Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe we onszelf kunnen beschermen tegen de angst die op ons geprojecteerd wordt

  •  
24-08-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2141 keer bekeken
  •  
ANP-501071727

Geert Wilders is een van de meest polariserende politieke figuren in Nederland. Zijn uitgesproken standpunten over immigratie, islam en nationale identiteit hebben hem zowel fervente aanhangers als felle tegenstanders opgeleverd. Achter zijn scherpe uitspraken schuilt een minder zichtbare realiteit: Wilders leeft al jaren onder constante dreiging, wat ongetwijfeld invloed heeft op zijn gedrag en politieke boodschap. De vraag is niet alleen hoe deze dreiging zijn persoonlijke psyche beïnvloedt, maar vooral hoe wij als samenleving onszelf kunnen beschermen tegen het internaliseren van de angst die hij (onbedoeld) projecteert.

Sinds de moord op Theo van Gogh (2004) leeft Wilders onder zware beveiliging. Hij kan niet vrij bewegen zoals de meeste politici. Zijn leven speelt zich grotendeels af binnen de muren van beveiligde locaties. Deze permanente isolatie en de wetenschap dat hij doelwit is van extremisten, hebben naar alle waarschijnlijkheid hun tol geëist. Wanneer iemand zo intensief wordt blootgesteld aan bedreiging, kan het moeilijk zijn om die persoonlijke gevoelens niet te projecteren op bredere maatschappelijke kwesties. Het is dan te begrijpen dat Wilders de wereld ziet door een lens van dreiging en gevaar, wat zijn felle, onwrikbare politieke stijl kan verklaren.

Psychologen beschrijven dit fenomeen als projectie: een psychologisch mechanisme waarbij iemand interne emoties, zoals angst of onzekerheid, projecteert op de buitenwereld. In Wilders' geval zou dit betekenen dat zijn persoonlijke ervaring van voortdurende dreiging en gevaar invloed heeft op zijn politieke uitspraken, waardoor hij deze gevoelens ‘externaliseert’ door de samenleving te waarschuwen voor gevaren die hij zelf acuut ervaart.

Dit kan de nadrukkelijkheid verklaren waarmee Wilders wijst op wat hij beschouwt als de gevaren van immigratie en islamisering. Zijn scherpe, dualistische taal -wij versus zij, goed versus kwaad- kan een weerspiegeling zijn van de voortdurende vecht- of vluchtreactie die zijn leven domineert. Maar hoe beïnvloedt dit ons als samenleving? En hoe kunnen we voorkomen dat wij deze angst overnemen?

Het begint met helder denken. In een tijd waarin informatie overal beschikbaar is, maar niet altijd betrouwbaar, is het van groot belang dat we leren om politieke boodschappen en media-inhoud helder te analyseren. Media-geletterdheid is het vermogen om feiten te onderscheiden van meningen en om te herkennen wanneer informatie emotioneel geladen is met als doel angst te zaaien. Dit stelt ons in staat om irrationele angsten te herkennen en te weerstaan.

Daarnaast moeten we werken aan onze emotionele weerbaarheid om kalm te blijven na het lezen of horen van angstaanjagende berichten. Door onze emoties beter te begrijpen en te beheersen, kunnen we voorkomen dat externe projecties ons eigen innerlijke leven gaan beheersen.

Een andere belangrijke verdediging tegen het internaliseren van angst is het versterken van onze sociale netwerken. Het contact met mensen buiten onze eigen bubbel kan een krachtig tegenwicht bieden tegen de isolatie en onzekerheid die door angstige uitlatingen kunnen ontstaan. Positieve sociale interacties kunnen helpen om een gevoel van veiligheid en verbondenheid te creëren, wat ons minder kwetsbaar maakt voor angst.

Het ontwikkelen van empathie is hierbij essentieel. Door ons in te leven in anderen en hun perspectieven te begrijpen, kunnen we vooroordelen verminderen en de neiging om anderen als bedreiging te zien, tegenwerken. Dit helpt niet alleen om angst te verminderen, maar draagt ook bij aan een samenleving met meer begrip voor elkaar.

Naast emotionele en sociale strategieën is het van belang om een realistisch beeld te hebben van de risico's waarmee we worden geconfronteerd. Politieke boodschappen kunnen soms dreigingen uitvergroten, waardoor ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Door feiten en statistieken te gebruiken, en door op de wetenschap (de best beschikbare kennis die we hebben) te vertrouwen, kunnen we een nuchter perspectief behouden en voorkomen dat we in een spiraal van angst terechtkomen.

Tenslotte is het goed om te focussen op positiviteit en persoonlijke veerkracht. Het helpt om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, los van de angst en stress die van buitenaf wordt opgelegd. Door onszelf te concentreren op onze eigen kracht en mogelijkheden, kunnen we een stabiel en mentaal gezond leven blijven leiden, ongeacht de onzekerheden in de wereld om ons heen.

