De laatste tijd hoor je steeds vaker dat evenementencommissies en organisatoren van festivals de handdoek in de ring gooien omdat ze anders zouden verdrinken in de zee van regels die een risicomijdende overheid oplegt. Zo eiste mijn vaderstad dat de organisatoren van de huttenbouwweek dagelijks zouden opgeven, met hoeveel zonnebrandcrème van welk middel de deelnemende kinderen zouden worden ingesmeerd en van welke factor.
Maar elke boerenlul mag zonnepanelen installeren. Waar dat toe kan leiden, heeft de vreselijke brand in Arnhem Presikhaaf bewezen. In 2018 al waarschuwde de brandweer tegen onoordeelkundig geplaatste zonnepanelen omdat ze blussen zo lastig maken. Vaklui en professionals staken de vinger op. Dus dat werd door de beleidsmakers genegeerd zoals dat past in het Nederland van nu.
Op het internet worden wel leergangen aangeboden. Wassenaar Opleidingen vormt je binnen vier dagen tot inspecteur zonnepanelen. Daarna kun je meteen het dak op. Hetzelfde bedrijf leidt je in één dag op tot vakbekwaam persoon die eenvoudige elektrische installaties mag aanleggen. Bij Concurrent Omega ga je zes dagen op cursus. Dan ben je monteur zonnepanelen, installateur zonnepanelen én werkverantwoordelijke zonnestroom.
Hm. Effe binnen een week een vak leren.
De ramp in Presikhaaf heeft opnieuw bewezen dat de Haagse beleidskringen, die uiteindelijk de energietransitie aansturen, leven in een soort wolkenkoekoeksland waarin praktische problemen niet voorkomen. Daarom loopt de uitvoering van hun plannen in de praktijk onmiddellijk vast. Om bij de zonnepanelen te blijven: volle elektriciteitsnetten maken het straks onmogelijk overtollige zonnestroom op te vangen. Voor nieuwe bedrijfsmatige klanten, die van olie of gas af willen, is er vaak geen plaats. En nu worden panelen op het dak in verband gebracht met verwoestende branden.
Alle proefprojecten om wijken van het gas aan de stadswarmte te brengen zijn vertraagd en misgelopen.
Rekenmodellen waaruit blijkt dat je de investering in duurzame energie snel terugverdient, kunnen de prullenbak in. Wie een rieten dak heeft, betaalt extra hoge premies aan de brandverzekering. Gaat dat straks ook gelden voor bezitters van zonnepanelen?
Terwijl het beleidskoor de ene na de andere duurzaamheidshymne aanheft, loopt de boel aan de basis van de samenleving spaak op de harde praktijk. Hoe kan het toch dat de overheid van alles aan de strengste regels bindt, maar activiteiten die brandgevaar opleveren ondank waarschuwingen door deskundigen over het hoofd ziet? Dit is geen incident. Dit is een fundamenteel probleem. Misschien kan minister Jetten hier zijn licht over laten schijnen. En anders moet de Kamer hem erom vragen. Mijn oma zei altijd: “Dit kan zo niet duren, jongens.”
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Rutte.