Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het Marengo-proces markeert geen overwinning maar een nederlaag

  •  
28-02-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
872 keer bekeken
  •  
ANP-488773414

De door burgemeester Aboutaleb bepleite war on drugs houdt de misdaadsyndicaten juist in stand.

Waarschijnlijk kan ik sneller coke in huis halen dan een fles jenever want het wordt tegen contante betaling aan de deur bezorgd. Daar hebben het Marengo-proces en de levenslange gevangenisstraf voor Ridouan Taghi geen verandering in gebracht. Eerder is in de rechtbank de groeiende macht van de drugsmaffia naar voren gekomen evenals het gegeven dat Nederland trekken vertoont van een narcostaat. Kijk maar naar de moorden op de advocaat Derk Wiersum en op Peter R. de Vries. Of de kleine bommen die het laatste jaar overal in het land bij mensen voor de deur ontploffen.

In grote delen van Latijns-Amerika zijn de zogenaamde kartels steeds meer de dominante factor. Landen als Mexico, Ecuador, Honduras of Costa Rica raken ontwricht. Ondertussen blijven de prijzen van cocaïne, pillen en andere drugs constant.

Dat is het resultaat van de war on drugs die de meeste mogendheden sinds ongeveer het eind van de Eerste Wereldoorlog in wisselende mate van intensiteit voeren: grote misdaadsyndicaten beheersen de handel en de productie. Zij verdelen de markt niet alleen door concurrentie op prijs en kwaliteit maar net zo hard met bende-oorlogen om het monopolie op consumentenmarkten.

Met ingang van 1 januari 1920 was de productie en de handel van alcoholhoudende producten in heel de Verenigde Staten grondwettelijk verboden. De Amerikanen dronken er geen borrel minder om. Wel kreeg daardoor de Cosa Nostra de kans zich tot de grootste misdaadorganisatie ter wereld te ontwikkelen. De gevolgen van wat de "drooglegging" werd genoemd waren zo negatief en contraproductief dat het grondwettelijk verbod op alcoholgebruik eind 1933 werd opgeheven. Toch zijn er nog steeds officieel drooggelegde bestuursdistricten. Die vormen een verdienmodel voor dranksmokkelaars.

Nogmaals: het Marengo-proces markeert een nederlaag, geen overwinning.

Precies dit ogenblik grijpt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam aan om in The Guardian druggebruikers aan te klagen. Zij houden door hun klandizie de drugssector in stand en zijn dan ook mede-verantwoordelijk voor alle moorden en geweld. Net als voor de ontwrichting die de burgervader in de volkswijken van zijn stad aantreft. Daarmee bedoelt Aboutaleb dat mensen die om welke reden dan ook in de bovengrondse economie tamelijk kansloos zijn, kiezen voor het snelle geld in de drugs. Zij vallen voor de verleiding van het vivere pericolosamente zoals de Italiaanse schrijver Gabriele D'Annunzio het meer dan een eeuw geleden noemde: het avontuurlijke, gevaarlijke, luxueuze leven. En als het kort is, dan moet dat maar.

De politie besteedt het grootste deel van haar opsporingscapaciteit aan een jacht op drugscriminelen. Ze weten hoogstens de verfrand van deze robuuste sector af te krabbelen. Als een roekeloze gek als Ridouan Taghi wordt gepakt omdat hij te veel de aandacht op zich richtte, wordt dat als een grote zegepraal gevierd. De praktijk is anders: Taghi maakt plaats voor iemand die slimmer en discreter is dan hij. En net zo niets- of niemand ontziend.

Nu wil Aboutaleb onze inadequate politie ook nog inzetten tegen de gebruikers want die moeten in zijn visie worden gecriminaliseerd. Denk niet dat dit gebruikers afschrikt. Het leidt er hoogstens toe dat ze een duidelijker gezamenlijk belang leren zien met de drugsmaffia's. De situatie wordt er alleen maar hopelozer op.

Natuurlijk kun je drugsgebruikers niet medeverantwoordelijk stellen voor de daden van de drugsmaffia's. Als ze bij de slijter of de Primera terecht konden voor door de overheid gecontroleerde producten, zouden zij dat graag doen. Met die krankzinnige war on drugs kunnen ze alleen bij de misdaadsyndicaten en hun fijnmazige distributienetwerken terecht. De geobsedeerde overheid is verantwoordelijk, niet de gebruikers.

