'Werknemers van Transcom melden hoge werkdruk, lage lonen, intimidatie en een bizarre stopwatchcultuur'
Werk is de bron van waarde en rijkdom. Toch gaat deze waarde vaak niet naar de werknemers, maar verdwijnt deze in de vorm van winst in de zakken van bedrijven. Zodoende staan b ij de meeste bedrijven niet de belangen van werknemers voorop , maar de winsten . Zo ook bij het Groning s e callcenter Transcom . Dit maakte in 2018 een winst van 1,1 miljoen euro. Winst die werd voortgebracht door het harde werk van de werknemers.
De afgelopen weken bezocht ik met actieve SP’ers dit bedrijf om met werknemers te spreken over hun loon en werkomstandigheden. Dat bleek niet eenvoudig, vrijwel meteen werden we door leidinggevenden weggestuurd. Maar bij het plaatsen van foto’s op Facebook van ons bezoek aan Transcom kwamen er verschillende reacties binnen over de lonen en werkomstandigheden bij dit callcenter.
Die reacties gingen over hoge werkdruk, lage lonen, intimidatie en een bizarre stopwatchcultuur. W erknemers lieten ons weten dat zij een maximaal aantal minuten per dag naar de wc mogen.
Daarnaast weigert Transcom om werknemers een vast contact te geven wanneer zij zich twee keer of vaker ziek hebben gemeld. Als klap op de vuurpijl hanteert het bedrijf niet de nieuwe CAO. Maar gebruikt het de CAO uit 2012 waardoor de lonen achterblijven en er amper of geen pensioen wordt opgebouwd.
Opkomen voor de rechten van werknemers is natuurlijk een taak van vakbonden. Maar wat is een socialistische partij waard wanneer zij zou wegkijken bij slechte werkomstandigheden. Daarom gaat de SP Groningen zich de komende tijd ook richten op het organiseren van werknemers voor hogere lonen en betere werkomstandigheden. Om te zorgen dat diegene die de winst voor het callcenter maken, een fatsoenlijk loon krijgen en zonder stress een plaspauze kunnen nemen.
Gewoon een andere baas zoeken. Je wordt toch niet gedwongen om daar te werken?
Bij callcenters weet je nu eenmaal dat er targets zijn en die moeten gehaald worden, anders gaat de concurrent er met de buit vandoor en dan verlies je vanzelf je werk.
Er zijn mensen die de hele dag lopen te zeiken maar die tref je vooral bij concurrerende websites zoals DDS, waar ze ontslag krijgen als ze langer dan tien minuten *niet* zeiken.
Ik heb daar gewerkt (smart producten helpdesk mag geen merk noemen) en het klopt de werk druk is belachelijk. Naar de wc is een luxe. heb het 2 jaar volgehouden en ben toen weg gegaan. mijn vriendin werkte daar ook(voor een andere klant van transcom) en haar ervaringen was nog erger. ze was toen zwanger en daar werd geen rekening mee gehouden. Ze heeft dan ook geen contact verlenging gekregen en er werd totaal geen rekening gehouden met haar situatie zoals vaker moeten plassen misselijke zijn en alle ongemakken die bij zwangerschap komen kijken.
verder is 'dan ga je toch een uitkering aanvragen' geen ongehoorde uitspraak op de werkvloer.
@ wesley
Jij schrijft: (smart producten helpdesk mag geen merk noemen)
Waardeloze werkgevers hebben de neiging je bij ontslag nog allerlei bedingen op te leggen. Zit daar niet al te veel mee. Heel veel van dat soort bedingen hebben geen enkele rechtsgeldigheid. Ik heb echt zelden meegemaakt dat een rechter hierin mee gaat.
Hufterige werkgevers willen graag als je hun bedrijf bent ontvlucht nog even door treiteren. Alleen als het bedrijf direct wordt geschaad die je uitspraken dan maken ze een kans. Maar dat moet dan gaan om gevoelige informatie en algemeen concurrentiebeding maakt al weinig kans. En daar hoort niet bij het vrijelijk spreken over de gang van zaken in het bedrijf en de namen van de producten.
Ik zou graag zien dat een vakbond ook de zaken van niet leden eens zou oppakken. Desnoods tegen een reëel vergoeding of een soort no cure no pay. Het beëindigen van de arbeidsrelatie met je vriendin vanwege zwangerschap vinden rechters niet erg sterk. Zeker niet als er meerdere dienstverbanden achter elkaar zijn.