In een wereld waarin angst en dreiging worden uitvergroot, moeten we onszelf beschermen tegen negatieve emoties van anderen. Of het nu gaat om de projecties van politieke leiders zoals Geert Wilders, of om de bredere angsten die in de samenleving heersen, we moeten leren om helder te blijven denken, ons niet laten meeslepen door emoties die niet van ons zijn, en op een respectvolle manier met elkaar in contact blijven. Als we ons deze vaardigheden eigen maken, kunnen we niet alleen de uitdagingen van het moderne leven beter het hoofd bieden, maar ook bijdragen aan een sterkere, meer veerkrachtige samenleving. We kunnen leren om ons eigen pad te volgen, met vertrouwen en rust, en zonder overweldigd te worden door de angsten van anderen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

euroD
euroD
23 sep. 2024 - 17:04
Mooi en nuttige advies. Toch moeilijk vind ik persoonlijk wanner bijvoorbeeld Libanon schijnt de tweede land Israel gaat plaat bombarderen. De verwoesting gaat ook door in Oekraïne. Alle deze lelijkheden in de mens maakt het voor mij vrij moeilijk soms positief te blijven. Die boven benoemde adviezen zijn grotendeels 'coping' mechanismes om de hard realiteiten van deze wereld te negeren. Maar, misschien is dat vaak het best dat wij kunnen doen.
Viso
Viso
25 aug. 2024 - 18:04
Nuchter perspectief? In de westerse wereld heeft men wensdenken belangrijker gemaakt dan realiteit omdat men deze niet ziet, niet wenst te zien of damage control hanteert. Alles wat niet past binnen het idealistische wereldbeeld wordt getracht uit te bannen door censuur, ontkenning, bagatalisatie en framing van critici en kritiek. Echt nuchter perspectief is de realiteit aanschouwen. Ook als deze niet bevalt. Dat dat niet gebeurt is pas echt angstig.
Morbidangel
Morbidangel
25 aug. 2024 - 9:11
Ik heb nul medelijden met Wilders. Hij heeft deze situatie zelf bewust gecreëerd en dankt hier ook zijn aanzien aan bij zijn collega bruinhemden.
2 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers25 aug. 2024 - 12:01
IS tiepen zeggen dat hun moordadige plannen zijn uitgelokt en gerechtvaardigt zijn. Jij zegt?
Morbidangel
Morbidangel25 aug. 2024 - 17:55
Ik zeg dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen.
Break on through
Break on through
25 aug. 2024 - 7:29
Best goed verhaal. Ik mis het rechtse hersenloze moralisme waar dit land al decennia lang mee geterroriseerd word. Maar goed, Wilders heeft zelf voor zijn situatie gezorgd en gekozen. Een mening hebben is prima en hem uiten ook maar Wilders gaat bewust nog een paar stappen verder dan dat. Wilders heeft baat bij een slachtofferrol en die krijgt hij door onophoudelijk decennia lang mensen te kwetsen. Dat heeft helemaal NIETS met vrijheid van meningsuiting te maken maar alles met bewust de confrontatie zoeken. Een confrontatie waarmee hij ook z’n tot op het bot gefrustreerde gevolg aanspreekt. Vergelijk Wilders gerust met Adolf Hitler die was ook op confrontatie via o.a. een slachtofferrol en bangmakerij uit. Hitler heeft ook wetgeving uitgeschakeld, omgebogen en misbruikt. En dat is Wilders plan ook. Zie “de ijskast” Je moet wel een gigantische bord voor je kop hebben om met zo’n aspirant dictator als Wilders te onderhandelen of er mee te regeren. Als je nu bijvoorbeeld nog lid bent van de vvd dan ben je net zo fout als de pvv. Nee, exit Wilders en exit pvvstemners. De pvv is immers geen politieke partij maar een eenmansbeweging
1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque25 aug. 2024 - 22:21
En wanneer de pvv stemmers exit gaan, zoals u voorstaat. Waar moeten die paar miljoen dan volgens u naartoe?
JongMHF
JongMHF
25 aug. 2024 - 6:45
Begin eens met de feiten van hun uitspraken te toetsen aan hun daden. De roerselen van Wilders interesseren mij geen biet. Hij vond, vindt en zal nodig vinden om een groep stelselmatig te kleineren, vals te beschuldigen en als zondebok aan te bieden aan zijn door onderbuik gedreven aanbidders. Met deze lijst kan iedere verbroken belofte herkend worden. Schrik niet van de lengte. https://docs.google.com/spreadsheets/d/12rrJBylHoMwFVkqXekmJPGjusfntig3mrmFBRH9bk9o/pubhtml
weereenmening
weereenmening
24 aug. 2024 - 13:30
