Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Harde kritiek op gewelddadig optreden Rotterdamse politie bij woonprotest

  •  
18-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1156 keer bekeken
  •  
Demonstratie voor ander woonbeleid

© ROTTERDAM - De politie grijpt in tijdens een demonstratie tegen de aanpak van de wooncrisis door het demissionaire kabinet. De demonstranten willen een radicaal ander woonbeleid. ANP BAS CZER

Van mensenrechtenorganisaties tot politieke partijen, alom klinkt harde kritiek op het optreden van de politie in Rotterdam tijdens een demonstratie tegen de wooncrisis. Na een succesvolle manifestatie in de Afrikaanderbuurt trokken de circa 8000 deelnemers de rivier over om na een mars door de stad te eindigen bij de Markthal. Op de Erasmusbrug werd de weg plots versperd door een linie ME’ers. Een groep demonstranten werd ingesloten waarna er een uren durende Mexican standoff ontstond met af en toe een charge door de politie. De politie geeft als reden voor het ingrijpen “informatie” dat enkele deelnemers het protest wilden verstoren. Twee demonstranten moesten zich vanwege het politieoptreden vervoegen bij de Spoedeisende Hulp. De organisatie veroordeelt het optreden van de politie en staat daarin niet alleen.
"Amnesty International zegt dat “slechts de verwachting van de politie dat sommige demonstranten iets strafbaars zouden kunnen gaan doen” het ingrijpen van gisteren niet rechtvaardigt. Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten vindt het optreden door de politie schokkend. “Het demonstratierecht is een mensenrecht”, aldus de juristenvereniging. Voor linkse partijen in de Rotterdamse gemeenteraad is het politieoptreden aanleiding voor raadsvragen. GroenLinks zegt met ongeloof te hebben gekeken naar politieoptreden en de PvdA noemt het een groot raadsel waarom de demonstratie “met geweld is verstoord”. Bij1 heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld."
Betrokkenen, zoals de organisatoren, verklaren dat nog steeds onduidelijk is waarom de politie overging tot het massale machtsvertoon en gewelddadig ingrijpen. Abel Heijkamp van de Woonopstand zegt dat het lijkt alsof de politie een vooropgezet plan had.
Volgens de politie die enkele tientallen mensen afvoerde met een geconfisqueerde tram zijn er uiteindelijk negen mensen gearresteerd wegens “verboden wapenbezit, schennis, opruiing en belediging”. De organisatie verwijt de politie dat door het hardhandige en onduidelijke optreden de situatie is ge-escaleerd en de demonstratie is verstoord.
Bij1 heeft 24 Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie over het politieoptreden: “Waarom heeft de politie, zeker met het oog op het vreedzame karakter van de demonstratie, ingezet op escalatie? Op welke manier is er vervolgens geprobeerd in te zetten op de-escalatie door de politie?” De partij was met een contingent deelnemers zeer zichtbaar aanwezig op de demonstratie. De Rotterdamse afdeling schrijft :
"Eenmaal bij de Erasmusbrug aangekomen werden we omringd door ME en andere politiebussen. Dat kwam op ons al als erg onveilig over. De bussen hadden de mogelijkheid om over de trambaan of de andere zijde te rijden, maar kozen ervoor tussen de mensen op de smalle weg te rijden. Later bleek dat dit met doel was om de brug vanaf de zuidzijde af te kunnen sluiten. Halverwege de brug kwamen we tot stilstand, om ons heen politie en ME-bussen waardoor er geen ruimte meer was voor mensen met rolstoelen om voor of achteruit te kunnen. Mensen werden gedwongen over de ijzeren reling te klimmen naar het fietspad. Voor mensen die dat niet konden was geen ondersteuning, alleen geschreeuw. Voor ons zagen we dat een groep mensen ingesloten was. Onduidelijk was waarom, want er was niets aan de hand. We zagen inmiddels dat de brug aan beide zijden door de politie was afgesloten, waardoor het duidelijk leek te worden dat dit een voorgenomen inzet was, en geen reactie op eventuele ongeregeldheden."
De PvdA eist opheldering en noemt het optreden van de politie “een groot raadsel”:
Ook GroenLinks wil ook weten waarom de politie zo optrad:
GL-Europarlementariër Kim van Sparrentak was zelf bij de demonstratie aanwezig en noemt het ingrijpen van de politie “echt disproportioneel”. Bovendien verwijt ze de politie onnodig veel onrust veroorzaakt te hebben.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.