Als toekomstige 70+ patiënt heb ik geen behoefte aan politici of overheid die voor mij hebben besloten om een geriater in de spreekkamer te plaatsen van mijn alsdan nog net zelf gekozen specialist
De voorstellen van GroenLinks over een verbetering van de ouderenzorg van boven de 70 jaar heeft tot veel beroering en ophef geleid. Volgens die voorstellen zal een geriater meebeslissen over de medische behandelingen van 70+ burgers. Een helder voorstel van een Kamerlid met ballen, Corinne Ellemeet. Die zelf aangeeft dat politiek niet voor bange mensen is.
Helaas werd dat heldere GroenLinks voorstel in sommige media direct neergezet als ouderenhaat. En dat is het volstrekt niet volgens de partij van Ellemeet. En ik ben het daar volledig mee eens. Ouderenhaat is het niet. Wel komt het voorstel van GroenLinks juridisch neer op een verkapte vorm van dwang van wilsbekwame burgers. En dat geeft spanning met het in wet- en regelgeving geborgde zelfbeschikkingsrecht van burgers in onze democratische rechtsstaat.
Het voorstel is volgens Ellemeet enkel bedoeld om de medische behandelingen te kunnen verbeteren. Maar ook dan kan je wettelijke regels over het zelfbeschikkingsrecht van burgers niet zomaar aan de kant schuiven. Ook niet als patiënten een bepaalde leeftijdsgrens over gaan. Zoals in dit geval de leeftijd van 70 jaar!
De woede van ouderen die losbarstte over dit voorstel is naar mijn oordeel dan ook terecht en goed te begrijpen. Ondanks alle goede en oprechte bedoelingen van GroenLinks. Het voorstel is en blijft een verkapte vorm van het uitoefenen van dwang op 70+ patiënten. En derhalve een forse inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van volwassen wilsbekwame burgers.
Als toekomstige 70+ patiënt heb ik geen behoefte aan politici of overheid die voor mij hebben besloten om een geriater in de spreekkamer te plaatsen van mijn alsdan nog net zelf gekozen specialist. Om gezamenlijk te bepalen wat voor mij het beste is. Die beslissing houd ik liever geheel in eigen hand zolang ik wilsbekwaam ben of juridisch wordt geacht.
Dat niemand zich druk gemaakt heeft over het aspect van de aantasting van het zelfbeschikkingsrecht in dit juridisch uiterst verwerpelijke voorstel verbaast mij nog het meest. Daartegen kunnen we in een rechtsstaat niet fel genoeg tekeer gaan. Niet alleen ouderen maar vooral niet-ouderen! Die zijn straks vanzelf ook aan de beurt als GroenLinks met hun opvattingen over een betere zorg vrij spel krijgt. Wie weet op welke andere terreinen het zelfbeschikkingsrecht dan nog meer zal worden aangetast van wilsbekwame burgers? Het gezegde luidt niet voor niets; als één schaap over de dam is volgen er meer…..
Even voor de helderheid:
Wat betekent in het voorstel van GroenLinks het leeftijdscriterium? Betekent dat echt of echt niet dat bij identieke kwaliteit van leven leeftijd een rol speelt in de keuze tussen wel of niet behandelen?
Speelt leeftijd geen rol in de beslissing over wel of niet behandelen, dan is de geriater overbodig. Speelt leeftijd wel een rol, dan is ie broodnodig.
Ik denk dat voor GroenLinks leeftijd in identieke situaties een doorslaggevend criterium is. En dat valt binnen de hetze die is gevoerd tegen ouderen, door dit kabinet, en ook door vorige. GroenLinks heeft daarvan nooit afstand genomen.
Welk leeftijdscriterium in welk voorstel... waar kan ik die tekst lezen ?
Dus de tekst van mevrouw Ellemeet zelf. Niet wat derden beweren wat zij zegt.
