Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe de Rabobank ons klimaat verziekt

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
JEFO-Pigs

© cc-foto: Wikimedia Commons

De industriële veeteelt als nieuwe ‘kolencentrale’
Je zal vast en zeker weten dat kolencentrales slecht zijn voor het milieu. Nadat de industrie – die er bakken met geld aan verdiende – lange tijd de schadelijke effecten voor het klimaat onder het tapijt probeerde te vegen, is het besef nu toch echt ingedaald dat fossiele brandstoffen slecht zijn voor het milieu. Een andere grote veroorzaker van klimaatverandering blijft de dans ontspringen, vanwege dezelfde reden: velen weten niet hoe schadelijk de veestapel is voor onze planeet. En de industrie houdt die onwetendheid maar al te graag in stand. Koeien, varkens en andere dieren die door boeren worden gehouden vanwege economische redenen (denk aan het verkopen van melk of het vlees van de dieren). En de Rabobank heeft hier een bijzonder aandeel in. Die bank financiert 85% van de Nederlandse agro-industrie. En stelt voorwaarden aan de financiering, waarmee zij de sector in een houdgreep hebben.
Het probleem Waarom vormen die dieren dan toch een probleem? De dieren stoten gassen uit die in de atmosfeer belanden. Wanneer je dat van alle dieren in Nederland bij elkaar optelt, zijn dat veel broeikasgassen bij elkaar die de atmosfeer intrekken en zorgen voor opwarming van de aarde. U wist dit niet? De Rabobank wel. En ze passen er hun beleid niet op aan. Het credo blijft: meer dieren, meer geld en graag geen geklaag van boeren. Want boeren die aangeven dat ze duurzaam willen gaan ondernemen, worden de deur gewezen. Schaalvergroting in deze sector levert geld op. Dat blijkt uit onderzoek van natuur- en milieuorganisatie Greenpeace, die een campagne tegen het Rabobank-beleid is gestart met onder meer een boerenmeldpunt waar gedupeerde boeren hun klachten kunnen melden.
Ondanks dat de Rabobank zichzelf de slogan ‘ Growing a better world together ’ aanmeet, is de praktijk toch echt anders. Zoals in dit filmpje te zien is. Een boer vertelt dat hij bij de Rabobank aanklopte om financiering te krijgen voor duizend varkens. Dat blijkt niet mogelijk te zijn. Om geld te krijgen moet hij minstens vijfduizend varkens houden. Zijn plan met minder varkens, meer dierenwelzijn en beter voor de natuur zorgen krijgt geen financiering. Dan zit je dus als boer vast in het model van schaalvergroting en intensivering. Want je hele bedrijfskrediet ergens anders lenen dan bij de boerenbank, gaat niet zo makkelijk. En dus staan de boeren die inzien dat het beleid van de bank een heilloos pad is (80% van de boeren wil duurzamer gaan werken), met hun rug tegen de muur.
De oplossing Om desastreuze klimaatverandering te voorkomen, moeten we de omslag te maken naar een duurzame landbouw met minder dieren. De Rabobank moet als marktleider haar verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de Nederlandse agrarische sector.
De Rabobank pretendeert een duurzame bank te zijn maar is dat in elk geval voor de agrarische sector niet. Niet alleen als ruimweg de grootste financierder van de agrarische sector heeft de Rabobank een verantwoordelijkheid: zij bepalen het spel en hebben bepaald dat meer dieren per boer een voorwaarde voor financiering is. Verander dit eens Rabobank, en stel duurzaamheid als voorwaarde voor een krediet. Dat is deze bank verschuldigd aan onze kinderen en toekomstige generaties. Stop de financiering van de industriële veeteelt en maak een duurzame transitie mogelijk.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor