9:47
Arakel heeft het over "extern toezicht". Mogelijk heeft hij geen flauw idee over hoe het bij beoordelen in het hoger onderwijs toegaat.
Joop  den Uil
Joop den Uil
19 apr. 2024 - 13:38
In gesprek gaan... zo simpel is dat
2 Reacties
dijkhuis2
dijkhuis219 apr. 2024 - 15:59
In gesprek met wie?
Peterrr.
Peterrr.19 apr. 2024 - 16:52
Maar dat lukt niet zolang niemand van de briefschrijvers zich meldt...
TwoTone
TwoTone
19 apr. 2024 - 13:30
een school waar “……..allochtone studenten hun kansen niet worden ontnomen.” Nogal een boute stelling op basis van anonieme uitingen. Zelf zou ik zeer nieuwsgierig zijn wie e.e.a. heeft ingediend.
1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer19 apr. 2024 - 15:01
En dat hoeven niet eens studenten van die Hogeschool te zijn. Kunnen heel goed andere raddraaiers zijn, want die zitten tegenwoordig overal, in alle hoeken en gaten..
Bom zombie
Bom zombie
19 apr. 2024 - 13:29
Deze reactie is verwijderd
Nieuwsgierig relativerend
Nieuwsgierig relativerend
19 apr. 2024 - 13:06
Hoe moet ik dit zien, moeten de werken van 100% van de leerlingen worden nagekeken door extern toezicht of gaat dit op basis van kleur? Leerlingen van Poolse ouders niet en een leerling waarbij de grootouders uit Suriname komen wel?
Gerygrr
Gerygrr
19 apr. 2024 - 12:21
Hoe is dat mogelijk? “De allochtone studenten melden in een anonieme brief hoe hun werk, dat gelijk is aan dat van de witte studenten, toch negatiever wordt beoordeeld of soms zelfs niet volledig wordt nagekeken” Hun werk dat gelijk is? Leg eens uit.
2 Reacties
itsme3
itsme319 apr. 2024 - 17:06
Vroeger kreeg je strafwerk of werd je van school gezet als je werk te vaak gelijk was aan dat van anderen.
dirk den boer
dirk den boer20 apr. 2024 - 16:53
Als het over politiek, moraal, kolonialisme, antrhopologie, ethnologie of historie gaat, hoe kun je dan in godesnaam vorm van gelijkheid of uniformiteit verwachten? Ja, vroeger kon dat nog, tijd van koloniale overheersing en pax americana en mensenrechten enzo, maar dat is alles nu toch echt een gepasseerd station...
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
19 apr. 2024 - 12:21
"Dit is een drogreden om niets te doen." Het kan zijn dat de hogeschool de anonimiteit van de klagers gebruikt als excuus om niets te hoeven doen, maar dat is op zichzelf geen drogreden. Om het als zodanig te reconstrueren zou wat meer werk vergen.
dirk den boer
dirk den boer
19 apr. 2024 - 12:17
Om meer veiligheid en rechtvaardigheid bij de lessen en tentamens te bevorderen, stel ik voor een eige segment van allochthone leerkrchten en studenten in te stellen, ieder met eigen regels, prioriteiten en waardeoordelen. Want ik kan me voorstellen dat waar het over kolonialisme, anthropologie,de shoah etc etc gaat, een en ander nogal verschilt in beleving tussen die groeperingen. Ieder zijn eigen meug, leve de multiculti en -functie natie!!
2 Reacties
EenMening5
EenMening519 apr. 2024 - 22:43
@dirk den boer "Om meer veiligheid en rechtvaardigheid bij de lessen en tentamens te bevorderen, stel ik voor een eigen segment van allochthone leerkrachten en studenten in te stellen, ieder met eigen regels, prioriteiten en waardeoordelen" Dat is een goed voorbeeld van intersectioneel feminisme in de praktijk.
dirk den boer
dirk den boer20 apr. 2024 - 17:03
Ja, EM, maar wat ze in de USA allemaal bekonkelen en uitvinden en bedenken, daar hoeven wij gelukkig nog niet aan, zover is het nou ook weer niet, gelukkig maar...
JaapBo
JaapBo
19 apr. 2024 - 12:05
Voor hetzelfde geld zit achter deze brief een ontevreden student die zijn eigen tekorten niet in wil zien. Zo’n brief moet je wel serieus nemen, maar de aantijgingen niet direct voor waar aannemen.
1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer20 apr. 2024 - 8:45
@ JaapBo: "Voor hetzelfde geld"? Niet, natuurlijk! Een brandbrief als de onderhavige moet bij voorbaat reden zijn voor goed onafhankelijk onderzoek, waaruit vervolgens zal moeten blijken hoe de situatie in werkelijkheid is. Uiteraard wordt hierbij niets "direct voor waar aangenomen".
adriek
adriek
19 apr. 2024 - 12:02
Werk dat nagekeken moet worden - proefwerken, tentamens, verslagen en andere werkstukken - zouden in veel gevallen zonder veel problemen geanonimiseerd kunnen worden. Geen naam er op maar een willekeurig nummer dat via de administratie gekoppeld wordt aan een student.
3 Reacties
Heilsoldaat
Heilsoldaat19 apr. 2024 - 15:16
Prima plan en eens. Relatief simpel en toch doeltreffende oplossing. De auteur van dit stuk slaat m.i. wel de plank mis: de hogeschool neemt dit zoals ik het begrijp meer dan serieus.
Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2024 - 14:25
Natuurlijk nemen ze dit serieus. Laat de klagers hun niet nagekeken werk maar aanleveren.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2024 - 15:07
Dat gebeurt ook al lang zeker sinds de werkstukken ook vaak electronisch ingeleverd worden. Twee begeleiders bij scripties is ook al jaren gebruikelijk. Bij tentamens is het onmogelijk behalve bij heel weinig studenten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor