© cc-foto: Roel Wijnants
Vier maanden lang deden Zembla-journalisten Ton van der Ham, Suzan Borst en Annette Schätzle onderzoek naar stankoverlast in Nederland, en specifiek in het Brabantse Deurne. Ze vielen daarbij van de ene verbijstering in de andere: het probleem wordt gebagatelliseerd, de wet die burgers moet beschermen, deugt niet, geldende geurnormen zijn amper te meten en worden überhaupt niet nageleefd.
In Nederland hebben honderdduizenden mensen te maken met ernstige stankoverlast door veehouderijen. “In 1994 heeft onze overheid al bepaald dat er geen ernstige stankoverlast meer mag zijn in Nederland in 2010. Het is nu 2022 en het is op sommige plekken alleen maar erger geworden,” zegt Ton van der Ham. “Wij hebben geprobeerd dat te ontrafelen en het is eigenlijk een grote kafkaëske mindfuck. Het probleem is zo complex geworden, daar worden mensen gek van.”
Neem bijvoorbeeld de Wet geurhinder en veehouderij. Die zou burgers juist moeten beschermen tegen ernstige stankoverlast. “Normaal vind ik het niet zo belangrijk wat journalisten ergens van vinden.” zegt Ton van der Ham. “Maar nu durven wij toch echt wel te stellen: deze wet functioneert gewoon niet. De wet beschermt burgers niet tegen stankoverlast.”
In zowel 2016 als in 2019 werden staatssecretarissen Dijksma en Van Veldhoven al geadviseerd om de wet aan te passen, maar dat bleef uit. Tegenover Zembla zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen nu de wet opnieuw onder de loep nemen. “Op het moment dat die aangepast moet worden dan gaan we hem ook aanpassen.”
Beluister de podcast via Spotify:
cc-foto: Roel Wijnants
Meer over:
zembla, podcast, noord-brabant, politiek, veehouderij, veeindustrie, milieu, stankoverlast, zembla podcast