Ik vind wel dit: https://groenlinks.nl/sites/groenlinks.nl/files/downloads/newsarticle/Beleidsnota-lachendtachtig_0.pdf
Ik zie nergens een idee van mevrouw Ellemeet om mensen boven een bepaalde leeftijd niet te behandelen.
Ik zie wel een aansporing om behandelingen nauwkeuriger te overwegen... oa met advies van een geriater
@Indisch4ever
Allereerst vind ik het goed dat u de vraag stelt, het houd ons scherp.
Want de media, ach, ze kunnen er wat van.
Maar u kunt toch terugkijken op de 1Vandaag uitzending waar ze het niet hart, stelt maar toch.
In de bijgevoegde link kunt u het verslag lezen van het concept overleg.
Pagina 24, 25, 26 in het het concept overleg, is de discussie vastgelegd over dit onderwerp, ook hier wordt de druk weer gelegd bij 70 plussers want ze bevolken 70% van de ziekenhuiszorg.
En omdat de zorg, een markt met winstbejag is geworden, is dat een last die drukt op de begroting.
Mooi is ook eerder de discussie tussen van Gerven Sp en de mevr. van de CU wiens "voorganger" Rouvoet veel in de Zorgverzekering te verdedigen heeft.
Het hele verslag toont eigenlijk glijdende schaal van de verzorging staat die Nederland ooit was, naar een beerput waar allen de Ratten en Kakkerlakken het nog gezellig hebben.
En dan heb ik het logischer wijs niet over al die rennende verzorgende of vrijwilligers die zichzelf en de samenleving, dag in dag uit een grote sociale en humane dienst bewijzen
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2018A05420
U kunt het verslag via deze link het verslag downloaden.
Tom,
Ik las pagina 24. 25, 26 van deze downloadlink;
https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=f987183c-b97c-43d1-a9b7-c20bb828f65b&title=Conceptverslag%20Medisch%20specialistische%20zorg%2Fziekenhuiszorg.docx
Ik zie geen standpunt van Ellemeet die wijst op verwaarlozing van ouderen.
Eerder het tegendeel... ze benoemt de noodzaak van extra zorg en aandacht, inclusief dat dit meer kosten zijn
En als je het over ouderen hebt, dan kun je voor de statistieken een % noemen en andere cijfers.
Hoezo is dat "druk" op ouderen leggen, wat niet moet ?
Het getal van 70 jaar is geen grens van wie daarboven zit heeft minder recht op behandeling ,
of heeft minder recht op zelf de keuzes te maken. En die ouderen moet een geriater opgedrongen worden.
Zo stelt ze dat niet.
Ze zegt ook niet wie onder die 70 jaar is , heeft minder recht op de betrokkenheid van een geriater bij het opstellen van een behandelplan
Indisch4ever
Het wordt een geriater-plicht, een zogenaamd richtlijnen-akkoord waarschijnlijk, niet over een geriater-recht. De leeftijd van 70 is wel degelijk genoemd als een soort grens waarboven dit moet gaan werken.
Er zal zeker wel een extra druk uitgeoefend worden hierdoor op mensen.
Als ik graag wil dat een geriater meekijkt bijvoorbeeld ook m.b.t. medicatie kan dat nu ook.
Dat is iets heel anders.
@Indisch4ever
Ik kijk met andere ogen naar het benomen van getallen in deze dan u, mijn argwaan is groter, niet naar de verzorgende maar naar het zorgstelsel.
Het door u genoemde stuk van Groen Links begint met lachend 80 worden, ik zou zeggen "lachend je oude dag vieren".
Er wordt bij de beoordeling te veel met jaartallen gewerkt vind ik, dat kan triggeren, en een barmhartige hand in een marktstelsel daar geloof gedeeltelijk in.
Ik heb het over geniepigheid, de docu over de Levenseinde kliniek deed mijn ogen openen en mijn argwaan bevestigen.
Hannie werd met "Barmhartigheid?!" voor het oog van de camera, waardoor na mijn weten ongevraagd en onbegrepen heel Nederland mee kon kijken, op een plek waarvan ze ondanks haar vorm van dementie kon duidelijk maken dat ze het niet wou, geëuthanaseerd.
Met de woorden "het is verschrikkelijk en Huppakee eindigde haar leven terwijl ze de dag ervoor nog zelf met de auto met haar man naast haar naar het ijsstadion was gereden, en mee was wezen deinen op de muziek van een blaaskapel tijdens de haar geliefde schaatswedstrijd.
Als dat soort adviezen de norm kunnen zijn voor vrij hulpeloze mensen, wil ik er niks maar dan ook niks mee te maken hebben.
Documentaire Levenseinde Kliniek - https://www.youtube.com/watch?v=bJ_GvyA5AI8&t=1038s -2016
@Indisch4ever
Over hypocrisie.
En de hypocrisie vind ik terug in de z.g.n begaandheid met de zorg voor ouderen.
Laten we aannemen dat dat waar is, waarom is voorkomen dan nu niet beter dan genezen. Bijvoorbeeld door mensen met zware beroepen na een jaar of veertig de mogelijkheid te geven om te stoppen met werken, zodat ze inderdaad hun oude dag kunnen vieren en niet de patiëntengroep in een ziekenhuis, van de 70% boven de zeventig naar een niet onwaarschijnlijke 90% boven de zeventig zullen laten groeien.
Minoes&tuin ,
Waar kan ik lezen dat Corinne Ellemeet een wet wil waar specialisten en ouderen verplicht worden een geriater te raadplegen ?
Zover ik haar woorden lees... zegt ze dat nergens.
Die 70+ grens is genoemd als statistisch gegeven over aantallen ouderen in de ziekenhuisopnames. Niet als grens dat mensen en hun specalisten daarboven verplicht
zijn een geriater advies te vragen.
Ook niet als grens om mensen daar beneden over te slaan bij een geriaterraadpleging.
De specialist moet het behandelplan coördineren en zoals mensen altijd vragen en bezwaren hebben tegen onderdelen van een behandeling... die moet een specialist met geduld horen en het plan bijstellen.
Waarom zou een geriater die op verzoek met een patient praat zo belastend zijn?
In sommige gevallen wel..... maar waarom op zich ?
Het idee is gelanceerd. De artsen moeten het overwegen en laten weten of het een nuttig idee is om overbehandeling tegen te gaan en een meer gerichte ouderenzorg te ontwikkelen.
En hoe is die praktische uitvoering... wat goed is voor patient en specialist ?
De grote vrees dat Ellemeet ouderen minder behandelrechten wil geven en zelfs verwaarlozen vanwege kostenbesparing was een lichte hysterie.
Ter afsluiting
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/13/omstreden-ouderenplan-is-niet-nieuw-a3654028
Zoals bekend 70 jaar is een grensgetal, en dat is geen hysterie maar een feit.
Al de rest is een markt systeem small talk.
Corinne Ellemeet : "de kosten van de zorg lopen op, en daarom willen wij de geriater laten meekijken of behandeling van zeventigplussers nog zinvol is." Ik vind dat puur fascisme.
Keilstra, jij schrijft dat Ellemeet dit beweerde: "
.....de kosten van de zorg lopen op, en daarom willen wij de geriater laten meekijken of behandeling van zeventigplussers nog zinvol is..... "
Weet je zeker dat ze dit zo letterlijk zei/schreef? Waar kan ik dit teruglezen of horen ?
Mij lijkt het alsof iemand dit fantaseerde dat ze dit zo stelde.
Het grootste probleem van het GL voorstel voor ouderenzorg en –geneeskunde is de presentatie. In hun beleidsnota steekt de financiële “voordelen” nogal eens de kop op zoals:
”De omslag naar passende ouderenzorg in het ziekenhuis plaatst het leven van de oudere centraal en niet de (door-)behandelreflex en de financiële productieprikkels. Passende ziekenhuiszorg voor ouderen stelt de oudere voorop en voorkomt daarmee een onnodig snelle stijging van de curatieve zorguitgaven.”
Of
“Zinnige ziekenhuiszorg voor ouderen, waarin de kwaliteit van leven voorop staat, voorkomt overbehandeling en leidt ook tot besparing.”
Het financiële argument is zinnig in de context van de tweede kamer, maar het is logisch dat het bij de patienten die het betreft een angst triggert dat financiën voor hun belang gaat. Hoezo betekent passende zorg voor hun minder uitgaven, maar passende zorg voor 40jarigen niet?
Ook de oproep tot het inroepen van een geriater kan “beter”. Er is VEEL voor te zeggen!, maar GL is er niet erg goed in om het de patienten uit te leggen. De zelfredzaamheid en beslisbevoegdheid wordt niet expliciet benoemd. In het document zijn het de instanties en specialisten die lijken te beslissen over een passieve patient die het allemaal mag ondergaan. In het stuk wordt niet expliciet (!!) uitgewerkt dat elke beslissing in overleg met de patient wordt genomen en dat DIE de laatste beslising mag nemen.
Gegeven het feit dat ouderen in deze fase van het leven al zoveel aan anderen moeten overlaten en steeds minder zelf kunnen doen en regelen, is dit een domme manier om een goed idee aan de man te brengen.
Ook al heb je de beslisbevoegdheid ontstaat er toch een druk op ouderen. Ik ben over die bevoegdheid overigens niet zo stellig als jij. Niet een ziekenhuis en/of arts behoeft je te opereren. Ik ben er daarom tegen. Ik zie het belang ervan niet om er een richtlijn van te maken. Ik heb zelf al het recht een geriater mee te laten kijken als ik dit wil, dus is dit totaal overbodig.
Ik weet zeker dat het vervat gaat worden in een richtlijnen-akkoord dat uitgevoerd MOET worden en kostenoverwegingen en subjectieve beslissingen daarin zullen een belangrijke rol gaan spelen daar waar ziekenhuizen en specialisten keuzes moeten gaan maken, financieel en qua bezetting.
Ga maar eens tegen een arts in die het heeft over het team dat de casus besproken heeft en de uitkomst daarvan. Jij weet nooit waar binnen dat team de nadruk is komen liggen. Dit gaat leiden tot misbruik/gebruik uit bezuinigingsoverwegingen.
Het is de nieuwe zakelijkheid van de rekenmeesters. Kosten zullen voorop gaan staan. Geen enkele operatie geeft de zekerheid van geen complicaties en dat geldt voor iedere leeftijd. Er zijn altijd risico's. Die zijn heel goed te bespreken zonder een geriater in een richtlijnen-akkoord toe heb gaan voegen.
Mijn standpunt over de kwestie heb ik eerder al kenbaar gemaakt, het is door de leeftijd-indicatie van 70+ een labeling van een groep geworden, en dat was fout en is fout.
Als één of ander ophitser roept: minder, minder, .........., daarvoor wordt hij voor het gerecht gedaagd.
Hij vind zijn voedingsbodem voor succes o.a. door deze groep stelselmatig te stigmatiseren.
In deze wordt ook gestigmatiseerd door het hanteren van een leeftijd grens.
Het stigmatiseren is al lang aan de gang en geniepig.
Iemand die van zijn oude dag geniet op het strand van de Costa,s, wordt meestal afgebeeld met een dikkere onderbuik, en daarbij benoemd als Pensionado.
Want het zouden wel ééns allemaal uitvreters kunnen, en profiteurs.
Daarom ben ik ook NIET verbaasd, het gegeven van dit soort propaganda praktijken is immers historisch gezien bekend.
Maar het houd niet op niet vanzelf.
De verzekeraars willen meer en meer winst.