Je hebt er goed aan gedaan daar weg te gaan, maar van dit soort verhalen gaan mijn handen jeuken. Ik zou als vakbondsbestuurder graag gezellig ruzie maken met dit bedrijf. Wat een eikels zijn dat.
@DaanOuwens: je hebt groot gelijk.
Bedenk dat "een beding opleggen" helemaal niet kan. Bedingen worden overeen gekomen, Net als alle contracten komen die tot stand door "aanbod en aanvaarding" (art. 6:217 BW)
De verhouding tussen merkenrecht en vrijheid van meningsuiting is juridisch een interessant vraagstuk, Een merk kan voor een bedrijf een enorme waarde vertegenwoordigen, en die waarde beschermt het merkenrecht, Maar kritiek op een bedrijf moet ook kunnen, ook door het bedrijf met name te noemen, en eventueel zelfs door hun logo te gebruiken.
Maar een bedrijf moet wel ver heen zijn om een ontslagen medewerker een schadeclaim te sturen, Iets anders ligt het met actiegroepen.
Denk dan maar aan Youp van het Hek, die het merk "Buckler" helemaal kapot maakte. Heineken had hem (als eigenaar van het merk) een forse schadeclaim kunnen sturen maar begreep gelukkig bijtijds dat ze zichzelf daarmee onsterfelijk belachelijk zouden hebben gemaakt.
@Daan
Met je eensDaan: dit zou eerder werk voor de vakbonden zijn, ook al zijn er niet direct leden. Schandaal. Winst maken prima, maar wel op een nette manier. Maar waar zijn die (SP-) vakbonden nu??
De tijden van voor de vakbonden. Toen werknemers (arbeiders heetten ze nog) zich begonnen te realiseren dat je als individu niet veel af kunt dwingen bij je werkgever, maar als je je organiseert geldt ineens: "heel het raderwerk staat stil..."
Het is heel erg simpel. Als je zo omgaat met werknemers ben je tuig van de richel en geen knip voor de ogen waard. Zo fout als je maar fout kan zijn. In dit geval zie ik weinig grijstinten...Lijkt mij dat je de boel daar moet organiseren en vervolgens plat leggen die hap. Je moet kapitalisten in de portemonnee raken dat is namelijk het enige waar ze vatbaar voor zijn. Denken dat je ze aan kan spreken op hun morele verantwoordelijkheid is naief. Daarmee ga je er namelijk vanuit dat ze een ziel hebben en menselijke normen en waarden.
Zo ken ik de SP weer: een activistische partij, die zich niet verliest in politieke abstracties, maar "hands-on" een praktisch probleem aanpakt.
Zou de Haagse neergang van de SP gekeerd kunnen worden als ze ook daar naar een dergelijke aanpak terugkeren?
Welke abstracties? Het neoliberale universum is niets dan een abstractie. Voor Transcom: van onkostenpost naar 'value centre.' En aangezien men grote bedrijven bedient is er Rutte c.s. wel wat te ritselen. Beleidslijnen t.a.v. beschaving? Waarom? 'De markt' balanceert toch alles uit?
Nou ja, zoiets als "neoliberalisme". Of "globalisering". Noem maar op.
Hier pakt de SP ouderwets een concreet bedrijf aan dat zich concreet misdraagt.
Maar dan toch weer een abstractie van mijn kant: bedrijven vinden het niet erg om wat meer te betalen als hun concurrenten ook gedwongen worden meer te betalen. Omgekeerd als niet behoorlijk wordt gecontroleerd of de arbeidswetgeving wordt nageleefd moeten bedrijven hun slechtste branchegenoot volgen om te kunnen blijven concurreren. Niemand heeft iets aan een in-keurig bedrijf dat failliet gaat.
Hoe lang mag jij naar de wc van je baas?
Hangt in de praktijk helemaal van de werkomgeving af. Soms is zeiken feitelijk een deel van de functieomschrijving en gezeik de inhoud van de job. Voor die lieden geldt dus het antwoord: 40 uur per week.
´´Opkomen voor de rechten van werknemers is natuurlijk een taak van vakbonden.´´ Ik zou zeggen: daar zijn de vakbonden voor, alleen de vakbonden. En de SP natuurlijk, maar die houden we klein. En bij de VARA roepen ze nu ik koor: Maar de PvdA dan? Tja, de pvda, die probeert het kunstje van forum af te kijken.