Angst wordt gezien als iets negatiefs dat overwonnen moet worden, maar het heeft ook een belangrijke waarschuwende functie. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor landen en hun regeringen. Als we dit concept bijvoorbeeld koppelen aan Rusland en de invasie van Oekraïne, zien we hoe de wereldgemeenschap de signalen van dreiging heeft genegeerd of onderschat. Migratie kan verschillende gevaren en problemen met zich meebrengen, zoals de druk op publieke voorzieningen, culturele spanningen, en economische uitdagingen. Deze zorgen worden vaak door gevoelens van angst onder de aandacht gebracht. Angst in dit geval kan worden gezien als een waarschuwing dat er aandacht en actie nodig is om de integratieprocessen te verbeteren, sociale cohesie te waarborgen. Samenvattend is angst op zichzelf geen intrinsiek probleem, eerder ligt het werkelijke probleem in de neiging om deze angst te negeren of te vermijden.
4 Reacties
Gajes
Gajes24 aug. 2024 - 15:14
Ja, ja..... vrij vertaald is dit de zoveelste variant van " mijn onderbuik voelt zich niet gehoord ". Wat juist typerend is voor uw kudde, is angst creëeren omdat sensatie en mensengroepen weg en neerzetten meer vermaak geeft dan gedegen (wetenschappelijke) informatie. Neem het transgender debat, waar standaard de kinderen en vrouwen als slachtoffer worden neergezet door extreem rechts. Het whataboutisme, in de volksmond roddels genoemd. Nooit 1 serieus bewijs hebben kunnen overleggen, en toch doorgaan. En ff negeren dat een groot deel van die roddels nog geen eens over transgender vrouwen gaan, maar over cisgender mannen die in die extreemrechtse roddels een hele medische transitie gaan doen met het doel een openbaar toilet in te gaan om daar een vrouw te gaan misbruiken. Of de roddels over kinderen die gedwongen hormonen van hun ouders moeten nemen. Stel dat een verknipt ouderstel dit zou doen, is dat de verantwoordelijkheid van transgender mensen of kijken we dan naar een geestelijk gestoord hetero, cisgender ouderpaar ? Of sws de roddels dat kinderen hormonen krijgen. 1 minuut lezen op de site VU Medisch Centrum Amsterdam is al teveel gevraagd. Migratie, 40.000 aanvragen wordt door extreemrechts neergezet als 40.000 nieuwe statushouders. En dit is niet incidenteel maar een cultuur. Dus mocht u zich afvragen waarom ik niet naar uw bullshit luistert ... Zinloos ! Het geblaat van een kudde door een neo liberale herder geleidt en gevoerd.
Zandb
Zandb24 aug. 2024 - 15:37
mening Angst is alleen positief wanneer het om werkelijk te vermijden gevaarlijke zaken gaat maar wanneer je je er door laat leiden - denk aan fobieën - op een manier die tegen het gezonde verstand in gaat, dan is het zeer negatief. Een drukke weg oversteken, daar kan je maar beter heel angstig voor zijn. Laat je je echter leiden door je angst, en je steekt toch over, dan wordt het juist daardoor (extra) gevaarlijk en is in ieder geval de kans dat het mis gaat groot. Ik moet er bv ook niet aan denken dat iemand die een weinig rationele angst heeft voor verkrachters in de jury zou zitten bij een proces tegen een verkrachter. De voorbeelden die u geeft zijn dan ook zeer gevaarlijke voorbeelden omdat de 'werkelijke' angst wel gevoeld wordt maar die is dan wel heel moeilijk te koppelen aan een 'werkelijke' dreiging.
weereenmening
weereenmening25 aug. 2024 - 10:21
@Gajes @Zandb Ik ben het ermee eens dat het uiteindelijk draait om de vraag of de angst niet buitensporig wordt opgeblazen. Juist daarom is het van essentieel belang om nauwkeurige gegevens te verzamelen over criminaliteit, misbruik, eerwraak etc. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, heeft het negeren van deze angsten geleid tot een omvangrijke misbruikzaak. Daar is het dus duidelijk misgegaan.
Zandb
Zandb26 aug. 2024 - 11:52
mening Als dat uw antwoord is, dan hebt u niet begrepen wat ik schreef.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
24 aug. 2024 - 12:30
Psychologen beschrijven dit fenomeen als projectie: een psychologisch mechanisme waarbij iemand interne emoties, zoals angst of onzekerheid, projecteert op de buitenwereld. In Wilders' geval zou dit betekenen dat zijn persoonlijke ervaring van voortdurende dreiging en gevaar invloed heeft op zijn politieke uitspraken, waardoor hij deze gevoelens ‘externaliseert’ door de samenleving te waarschuwen voor gevaren die hij zelf acuut ervaart. Ik denk dat dit onjuist is. Ik denk dat Wilders puur een politieke strijd voert, die in zijn ogen de juiste is. Wilders denkt dat de islam de liberale wereldorde bedreigd. Hij denkt dat de islam uiteindelijk onze rechten zal wegvagen. Ik denk dat hij hier geen gelijk in heeft, maar het is een legitieme politieke positie. Het zou in theorie het geval kunnen zijn, dat een religie de liberale rechten wegblaast. We kunnen het over de psyche van Wilders hebben, maar daarvoor kennen we hem niet genoeg. Ik denk dat we hem dan eerst heel goed zouden moeten leren kennen en dieptegesprekken met hem zouden moeten voeren, om daar iets over te kunnen zeggen
Gerygrr
Gerygrr
24 aug. 2024 - 11:24
Citaat: Politieke boodschappen kunnen soms dreigingen uitvergroten, waardoor ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Door feiten en statistieken te gebruiken, en door op de wetenschap (de best beschikbare kennis die we hebben) te vertrouwen, kunnen we een nuchter perspectief behouden en voorkomen dat we in een spiraal van angst terechtkomen. Dat nuchtere perspectief is afhankelijk van je feitelijke woonplaats. De statistiek gaat over landelijke gemiddelden. Niet toepasbaar op zowel villawijk als achterstandswijk. Dat werkt vervreemdend.
1 Reactie
r v b
r v b24 aug. 2024 - 14:22
Als de realiteit vervreemdend is, dan ben je de realiteit al kwijt.
hgroen2
hgroen2
24 aug. 2024 - 11:19
Dit is een omkering. Het feit dat wilders onder bedreiging leeft, is omdat hij voor die tijd al polariseerde, een sterk wij-zij denken had en zich fel afzette tegen de Islam. Dus zijn standpunten en opvattingen bestonden al. Dus we hoeven geen medelijden met hem te hebben.
5 Reacties
Andre JN
Andre JN24 aug. 2024 - 13:11
Hmm en hoe zou hij aan die standpunten zijn gekomen dan? En geldt dat dan ook voor alle andere politici? Tja dan hadden ze maar geen regels moeten forceren die mensen hun leven moeilijk maken, dus hoeven we geen medelijden met hen te hebben. Weet u hgroen2? Met zulke opmerkingen maakt u het duidelijk dat u eigenlijk geen haar verschild van Wilders.
Gerygrr
Gerygrr24 aug. 2024 - 13:48
Er worden steeds meer mensen, politici, koningshuis beveiligd. Die verklaring geldt niet voor hen.
r v b
r v b24 aug. 2024 - 14:26
U heeft helemaal gelijk. Toch heb ik medelijden met hem. De bedreigingen en voortdurend moeten onderduiken gun ik niemand, of hij nu Geert of Mikael heet.
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2024 - 8:44
hgroen2 Was wat ik meteen al dacht.Hij is iun die situatie gekomen omdat.... Niet dat zijn situatie later daar geen invloed op heeft. Hij buit dat evengoed bewust uit.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers25 aug. 2024 - 10:35
'hgroen2' Dat volgt niet. Je dood niet iemand en bedreigt niet iemand met de dood omdat ie standpunten heeft. Dus dat is ze al had is niet relevant. Wand moord is niet rechtvaardig. Wat relevant is dat iemand bedreigt word.
hgroen2
hgroen2
24 aug. 2024 - 11:19
Dit is een omkering. Het feit dat wilders onder bedreiging leeft, is omdat hij voor die tijd al polariseerde, een sterk wij-zij denken had en zich fel afzette tegen de Islam. Dus zijn standpunten en opvattingen bestonden al. Dus we hoeven geen medelijden met hem te hebben.
2 Reacties
Bert vd Neut
Bert vd Neut24 aug. 2024 - 15:28
Dus als iemand zich afzet tegen de Islam, is het in uw ogen, aan degene zelf te danken dat hij/zij bedreigd wordt . Dan ben je wel een beetje de weg kwijt.
Olav Meijer
Olav Meijer24 aug. 2024 - 23:55
@ hgroen: Inderdaad. Oorzaak en gevolg moeten niet omgedraaid worden. Wilders wordt hier bijna als "slachtoffer" voorgesteld. Hij slaat er zelfs een politiek slaatje uit. Waarmee ik niet wil zeggen dat ernstige bedreiging van Wilders gerechtvaardigd is. Maar hij zou zelf door wijziging van zijn agressieve politieke opstelling veel kunnen bijdragen aan vermindering van de noodzaak van beveiliging.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
24 aug. 2024 - 11:05
Er zijn al heel veel politici bedreigd. Wilders is de enige die er een slaatje uit slaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor