Bewoners klagen steen en been over hoofdstad, vlucht naar andere steden komt op gang
Amsterdam verkeert in een crisis. De stad, die maar blijft groeien en dreigt het bewonersrecord van de jaren vijftig te breken, wekt steeds meer afkeer op bij de inwoners. Volgens Het Parool trekken jonge stedelingen steeds vaker naar Rotterdam. Of erger, Almere.
Een satirische video op basis van Der Untergang laat misschien nog het beste zien hoe ernstig het leven van de stadsbewoners die hechten aan rust en regelmaat bedreigd wordt. De enige regelmaat die er nog is, zit in de programmering van festivals. En daar is alleen maar veel te duur hipster-food te verkrijgen, waar ook nog eens lang voor in de rij moet worden gestaan. De ondertitels zijn vervaardigd door Suzanna Noort, die er in slaagde de compleet uitgekauwde persiflage-methode toch een geheel nieuwe impuls te geven.
Natuurlijk: de stad bruist en zal dat altijd blijven doen. Maar het wordt een bruisen van eenvormigheid; van een knappe, welgestelde en gepolijste groep mensen met pilotenzonnebrillen op het hoofd en linnen tasjes aan de arm. De bezoekers even uniform als de plekken waar ze samenkomen; een blank, hoogopgeleid spiegelpaleis waar je alleen in mag als je bereid bent 15 euro voor een hamburger te betalen.
Een andere auteur verhaalt over zijn beslissing om niet in Amsterdam te gaan wonen alhoewel hij het soort werk doet dat daar al decennia toe verplicht en de stad tot navel van de media heeft gemaakt. De meeste gasten van de landelijke talkshows komen op de fiets naar de studio en landelijke kranten als de Volkskrant noemen hun journalisten die in andere steden wonen veelzeggend ‘correspondenten’.
De regionale krant Het Parool onthulde het schrikbarende nieuws dat het aantal Amsterdammers dat naar Rotterdam verhuist blijft groeien. Ze voeren een inwoonster op die de overstap maakte naar de metropool aan de Maas en niet alleen vanwege de hipsterplaag:
Rotterdam beschouwt ze als een stap vooruit. Dit is voor veel Amsterdammers vloeken in de kerk, dat begrijpt ze, maar toch: ‘Amsterdam is steeds minder gericht op de inwoners, en steeds meer op de toeristen. In Amsterdam neemt iedereen voorrang – maar hier stopte laatst een tram voor mij.’ En nog iets, Amsterdammers: ze heeft nu een betaalbare woning van 110 vierkante meter, in hartje centrum.
Of dat soelaas biedt, is de vraag. De Rotterdamse Leefbaar-leider Joost Eerdmans maakte de invoering van ‘bakfietswijken’ tot een van de speerpunten in zijn campagne. Laatst beklaagde Volkskrant-columnist Harriet Duurvoort, als pionier vanuit Amsterdam gemigreerd naar Rotterdam-Zuid, dat de Erasmusbrug te steil is voor bakfietsen. Ze bepleit invoering van een pont. Juist, net als ze in Amsterdam hebben.