@ Ton14024
Jij schrijft: Maar de PvdA dan? Tja, de pvda, die probeert het kunstje van forum af te kijken.
Een weinig integere en niet correcte tekst van je.Tijdens de verkiezingen van Provinciale staten en het Europees parlement was het niet de PvdA maar de SP die zich profileerde met standpunten van het FvD. Het was de SP die zich aansloot bij extreem rechts en niet de PvdA. Het waren de SP-sympathisanten die op deze site en andere die een extreem rechtse maatschappij visie verwoorden. De grenzen dicht en de buitenlanders er uit. Kortom dit is een beschamend tekstje van jou.
En blijkbaar is het nog niet tot je doorgedrongen dat dit de SP al veel stemmen heeft gekost. Uiteindelijk blijven alleen jij en andere extremisten over.
JanB
Ik zag later staan dat alleen plassen benoemd werd, vandaar!
Maar in ieder geval dan wel met de deur open. En als het kan even wat uien, knoflook, kruiden etc. eten van tevoren.
Gewoon op de werkplek naast het bureau gaan staan/zitten onder het motto: dat scheelt tijd, en de schoonmaakdienst ruimt het wel op. De werkgever moet het daar mee eens zijn: schoonmakers verdienen nog minder dan callcenter medewerkers en tijd is geld.
Ow trouwens bij het klanten contact centrum van het UWV heb je ook wc en koffietijd. Alles wat je doet wordt per seconde gelogt.
Gelukkig is de gemiddelde tijd die je hebt om een gesprek af te ronden afgeschaft. Maar feit is en blijft dat zo'n beetje alles gelogt wordt.
Er is an sich nix mis met het loggen van activiteiten, als dat gebruikt wordt om bedrijfsprocessen te optimaliseren, of in het kader van privacywetgeving bijvoorbeeld. Het wordt alleen maar al te vaak misbruikt. Dat is 't nadeel van alle digitale mogelijkheden. De bedoeling is in eerste instantie meestal goed, maar vervolgens ziet iemand dat al die gegevens ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. En dat gebeurt dan ook.
Te veel meten kan ook tot perverse prikkels leiden. Uitgekookte medewerkers kunnen methoden vinden om kunstmatig hun score te verhogen.
Dit is een probleem bij het stellen van meetbare doelen in het algemeen, met als uitwas het vermaledijde bonnenquotum, dat met zich meebracht dat de politie belang had bij meer criminaliteit.
Iets te makkelijk, maar massaal deze regel negeren zal de werkgever uiteindelijk zijn beleid laten aanpassen.
Eén probleempje, dit werkt alleen bij solidariteit onder de medewerkers.
"De afgelopen weken bezocht ik met actieve SP’ers dit bedrijf om met werknemers te spreken over hun loon enwerkomstandigheden. Dat bleek niet eenvoudig, vrijwel meteen werden we door leidinggevenden weggestuurd."
Even in alle redelijkheid, maar wat had je verwacht, Jimmy? Dat ze je - tijdens werktijd, begrijp ik - met open armen zouden ontvangen voor een gezellig praatje-pot? Wacht dan op de stoep tot de mensen klaar zijn, biedt ze een flesje water aan en doe dáár je ding...
On topic: Ik zou wel iets meer feiten willen zien voordat ik dit soort signalen/verhalen echt serieus neem. Heb de afgelopen jaren een aantal stakingen in ons bedrijf meegemaakt en de pertinente onzin die de vakbonden uitkraamden in de media raakten telkens kant nog wal...
@ Jonkheer
Jij schrijft: Heb de afgelopen jaren een aantal stakingen in ons bedrijf meegemaakt en de pertinente onzin die de vakbonden uitkraamden in de media raakten telkens kant nog wal…
Ik hou mij al ruim 30 jaar bezig met de arbeidsmarkt, re-integratie, HRM-beleid, personeelsplanning en werkgelegenheid. Ik heb zowel alle vakbonden, werkgeversorganisaties, OR-en, ministeries en gemeenten van binnen en van buiten gezien. Ik heb dus een tamelijk compleet overall beeld kunnen opbouwen. Als het gaat om het verkopen van onzin over verstandig werkgeverschap spannen de werkgevers de kroon en daarvan met stip op 1 de callcenters, gevolgd door de agrarische sector die weer op hielen worden gezeten door de logistieke bedrijven. Vervolgens de verschillende overheidsorganisatie en uiteindelijk de werknemersorganisaties die ook lang niet altijd een goed doordacht verhaal hebben. Zeker het management van de zogenaamde familiebedrijven bakt er vaak helemaal niets van. Maar uiteindelijk zijn de vakbonden dus de meest bekwame partij in deze context.
Een normaal personeelsverloop in een bedrijf schommelt rond de 10% dan kan er een goede balans ontstaan tussen vakkennis, nieuwe ideeën van buiten en ontwikkel mogelijkheden. In callcenters is dit personeel verloop meer dan 100%. Al had de SP een fust bier opengetrokken op de werkvloer en een DJ ingehuurd voor een groot feest dan hadden ze nog niet meer schade kunnen aanrichten aan de bedrijfsvoering dan dat wat de werkgever zelf al had gedaan. Je hoeft dus helemaal niet meer feiten te kennen. Je kan gewoon aannemen dat deze werkgever er helemaal niets van bakt.
@Jonkheer: als werknemers gaan staken heeft het bedrijf in kwestie zich heel erg misdragen. Er wordt te weinig gestaakt in Nederland, bedrijven kunnen te makkelijk mensen uitbuiten, en doen dat vaak ook.
"Even in alle redelijkheid, maar wat had je verwacht, Jimmy? Dat ze je – tijdens werktijd, begrijp ik – met open armen zouden ontvangen voor een gezellig praatje-pot? Wacht dan op de stoep tot de mensen klaar zijn, biedt ze een flesje water aan en doe dáár je ding… "
Als je je mensen goed behandeld dan hoef je toch niet bang te zijn voor een paar SP'ers over de vloer die ze vragen of ze het ook goed hebben?
Transcom heeft idd in Groningen een niet bijzonder goede reputatie als het om Call Center werk gaat. En dat wil wat zeggen. De werkzaamheden zelf zijn al niet het meest leuk en uitdagend. Maar gecombineerd met het lage loon, zeurderige middelmatige management en regels moet je wel erg omhoog zitten om daar te werken.
Callcenters hebben een personeelsverloop van 150% of hoger. Dat wil zeggen dat de gemiddelde medewerker minder dan 1 jaar bij het bedrijf werkt, het gehele personeel wordt dus in de loop van 1 jaar vervangen. Veel callcenters bieden geen fulltime baan maar 32 uur tegen het minimumloon. Het resultaat is dat een maand werk minder inkomen oplevert dan een bijstandsuitkering. Hierdoor komen werknemers onder het bestaansminimum terecht. Veel rechtse mensen beweren ook dat het werken bij een callcenter geen echte baan is maar iets voor studenten en huisvrouwen. In de praktijk zijn vele mensen voor hun volledige levensonderhoud van dergelijke werkgever afhankelijk.
De bemensing van callcenters wordt uitbesteed aan een intermediair, die omdat zij altijd mensen nodig hebben, weer een graag geziene partner zijn voor de diensten werk in inkomen van gemeenten (de vroegere sociale dienst).
In de praktijk werkt dat als volgt. Het Rotterdamse bedrijf VanAd regelt voor de gemeente Rotterdam het Rotterdamse callcenter 14010. De dienst werk en inkomen stelt werklozen voor de keus, of werken voor 14010 dus VanAd of een maatregel en een verlaging van de uitkering als straf. Na ongeveer anderhalf jaar worden de tijdelijke contracten niet verlengt en vallen de werklozen gewoon weer volledig terug in de bijstand. Mensen krijgen dus geen nieuw perspectief maar worden voor ruim een jaar uitgebuit. Overigens is de dienstverlening en de klanttevredenheid van 14010 heel erg laag. Logisch dus.
Vanuit het perspectief van de werkloze ziet het gebeuren er als volgt uit. Hij krijgt te horen dat hij is aangemeld voor een traject bij 14010. Hij is verplicht daar een gesprek te voeren, als hij tijdens dat gesprek aangeeft dat het werk niet aantrekkelijk is, krijgt werk en inkomen een melding dat de werkzoekende werk weigert, vervolgens krijgt deze een strafkorting. Zegt de werkloze niets dan gaat hij tot maximaal 3 maanden aan het werk met behoud van uitkering. Daarna krijgt hij een parttime dienstverband voor 3 maanden en moet hij naast werken aanvullende bijstand aanvragen. Tegelijk zet de belastingdienst vaak na signaal van werk en inkomen de huurtoeslag en zorgtoeslag stil. De werkloze kan niet meer zijn huur en zorgpremie betalen en bouwt een schuld op en komt in de schuldsanering terecht. Dit is de praktijk in Rotterdam ontwikkelt door en in opdracht van de Leefbaar wethouder Maarten Struijvenberg. In andere gemeenten zijn er talloze varianten op deze aanpak tot stand gekomen, maar Rotterdam is wel het grootste en diepste dieptepunt.
Wat het huidige college van vrijwel alle politieke partijen in Rotterdam valt te verwijten is dat de samenwerking met VanAd nog niet bij het oud vuil staat. Maar er zijn overal in Nederland bedrijven die dezelfde trukendoos gebruiken om personeel op waardeloze arbeidsvoorwaarden in te zetten en rond te pompen.
De vakbond zou dit moeten oplossen, de SP doet zowaar iets nuttigs, maar de meest effectieve oplossing is als de gemeenten de samenwerking met dit soort werkgevers gewoon beëindigen. Bedrijven waarmee de gemeente werkt moeten zich gedragen als fatsoenlijk werkgever. En als de gemeente dat niet doet, is blijkbaar een meerderheid van de burgers van mening dat werknemers uitgebuit mogen worden. Op zich een legitieme opvatting, maar die burgers moeten dan niet zeuren als dit henzelf overkomt.
Voor iemand die blijkbaar goed is ingevoerd in de materie, waarom biedt dat callcenter geen fulltime banen? Waarom stelt de gemeente geen prestatiedoelen aan dat callcenter over het percentage werknemers dat het langer dan bijv. 18 maanden volhoudt?
Ik ben vanzelfsprekend tegen uitbuiting van werknemers, maar het feit is dat er altijd werk zal zijn dat het minimumloon oplevert. En dat behoort m.i. meer op leveren dan bijstand ontvangen. En idealiter ook uitzicht te bieden op meer. Daar wringt het blijkens uw betoog. Maar de term uitbuiting gaat wat ver.
Echt waar joh, is dat hoe 't gemeentelijke servicenummer wordt bemand? Wat een drama.
Ik ben in A'dam zijdelings betrokken geweest bij de opzet van 14020. Dat was in 't begin ook een drama, maar van een andere orde, namelijk dat medewerkers bij diensten niet stonden te springen om de kennisbank te vullen, want dat vonden we maar raar - ik ook, het was een terretoriaal dingetje, als in; wij weten het naadje van de kous en dat ga je toch niet uitbesteden. Maar volgens mij is het uiteindelijk goed gekomen, omdat we inzagen dat het een belangrijke service naar de burger is om een centraal aanspraakpunt te hebben.
Daar ga je dan toch geen onwillige en dus onverschillige mensen neer zetten? Grote gemeentes zijn sowieso een soort jungle voor de burger, dus daar wil je betrokken en geïnformeerde mensen hebben. Echt treurig dat Rotterdam voor deze aanpak kiest.
Elias: Een gemeentelijk call center, dat zo'n belangrijke functie heeft voor de samenleving, namelijk het juist informeren van de burger, verdient inderdaad vaste en toegewijde medewerkers. Het is heel vreemd dat de gemeente Rotterdam er op deze manier mee omgaat. En die gemeente staat er inmiddels ook om bekend dat ze uitkeringsgerechtigden voor het blok zet; zwemmen of verzuipen. Het resultaat is dat niemand gediend wordt.
@ Elias Unique
Jij schrijft: waarom biedt dat callcenter geen fulltime banen?
Ik heb met een aantal HRM-managers van callcenters gesproken. Zij zelf zien de werkdruk, de belasting in verhouding tot het loon als een gegeven en zien geen manier om het werkgeverschap op een fatsoenlijke manier vorm te geven.
En je schrijft: Waarom stelt de gemeente geen prestatiedoelen aan dat callcenter over het percentage werknemers dat het langer dan bijv. 18 maanden volhoudt?
Omdat de participatiewet in beginsel geen onderscheid maakt in iemand aan het werk helpen voor 1 uur en iemand bemiddelen naar een werkgever met een fulltime baan en een aanstelling voor onbepaalde tijd die nooit meer een uitkering zal aanvragen. Kortom voor de verantwoording is het lood om oud ijzer. Overigens zegt de nieuwe Rotterdamse wethouder Richard Moti dat hij wel wil gaan voor duurzame re-integratie. Ik heb echter nog geen concreet resultaat van die intentie gezien.
En je schrijft: Maar de term uitbuiting gaat wat ver.
Ik vind mensen gedwongen aan het werk zetten in een baan die minder oplevert dan het bestaansminimum uitbuiting.
@ Karingin
Jij schrijft: Echt waar joh, is dat hoe ’t gemeentelijke servicenummer wordt bemand?
Ja is inderdaad zo. Overigens de gemeentelijk dienstverlening zit in de allerlaagste tariefgroep van het callcenter. De Bijenkorf betaalt meer en krijgt de HBO/Uni- studenten en de dames die er zelf ook hun inkopen doen. Overigens Den Haag heeft een tijdje werklozen ingezet om de uitkeringsaanvragen te ontvangen. Er zijn talloze varianten op dat thema. In Amsterdam moet je maar eens kijken voor welk soort werk de werklozen worde4n ingezet door de Hersteling. Daar heb ik mij in het verleden ook nog over verbaast, nauwelijks onderscheid met normale banen behalve dat er geen betaling was, ik weet alleen niet hoe ze het nu doen.
Ik wordt niet erg gelukkig van die 1 loket gedachte. Het gaat hoe dan ook lijken op een telefoonprovider. Je kan blijven bellen maar het probleem blijft bestaan. Ik zou klanten willen laten communiceren met degene die het probleem kan oplossen. Bij die gemeentelijke callcenters zitten er als snel 5 of 6 schakels tussen degene die de burger spreekt en degene die iets kan doen aan het probleem. Dat maakt mensen helemaal gek en is ook een belangrijke oorzaak van de falende overheid. Mensen krijgen niet was ze willen. Als ik functionarissen over hun aanpak hoor is het vaak gebaseerd op lean six sigma maar als je concreet kijkt hoe het werkt zie je van de lean methode vaak helemaal niets meer terug.
Maar wel leuk om te werken aan de oplossing van dit soort zaken. Ik voel me echter beter bij andere manier om dit op te lossen. Ik zie overigens ook wel aan de jonkies om mij heen dat ik daarin van het oude stempel ben.
"Dit maakte in 2018 een winst van 1,1 miljoen euro. "
Ik begrijp dat er bij transcom 1200 mensen werken. Dan is de winst minder dan 1000 euro per persoon. Dan is de loonruimte om iets te doen toch erg beperkt.
@ rvb
Jij schrijft: dan kan er best 300 euro per persoon per maand bij het loon.
Per jaar, die 1,1 miljoen is de jaarwinst. Dus 30 per maand. Maar je kan ook zeggen dat dit soort marges ook veel zegt over de businesscase. Want als je merknemers zo moet afknijpen om tot dit resultaat te komen wordt het hoog tijd na te denken over een ander plan. Of er gewoon helemaal mee op te houden.
Ah de NL ondernemersmentaliteit. Alles op prijs. Doorbelasten van die hogere loonkosten. Dat is wat moet gebeuren?
Maar de NL overheid moet zich principiëler opstellen en niet in zee gaan met bedrijven die NL regelgeving zien als een hindernisbaan.
Was ik daar een werknemer geweest, had ik naast mijn stoel gescheten. Commeyaar van de Chef, nah. Mag je niet naar het toilet, schijt je naast je bed. Ze vragen er dan om. Ik wil decreden van ontslag dan wel zien. Zwart-wit is ontslagen, omdat hij naast zijn bureaustoel heeft gepoept. Mag de baas uitleggen waarom dat is gebeurt. Ik ben doorgegaan met werken
@zwart wit
Waren er maar meer mensen als jij. Niet ouwehoeren maar management tuig confronteren met hun wanbeleid door subversief gedrag klinkt mij als muziek in de oren....
Joh, zo werkt het gemiddelde callcenter.
Werkte vroeger bij de concurrent, Cendris, daar was het net zo. En had toen ook veel contact met werknemers van Transcom (gedeelde klant), en toen was het ook niet veel beter. En dat was meer dan 10 jaar geleden.
Trouwens, als je ze dwingt een pensioenregeling aan te bieden, dan kom je uit bij StiPP, omdat Transcom en consorten uitsluitend gebruik maken van uitzendbureau's (voor zover dat niet veranderd is). En die regeling is, vooral voor jongere mensen, absoluut slecht, sterker nog, zowat gelijk aan geen pensioenopbouw.
Oh, nog een ding SP. Onthou, elke medewerker die met jullie mee gaat doen of steun betuigt, is de volgende dag hoogstwaarschijnlijk zijn of haar baan kwijt.