Zoals In Heerenveen bijvoorbeeld, waar de Oudere die Bruine Bonen met Spek wil eten, wel over voldoende inkomen moet beschikken, want bruine bonen met spek is ongezond en Zorg Verzekeraar Friesland die gezellig aanschuift bij het Participatie overleg, wil dat daar een extra heffing op wordt ingevoerd.
Zo wordt van ouder iemand stelselmatig door de Übermenschen onder ons een Üntermensch gemaakt.
En natuurlijk vind een bestuurlijk maatpak uit de accountancy wereld, dit helemaal vette prima.
Uit onderstaande link van artikel aangaande het "participatie" overleg van de Gemeente Heerenveen.
"Dus bijvoorbeeld de groep senioren die kiest voor gezondere voeding een lagere eigen bijdrage voor de maaltijdvoorziening te laten betalen. En zo onderzoeken we alle mogelijkheden om ouderen te verleiden om gezonder te gaan eten.”
https://grootheerenveen.nl/2019/02/24/heerenveen-wil-oudere-inwoners-aan-de-gezonde-hap/
Ooit ja ooit werd Oud in Nederland ook nog als Wijs gezien door de Overheid en de Politiek, en kreeg daarmee het respect wat het verdiende.
Old and Wise- clip- Alan Parsons Project
https://www.youtube.com/watch?v=VayQlyR4gxY
Excuus in deze, voor een paar spelfouten, dit soort geniepige praktijken maken me nu eenmaal emotioneel, de hypocrisie van dit soort praktijken spat er vanaf.
Tom, je uit de juiste kreet: "geniepige praktijken". Ik maak veel fouten in mijn teksten en heb die van jou niet gezien. Maar wel bedankt voor deze bijdrage.
"Dat niemand zich druk gemaakt heeft over het aspect van de aantasting van het zelfbeschikkingsrecht in dit juridisch uiterst verwerpelijke voorstel verbaast mij nog het meest."
Kersthold doet aan stemmingmakerij en verspreiding van nepnieuws.
Artsen zelf melden dat ouderen bij ziekenhuisopnames en ingrijpenden behandelingen soms slechter af zijn. Men noemt dat overbehandeling...
Als men dit constateert dan moet men een werkwijze ontwikkelen dit tegen te gaan.
Wat Corinne Ellemeet beoogt met het idee geriators meer te betrekken bij de besluitvorming van behandelingen
In de medische praktijk is het heel gewoon dat specialisten advies vragen aan collega'
s over behandelingsmethodes.
En soms gaat die adviserende collega even met de patient zelf praten, die onderzoeken.
Zo zag ik de praktijk van het idee van Corinne Ellemeet . Specialisten moeten vaker het advies van een collega in de geriatrie vragen en betrekken bij opstellen van de behandelingsmethodes. In ziekenhuizen met een geriater intern kan dat allemaal heel direct. Een wekelijks overleg, een telefoontje
Het lijkt me niet praktisch dat 70+ patienten een aparte gang naar een ziekenhuis of praktijkruimte elders moet maken voor een gesprek met een geriater.
Doe dat tegelijk in een gesprek met de behandelend specialist.
En als iemand opgenomen is dan kan de interne geriator even naar de afdeling lopen.
Nu heb ik niet gelezen dat Corinne Ellemeet met overheidsdwang de specialisten het advies van de geriator oplegt.
De dames en heren artsen moeten zich uitspreken over de wenselijkheid en mogelijkheden van actievere betrokkenheid van de geriator.
En ook de patient kan natuurlijk een geriator aan zijn bed weigeren of niet apart naar diens praktijk gaan
De heer Kerstholt fantaseert een soort dwang , waar 70 plussers onder lijden.
Nog een paar jaar en dan ben ik ook 70-plusser. Prima dat geriators mee-adviseren.
Prima dat zij dan bij mij aan bed komen en even peilen of de behandeling en de ziekenhuisopname niet schadelijker is dan het probleem.
Specialisten weten dit heel goed zelf en een risico is nog niet een zekerheid. Je weegt samen de risico's af en aan de hand daarvan beslis je samen. Een specialist die de risico's al kent en deze te hoog inschat zal zelf dit al afraden. En ook dan neem je samen een beslissing of het de moeite waard is het erop te wagen. Dat kan geen ander beoordelen.
En de geriater de schuld geven dat is helemaal volslagen ridicuul. Dat is net zo iets als het PBL (die de energiekosten doorberekend), de schuld geven van de klimaatproblemen of het klimaatbeleid van de overheid.
Mensen uiten massaal hun boosheid op internet omdat de zorgpremie steeds hoger wordt en daarnaast worden ze minstens net zo boos als ze niet de maximale zorg krijgen dat er enigszins voorhanden is.
Dat is het probleem in Nederland. Die oneindige kortzichtigheid is niet te stuiten hier.
Dat mensen zo kortzichtig zijn is hun eigen schuld. Zoals Einstein ook al zei, intelligent zijn (en dus het niet kortzichtig zijn) is 1% talent en 99% hard werk. Bij de meeste mensen in Nederland blijft het gedeelte van 99% hard werken gedurende hun leven achterwege. En nu snapt geen enkele Nederlander iets van de maatschappij en schreeuwen ze maar iets in het rond om hun frustratie te kunnen kanaliseren.
Goed lezen is bij ouderen altijd al een probleem, zie maar in de politiek bij 50+. Vooral hun voorman Henk K. heeft een zeer eigenaardige eigenschap alles te lezen als 'tegen de oudere'. Dat is vermakelijk, maar eigenlijk meer gênant.
Blijkbaar speelt de emotie bij dit onderwerp voor veel ouderen een grotere rol dan de ratio. Niemand verplicht je te luisteren en aan je wilsbekwaamheid wordt ook niet getwijfeld.
Je kan het ook anders zien: In dit land hebben we de luxe dat er gespecialiseerde artsen bestaan voor bepaalde leeftijdsgroepen zoals baby's, kinderen en ouderen.
nog zo'n eentje die compleet uit zijn net kletst. Het gaat om advies Kerstholt. niks dwingend aan. leer eens lezen. en dat voor een jurist wat een gotspe
Het is de taak van de specialist zelf om over nut en noodzaak van operaties te praten - al jan die door "matktwerking" een perverse prikkel hebben tot onnodige behandelingen.
Een geriater is een gespecialiseerde internist die weinig toevoegt.
Ik ken weinig beroepen die meer toevoegen aan de maatschappij dan geriaters. Misschien moeten ze voor de grap eens allemaal gaan staken om het aan te tonen. Zonder geriaters blijven patiënten massaal veel langer opgenomen in het ziekenhuis, gebruiken ouderen veel meer pillen en komen ouderen te pas en te onpas op de SEH terecht. Om nog maar te zwijgen over alle extra ellende voor huisartsen en overbelaste mantelzorgers.
-
Als je in 1 specialisme zou moeten investeren is het de geriaters, met het oog op de aankomende vergrijzing en de toename van behandelmogelijkheden. Bij een patiënt van 70 jaar, moet je weten welke ziekten hij allemaal in het verleden heeft gehad, hoe dat toen is behandeld en hoe dat in verband staat met het huidige medisch probleem. Je bent snel klaar als iemand op zijn 70e nog nooit bij een specialist is geweest, maar dat is bij bijna niemand zo. Een geriater is echt de expert om dit allemaal uit te zoeken.
De Vries
En jij denkt dat ze dat nu niet meenemen? Daar is een pre-operatieve screening voor en de specialist heeft je hele waslijst aan aandoeningen en medicijngebruik en bloeduitslagen etc.. in je dossier reeds lang gelezen. Ik ben het eens dat ze een functie hebben maar niet zo en niet hierin en via een richtlijn. Dit gaat leiden tot oneigenlijk gebruik en druk leggen op ouderen uit kostenoverwegingen. Je moest eens weten hoe vaak dit nu al aan de hand is vanwege bezuinigingen. Mensen kletsen niet uit hun nek.
Wat een flauwekul: je bent echt niet verplicht naar die geriater te luisteren. Zelfs niet eens om hem tot een gesprek -welk gesprek dan ook- toe te laten.
De vraag is of dat verstandig is, maar dat is jouw zaak.
HM van der Meulen
Dan behoef je het ook niet vast te leggen toch en zeker niet vanaf een bepaalde leeftijd?
Wat is dan het probleem van GL. Je kunt nu al zelf daarom vragen. Jij weet niet meer hoe het er hier aan toe gaat blijkbaar. En ik ben niet tegen geriaters, integendeel. Zij kunnen een waardevolle toevoeging zijn op vele terreinen maar niet zo en niet vastgelegd in richtlijnen die uitgevoerd moeten worden m.b.t. een operatie. Het legt een extra druk op ouderen, dat gebeurt nu ook al op alle andere terreinen.
Vraagje; Weet jij dan nog hoe het hier eraan toe gaat?
Dan stuur je hem weer weg.
Als een echtpaar bij advies over de behandeling van hun kind pertinent geen neonatoloog in de kamer willen hebben, hoeft dat ook niet, al is dat vermoedelijk aan te raden. En als een rts aanraadt om naar de tandarts te gaan met je rotte tand, ben je daar ook niet toe verplicht.
Dit hele voorstel bedoeld om een beter advies te geven, niet om iemand ergens toe te dwingen.
De geriater wordt ingeschakeld in het beslissingstraject. Daar begint de zaak al te ontsporen.
De beslissing of er verder behandeld en of geopereerd wordt ligt uitsluitend bij de patiënt.
De patiënt beslist na door de behandelende arts te zijn ingelicht over argumenten voor en tegen de behandeling.
Een geriater is gespecialiseerd in geneeskunde voor oudere patiënten.
Dat neemt niet weg dat iedere arts op de hoogte hoort te zijn van de mogelijke beperkingen en of kansen op complicaties die op kunnen treden bij oudere patiënten.
Ik vertrouw eerder op het oordeel van een orthopeed dan op de geriater wanneer er zich aan het bewegingsmechanisme iets voordoet.
@ spanveer
"De beslissing of er verder behandeld en of geopereerd wordt ligt uitsluitend bij de patiënt."
Niet waar. De patiënt heeft het recht een behandeling af te wijzen, maar niet: het recht een behandeling af te dwingen. De indicatie voor een behandeling stelt de arts. Dat is al decennia zo, overigens.
Soms zegt een arts: onder andere omstandigheden was behandeling X een optie geweest, maar ik vind u in een te slechte conditie (en ja, daar bestaat een zekere correlatie met leeftijd). Wat de arts dan bedoelt is: met behandeling X berokken ik onnodige schade. Ik denk dat het goed is dat een arts daarin autonomie heeft. Als van een slechte indicatie brokken komen, is hij namelijk ook degene die de beroepsmoraal geschonden heeft en zich (terecht!) mag verantwoorden voor tucht- en zo nodig strafrechter.
@spanveer
Misschien moet je eens kijken hoe een gemiddelde brief van de cardioloog eruit ziet en hoe een gemiddelde brief van een geriater eruit ziet. Dan kan je in 1 opslag zien, waarom je als patient samen met de orthopeed een betere beslissing kan maken als er een geriater bij zit.
-
Een geriater vraagt veel uitgebreider uit naar iemands woonsituatie, mogelijkheden voor mantelzorg, contact met de huisarts, therapietrouw, of je al bekend bent met thuiszorg, etcetera. En ja, dat is nuttige info om je beslissing voor operatie op te baseren, en ja, het is goed om dit als extra service aan te bieden. Als je dit niet wilt, kan je de geriater altijd weg sturen.
