Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld gooit het roer om voor het klimaat

  •  
13-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15188 keer bekeken
  •  
7344581616_dc1589e322_k

© cc-foto: hjjanisch

De grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld, Nieuw-Zeeland, omarmt de echte klimaatprijs van melk. Bijna de helft van alle broeikasuitstoot daar wordt door (vee) boeren veroorzaakt.

 "Zo zijn onze boeren niet alleen de beste ter wereld, maar ook de beste voor de wereld", aldus de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. De opbrengst van de belasting wil de regering investeren in technologie om de uitstoot terug te brengen, waardoor de rekening voor de boer ook daalt. Boeren die veel doen aan mitigatie van broeikasgassen, doordat ze veel bomen op hun terrein hebben bijvoorbeeld, kunnen korting krijgen op de belasting.

Het unieke is dat dit plan door de vee-industrie zelf is geïntroduceerd. Verder is het gericht op innovatieve oplossingen voor de schade in de keten en bij de boer zelf; herstel, preventie en compensatie. Er komt dus een meerprijs, waarmee de kosten voor klimaatvriendelijk produceren moeten worden gedekt. En ze willen de zo verkregen zuivel als premium product verkopen op de wereldmarkt.

Heerlijk! Dit heeft geweldige potentie! Wat als je dit op alle producten zou toepassen?! En je zorgt dat lage inkomens voldoende steun krijgen om eventuele prijsverhogingen te kunnen betalen?

Natuurlijk, er zitten haken en ogen aan. Wordt er wel netjes geteld? Als koolstofgasconversie via bomen of bodem als positieve bijdrage wordt gezien, wat is dan het nulpunt als er al bos, veen of koolstof in de bodem is onttrokken? En hoe voorkom je dat er in Brazilië bos wordt gekapt voor veevoer als soja en dat wordt gecompenseerd met bos in Nieuw-Zeeland? En zijn de reductiedoelen wel voldoende ambitieus, gegeven dat er wereldwijd alleen maar méér uitstoot is en rijke landen de grootste veroorzakers zijn? En tot slot: hoe wordt omgegaan met andere maatschappelijke kosten, als koeienwelzijn, verlies van biodiversiteit, gezondheidsschade door fijnstof?

Het plan is tot half november open voor consultatie. Mogelijk worden deze zaken dus nog meegenomen; wij gaan in ieder geval proberen om input te geven. In 2025 wordt het echte beprijzinssysteem uiteindelijk ingevoerd.

Weer een stapje dichterbij echte prijzen (www.trueprice.org) wereldwijd. Prachtig hoe Jacinda Ardern en haar collega's dit uitleggen vanuit extreme klimaaturgentie en tegelijk ook ondernemerskansen. Vanuit de sector, die zich constructief opstelt om de klimaatramp te remmen en erger te voorkomen.

Nederland, kijken we even mee? Op naar echte prijzen.

cc-foto: hjjanisch 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.