Dat krijg je ervan, als geld de enige maatstaf is waaraan je alles afmeet. Dan wordt winst maken niet alleen het hoogste doel in het leven, maar zelfs een grondrecht waar voor al het andere moet wijken. Zodra ergens mogelijk geld te verdienen is, dan MOET er ook geld verdiend worden.
VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé durft met droge ogen te beweren dat geld schenken aan arme mensen verkeerd is, omdat je banken dan de kans ontneemt om die mensen geld te lenen! Jawel, onze vrienden in de financiële sector willen graag geld verdienen aan arme mensen. En omdat u soms geld geeft aan arme mensen, loopt u de bankiers voor de voeten.
En als bankiers iets te kort dreigen te komen, dan is er altijd de VVD die in dit soort conflictsituaties altijd feilloos partij weet te kiezen voor de grote graaiers. Want, voor wie hoopt dat dit een uitglijder is, een toevallige denkfout of een per ongeluk ontsnapte hersenscheet van mevrouw de Caluwé, heb ik slecht nieuws. Het neoliberale denken is doorgedrongen tot in de haarvaten van de VVD. De blinde focus op geld en economie, met de ondernemer als held en alle anderen als losers en uitvreters, is onderdeel van een ontwikkeling die deze partij doormaakt.
Met de ultrarechtse Republikeinen in de VS als voorbeeld, stevent de VVD af op een maatschappij waar de menselijke maat zoek is en waar winst maken het enige recht is. Al het andere moet ‘keihard aangepakt’ worden, in VVD-jargon.
Wat wordt de volgende stap? Een verbod op Kerstcadeaus? Moet kunnen toch. Waarom sluiten kinderen niet gewoon bij hun geboorte een Kerstlening af bij de bank? Dan kunnen ze zelf (eigen verantwoordelijkheid!) hun Kerstinkopen doen en kan die linkse hobby worden afgeschaft. Want iets weggeven is toch zeker een linkse hobby waarmee je ondernemers in de wielen rijdt? Ouders die hun kinderen iets schenken, dat is niet het goede voorbeeld in onze keiharde concurrerende maatschappij. Als je voor je studie kunt lenen, kun je ook lenen voor je Kerstcadeaus.
Let wel: deze gekte gaat niet ophouden. Wat vandaag nog vreemde satire lijkt, is morgen de harde werkelijkheid van het grote geld. Gratis frisse lucht inademen? Niet lang meer. Gratis is niet efficiënt. Hoog tijd dat de overheid een licentie op het gebruik van buitenlucht verkoopt aan de hoogste bieder. Als burger kunt u dan een contract met dat bedrijf afsluiten voor de prijs van de in te ademen lucht. Onzin? Nee, gewoon de ultieme consequentie van de totale economisering van ons wereldbeeld.
Martin Swinkels schrijft o.a. voor OrganisatieActivist, een platform voor initiatieven die ánders organiseren nastreven. Dit artikel verscheen eerder op de website OrganisatieActivist.nl