Wie individuen opsluit in een gemeenschap lost de integratieproblemen niet op
Het zijn economisch moeilijke tijden. Mensen raken hun baan kwijt of zijn bang deze te verliezen. De crisis raakt ons allemaal hard. Migranten worden nóg harder geraakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat de werkloosheid onder niet-westerse migranten drie keer zo hoog is als onder autochtonen en migrantenkinderen groeien vaker op in armoede. Migranten zitten vaker in de problemen, maar de andere kant is even waar: migranten veroorzaken ook vaker problemen. De criminaliteitsstatistieken liegen er niet om.
In Nederland is geen politiek correct clubje meer te vinden dat de integratieproblemen verhult. Dat de problemen tegenwoordig worden benoemd is een stap vooruit. Maar het is belangrijk dat de problemen dan goed worden benoemd. Neem de incidenten op het voetbalveld waar grens- en scheidsrechters worden bespuugd en mishandeld, soms met een gruwelijke afloop tot gevolg. De impact is zo groot dat het de hele voetbalwereld raakt. Het is duidelijk dat de daders moeten worden gepakt en bestraft. Maar wie zijn de daders? Zijn dat de jongens die een grensrechter dood hebben getrapt of is dat – zoals Wilders beweert – de schuld van een hele bevolkingsgroep?
Dit groepsdenken en stigmatiseren is voor GroenLinks de reden om vandaag niet deel te nemen aan het door de PVV aangevraagde debat over het zogeheten ‘Marokkanenprobleem’. Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. Wie individuen opsluit in een gemeenschap lost de integratieproblemen niet op. Sterker nog: wie blijft steken in groepsdenken draagt bij aan het creëren van tegenstellingen. Wie het probleem serieus neemt, voert het debat over geweld in de voetbalwereld, verbeteringen aan de jeugdzorg en de alsmaar toenemende werkloosheid. Dit zijn de debatten waar GroenLinks graag aan mee doet. Want serieuze problemen verdienen serieuze oplossingen.
Enkele weken geleden nog werden drie ministers door de PVV naar de Tweede Kamer gesommeerd: minister Asscher (Sociale Zaken), minister Blok (Wonen) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). Onderwerp van discussie waren enkele nieuwbouwwoningen in Amsterdam met een extra watersluiting en een gemeenschappelijke schotelantenne. Kortom: woningen die rekening houden met wensen van moslims. Je zou toch hopen dat deze ministers zich in deze crisistijd kunnen bezighouden met de oplopende werkloosheid, de vastgelopen woningmarkt en de exorbitante salarissen in de publieke sector?
Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. De economische en ecologische crises zijn levensecht. Ik roep mijn collega-Kamerleden die vandaag wél deelnemen aan het debat over het zogenaamde Marokkanenprobleem op om het zo kort mogelijk te houden. Laat dit Kabinet zich snel weer richten op de echte problemen van deze tijd. Volg Linda Voortman, Tweede Kamerlid GroenLinks, ook op Twitter