De Vries
Dus als de gemeente mij te weinig hulp geeft kan een operatie geweigerd worden. Dat is precies wat ik bedoel. Maar ik mag wel ziek zijn met te weinig hulp.
Dat is precies de glijdende schaal waar ik het over heb., Menen met geld en dus mogelijkheden of in een andere gemeente wonen, kunnen vanwege alleen dat al in jouw visie wel goedgekeurd worden voor een operatie en anderen niet. Heb je geen kinderen om mantelzorg te verlenen en vervult de gemeente haar plicht niet, sorry! pech toch? Wat is dat voor een criterium m.b.t. zorgplicht?
Gemeenten kunnen dus het beste op de kont blijven zitten en iedere vorm van hulp weigeren, dan zijn ze het eerste van je af!
Die geriater hoort er gewoon bij vanuit het beste zorg oogpunt. Een orthopeed weet doorgaans een stuk minder van cardiologie, interne geneeskunde, etcetera. Een patient van 70+ op de SEH heeft vaak wel meer dan alleen een gebroken heup. Die is vaak als eens bij de cardioloog of de internist geweest. Dat krijg je nou eenmaal bij de leeftijd. De orthopeed moet dan adviseren, een operatie is bij u de beste oplossing, want u bent sterk en de kans op complicaties bij u is klein. Het probleem is alleen dat een orthopeed er bij een 70+ patient er steeds minder verstand van heeft, omdat die orthopeed vaak niet zo veel weet wat de invloed is van al die aandoeningen die iemand al had. Als je dat niet weet, ga je voor de orthopeed ‘onverwacht zwakke patienten’ toch opereren, die dan een complicatie krijgen en niet meer uit bed kunnen. Er is niets mis mee, om dan de mening van de geriater te vragen, zodat je niet onnodig wordt overgehaald om toch maar die risicovolle behandeling te ondergaan. GroenLinks gaat een beetje op de stoel van de arts zitten, maar er is niets mis mee om in geriaters te gaan investeren ter verbetering van de zorg en om te voorkomen dat zwakke ouderen te veel schadelijke behandelingen krijgen.
Een orthopeed gaat niet zo maar opereren bij oudere patiënten.
Bij iedere operatie aan oudere patiënten, echt niet alleen bij 70+, gaat consultatie van andere specialisten vooraf.
Al gaat het om een staar operatie dan wordt een hartspecialist ingeschakeld om vast te stellen of het hart van de patiënt de operatie aan kan.
Daar voegt een geriater geen enkele meerwaarde aan toe.
"Een orthopeed weet doorgaans een stuk minder van cardiologie, interne geneeskunde, etcetera."
Dit is onzin. Er vindt nu al altijd overleg plaats of er wordt informatie ingewonnen bij de cardioloog. Niet voor niets worden alle gegeven in je dossier opgeslagen en krijg je een pre-operatieve screening, zoals ieder ander.
Toen ik door een orthopeed geopereerd zou worden werd ik gekeurd, o.a. of mijn hart de narcose kon verdragen. Terwijl ik nog lang geen 70 was. Dat is al jaren routine.
minoes: ...en krijg je een pre-operatieve screening... juist ja, met alle checks die van belang zijn.
Daarom heb ik de suggestie van mevr. Ellemeet afgedaan als politiek ingegeven. Gevaarlijke prietpraat.
?..als er een schaap over de dam is...
Is het niet zo dat bepaalde hulp in de psychatrie niet meer vergoed wordt tenzij er resultaten geboekt worden? En die resultaten zijn net zo moeilijk te meten als de geschiktheid om geopereerd te worden als je oud bent. Dus dat schaap is al aan het huppelen.
Klaas Punt
Precies, zo is dat! Bovendien is eenieder voortaan een zelfstandige economische eenheid, ook een ziekenhuis met beperkte middelen. Dat gaat zeker meespelen. Dat hebben we nog niet zolang geleden kunnen ervaren.