Aleksej Navalny, een van de meest vooraanstaande Russische oppositieleden, is in de gevangenis overleden, zegt persbureau Reuters op basis van de Russische gevangenisautoriteit.
De 47-jarige Navalny, een van Poetins meest uitgesproken critici, werd al tijden vastgehouden na een reeks schijnprocessen. Een aantal keer bleek hij na zijn gevangenneming plots verdwenen te zijn, waarna hij steeds weer naar een andere strafkolonie bleek te zijn overgebracht. Zijn laatste gevangenis bevond zich ongeveer 65 kilometer ten noorden van de poolcirkel waar hij werd bewaakt door een “speciaal regime”.
Navalny, een voormalige nationalistische politicus, stond aan de voet van de protesten in Rusland in 2011 en 2012 tegen verkiezingsfraude en corruptie onder het regime van Vladimir Poetin. Daarvoor deed hij onderzoek naar Poetin en diens getrouwen en deelde zijn bevindingen in video’s die honderden miljoenen keren bekeken werden. Ook bracht hij naar buiten dat een megalomaan paleis aan de Zwarte Zee gebouwd was voor Poetins persoonlijke gebruik.
In 2020 werd Navalny vergiftigd met het favoriete goedje van het Kremlin om tegenstanders onschadelijk te maken, novitsjok. Navalny raakte in coma en werd voor behandeling naar Duitsland geëvacueerd. Na zijn herstel besloot hij in 2021 terug te keren naar Rusland, daar werd hij direct opgepakt.
Volgens de gevangenisautoriteit werd Navalni onwel na een wandeling. Hij verloor zijn bewustzijn waarna medisch personeel hem probeerde te reanimeren. Navalni werd daarna dood verklaard. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht, aldus een verklaring.
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft laten weten dat de EU het Russisch regime verantwoordelijk houdt voor de dood van Navalny. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft gezegd dat "Rusland vragen te beantwoorden heeft" over zijn dood.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zegt "bezorgd en bedroefd" te zijn over de dood van Aleksej Navalny. "Poetin vreest niets meer dan weerwoord van zijn eigen mensen. Een lugubere herinnering aan alles waar Poetin en zijn regime voor staan", schrijft ze op X. Volgens Von der Leyen verdienen mensen als Navalny steun en bescherming. "Laten we samen strijden om de vrijheid en veiligheid van hen die durven opstaan tegen autocratie te waarborgen."