Als drugsgebruik zou worden gelegaliseerd, komt er in ieder geval een einde aan de maatschappelijke ontwrichting die de narcostaat kenmerkt. Wat overblijft is een verslavingsproblematiek bij individuele burgers zoals die ook onder rokers en alcoholgebruikers bestaat. Daar valt met voorlichting en ontwenningsklinieken voor ernstige gevallen wel iets tegen te doen al begeleiden verslavingen de geschiedenis van de mensheid al minstens tienduizend jaar en waarschijnlijk veel langer. Het stompzinnigste argument dat hiertegen wordt aangevoerd, is dat de misdaadorganisaties dan wel een ander werkterrein kiezen. Daarom moet je dan zekere met ineffectieve bestrijding de proliferatie van narcostaten bevorderen. Kom nou toch gauw. Zou het niet mooi zijn als de politie eindelijk eens genoeg menskracht overhield voor een reële bestrijding van de mensenhandel?

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: De Ondergang van Crypto-held Sam Bankman Fried!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Ewout Pool
Ewout Pool
28 feb. 2024 - 20:15
Vooropgesteld dat ik de oplossing niet heb. Maar: Veel drugs brengen ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, en zijn ontwrichtend. Dat geldt zeker ook voor alcoholgebruik en tabak. Maar volgens mij helpt het dan niet om àlles maar vrij te geven. MDMA kan ik nog billijken, cocaïne al wat minder. Maar chrystal meth? Heroïne? Daar heb ik toch wel reserveringen bij. En de mensen die in de bovengrondse economie kansloos zijn zullen dat voor het grootste gedeelte blijven. Ze zijn immers niet kansloos omdat ze in de drugs zitten maar juist andersom. Misschien dat daar een deel van de oplossing ligt? De bovengrondse maatschappij leefbaarder maken voor een grotere groep?
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 feb. 2024 - 9:16
Roken ontwrichtend? Alcohol wel, dat is anders omdat het ontremmend werkt.
Mirzas
Mirzas
28 feb. 2024 - 19:23
Je onderschat middelen als cocaïne, crystal meth, fentanyl. Deze legaliseren zou veel te verstrekkende gevolgen hebben. Die middelen zijn veel te riskant om zomaar vrij te geven. Mensen die daarmee experimenteren zie je binnen no time afglijden en zelden terugkeren. Ook cannabis is niet geheel zonder risico. Dus geheel legaal? Het lijkt me ondoordacht, geen goed idee. Op recept bepaalde middelen verkrijgbaar, wellicht. Voor paddo's zou het minder bezwaarlijk zijn om te legaliseren. Psychedelica kennen geen lichamelijke verslaving. Maar dat zijn niet de middelen waar het grote geld in omgaat. Dat zijn de middelen die je ook bij een enkele maal gebruik bij de strot grijpen om nooit meer los te laten.
Kit2
Kit2
28 feb. 2024 - 16:19
Wat ik om me heen zie, is dat, net als na veel alcohol, en lang cannabisgebruik, mensen na kort gebruik van cocaine al een soort van karakterverandering doormaken die ik niet meer zie verdwijnen als ze uitgepoeierd zijn. Een oplossing is niet zo eenvoudig, en hoewel veel mensen er eentje suggereren, vaak met het woord ‘gewoon’ erin, kunnen we misschien besluiten dat we in de laatste 25 vooruitgangsloze jaren ons ermee, net als met de woningtekorten, de stikstofproblematiek, de energie, en het klimaat, ook hiermee steeds verder in de onuitwarbare problemen hebben genikst, en dat we ons voortdurend bezig houden een ander, liefst aan de andere poltieke zijde, er de schuld van te geven en voor alles niet tot zinnige gedachten komen hoe de zaken aan te pakken. Behoudens een eenvoudig en ondoordacht: ‘Je moet gewoon’, dan.
haarklover
haarklover
28 feb. 2024 - 15:05
"dat de misdaadorganisaties dan wel een ander werkterrein kiezen" Dat doen ze zowiezo. Want de opbrengsten uit de drugshandel zijn een leuk startkapitaal.
Kees Mierlo
Kees Mierlo
28 feb. 2024 - 14:34
Ik had het sterker gevonden als Han dit stuk samen met een verslavingsdeskundige had geschreven, aangevuld met een reële inschatting van het aantal ontwrichte gezinnen, drugsdoden en verkeersslachtoffers door drugsgebruik. Hoe zou je hiermee om willen gaan als het ook nog eens gelegaliseerd wordt: https://www.youtube.com/results?search_query=zombie+drugs
1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 feb. 2024 - 19:06
Net als met alcohol.
EenMening3
EenMening3
28 feb. 2024 - 14:20
Sinds de Drooglegging weten we dat een drankverbod leidt tot illegale productie, smokkel en handel, in combinatie met de opkomst van de maffia. Dat geldt dus ook voor andere verslavende middelen. Als je die verbiedt, zoekt men andere kanalen en gaat op den duur de georganiseerde misdaad het overnemen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor