Frankrijk, dat zijn elektriciteit voor een groot deel opwekt met kernenergie, zit in de problemen nu de ene na de andere atoomcentrale wordt getroffen door problemen. The New York Times meldt dat ongeveer de helft van de Franse reactors is platgelegd.
De problemen komen op een ongelegen moment. De Europese Unie zet immers alles op alles om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen. Kernenergie is goed voor 70 procent van de Franse elektriciteit: een hoger percentage dan in welk land dan ook.
Volgens het energiebedrijf Électricité de France (EDF) spelen er uiteenlopende problemen bij de kerncentrales. Zo zijn er op verschillende plaatsen barsten ontdekt in de centrales. Er is sprake van roest en defecte lasafdichtingen. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat het moeilijk is om de oude centrales met water te koelen. De klimaatcrisis zorgt ervoor dat het water van onder meer de Rhône en de Gironde te warm is.
De opbrengst van de 56 Franse kernreactoren is in dertig jaar niet meer zo laag geweest als nu. Terwijl de kerncentrales normaal gesproken goed zouden moeten zijn voor 61,4 gigawatt, brengen ze nu minder dan de helft op. In plaats van elektriciteit te leveren aan buurlanden, dreigt Frankrijk energie te moeten importeren. Ook bestaat de vrees voor grootschalige stroomuitval in de winter.
De meeste Franse centrales zijn gebouwd in de jaren tachtig. Sindsdien is er nauwelijks meer in geïnvesteerd. EDF gaat ondertussen gebukt onder torenhoge schulden (43 miljard euro). De Franse regering overweegt om die reden het energiebedrijf te nationaliseren.
EDF is deze eeuw betrokken bij de bouw van kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk en Finland. Bij beide centrales hebben zich enorme vertragingen en kostenoverschrijdingen voorgedaan. Zo zal de reactor in het Engelse Hinkley Point pas in 2027 opengaan. De Finse centrale is sinds vorige maand in bedrijf. Aanvankelijk stond de oplevering gepland voor 2009.